Menu
offerande


-


Chieftain


dans


 

Lezing Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren 1960-1980

201911LezingBeeldhouwkunstLezingen over Nederlandse beeldhouwkunst, een vervolg op het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers
 
Elfde lezing:
Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren 1960-1980. Van moderne beeldhouwkunst naar een post-moderne tijd.
De twintigste eeuw kenmerkt zich door vele hoogte- en dieptepunten in zowel het sociale, het politieke en het culturele leven. De gehele maatschappij breekt open na de donkere oorlogsjaren. Door nieuwe technieken in de media komt de wereld binnen in ieders huiskamer en in een steeds vrijere wereld, verdwijnen allerlei grenzen. De nieuwe generaties voelen zich daarin dan ook vrijer dan de vorige, hebben meer tijd, het individu wordt belangrijker.
 
De kunsten worden hier in ruime mate door beïnvloed en ook de Nederlands beeldhouwkunst betreedt nieuwe gebieden. Klassieke materialen als hout, metaal en steen behouden hun waarden en daarnaast kiezen kunstenaars voor elk denkbaar ander materiaal.
Het werk van Carel Visser bijvoorbeeld kenmerkt zich door assemblage van een veelheid van materialen zoals autobanden, olievaten, autoruiten, leer, schapenvacht, eieren enzovoorts.
En zou de Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers nog wel beeldhouwkunst genoemd kunnen worden?
Hoe ontwikkelt zich nu deze moderne beeldhouwkunst in Nederland en waar gaat zij naar toe, zo richting het einde van het millennium?
 
Zaterdag 23 november 2019 - Aanvang 14.00 (inloop 13.30)
Spreker: Drs.Karin Straathof
Locatie: Plantage Muidergracht 107B, Amsterdam
Entree: € 15,=( € 25,= voor 2 personen samen) over te maken op NL 04 INGB
0002611382 t.n.v. M.J.Kleinendorst, of contant ter plaatse.
Reservering gewenst:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oproep Kunst aan het Water 2020

Oproep Kunst aan het Water 2020, thema: Lust! (aan de Luts).
 
Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert van 23 mei t/m 22 augustus 2020 de expositie Kunst aan het Water in Balk.
 
In en/of langs het water van de Luts (Elfstedenroute!) wordt op max. 15 locaties geëxposeerd. Dit keer is het thema: Lust! (aan de Luts). Hierbij nodigen wij kunstenaars uit alle disciplines uit om het idee c.q. ontwerp van het te exposeren werk + cv te zenden naar: Kunstkring Gaasterland, Van Swinderenstraat 51, 8561 BH te Balk of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Uiterlijke inzenddatum: 1 december 2019. Vergoeding per kunstwerk: € 200,–.
 
Tevens is er een vergoeding van transportkosten (in overleg). Publiciteit en pr wordt door ons geregeld.
 
Locatie = Buiten. Advies werken = enigszins hufterproof en weerbestendig.

Wachter blijft

20191002WachterRobSchreefelHet beeld Wachter blijft behouden voor de stad Amersfoort en de buurt Coninckstraat!
Dankzij de brede steun van bewoners en organisaties, heeft de gemeente Amersfoort het beeld van Rob Schreefel aangekocht. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Hein Fonds hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het robuuste kunstwerk staat voor Galerie De Ploegh: kunstenaar Rob Schreefel heeft er deze zomer een bank bij geplaatst. Dankzij een bijdrage van het Buurtbudget kan deze 'beeld-bank' twee jaar blijven staan, zodat Wachter een rust- en ontmoetingsplek wordt voor iedereen. 
 

Beeldenmagazine 3#2019

20190925Beeldenmagazine3Preview Beelden 3#2019
 
De belangrijkste tentoonstelling deze zomer was de Biënnale van Venetië. Daarnaast waren er ook in de ons direct omringende landen enkele tentoonstellingen die de moeite van een bezoek waard waren, namelijk in Duitsland, Buga in Heilbronn en in België het Kunstenfestival Watou. En in ons land o.a. Delirious in de Lustwarande in Tilburg, Art Zuid in Amsterdam en het Kunstenfestival Aardenburg. Helaas heeft dit blad nog niet de ruimte om aan al deze tentoonstellingen aandacht te besteden. 
 
In dit nummer wordt aandacht besteed aan een aantal tentoonstellingen die m.n. de klimaatverandering en de wereldproblematiek als onderwerp hebben, of aanhangig maken zoals Stormy Weather, Labiomista en de Biënnale van Venetië.
Verder kunt u recensies lezen van o.a. Play Station Sloterdijk in Amsterdam, Delirious in de Lustwarande in Tilburg, de Textielbiënnale in Museum Rijswijk en Paper Art in CODA Museum in Apeldoorn.
Eveneens in Apeldoorn vond afgelopen 31 augustus de uitreiking van de inmiddels 11e Wilhelminaring plaats aan Tirzo Martha. In ons blad leest u een korte versie van een nterview dat Paulo Martina met hem had en op de website een lange versie hiervan.
Ook kunt u op de website een lange versie lezen van het artikel over kunst in de openbare ruimte op de Croeselaan in Utrecht.
En last but not least vindt u op daar een extra artikel over het inmiddels gesloten DordtYart.
Dit en nog veel meer kunt u, naast onze vaste rubrieken ‘Verborgen schatten’, ‘Cross-overs’, ‘Het atelier’ en ‘Boeken’, lezen in het nieuwe nummer van Beeldenmagazine dat 28 september a.s. verschijnt.

www.beeldenmagazine.nl

Ballotagedatums NKvB in 2019

ActieNKvBmidresVoor professionele, ruimtelijk werkende beeldend kunstenaars die werkend lid of aspirantlid van de NKvB willen worden, is er 4 x per jaar een ballotagemoment. De ballotagedatums voor 2019 zijn 20 februari, 22 mei, 28 augustus en 13 november.

De ballotagebeoordeling geschiedt op grond van de kwaliteit van het werk, het cv en de informatie op de website van de ballotant. Het is goede praktijk ervoor te zorgen dat de website een goede afspiegeling van uw werk biedt en dat alle andere informatie correct en geactualiseerd is, zodat de ballotagecommissie een juiste indruk kan krijgen van uw activiteiten en kunstenaarschap. Wacht liever niet tot het laatste moment, want er wordt pas geballoteerd, als de bijdrage in de ballotagekosten door de penningmeester ontvangen is.

De ballotagecommissie is een jaarlijks wisselende groep van vijf werkende leden, die autonoom onder begeleiding van de ballotagesecretaris beoordelen of de ballotant kan worden opgenomen als aspirant/werkend lid. Dat advies van de ballotagecommissie wordt door de ballotagesecretaris naar het bestuur gestuurd. Wanneer er geen doorslaggevende bezwaren zijn, neemt het bestuur het advies integraal over. Daarom kan het enkele weken duren voordat de uitslag aan de ballotanten wordt medegedeeld.

Interesse in lidmaatschap? Klik hier 
Vriendenlid worden? Klik hier

Vragen over of aan de vereniging kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.