Beelden en Bomen

Werk van leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn.

Periode: 13 april t/m 6 oktober 2024
Geopend dagelijks van 8.00 tot 19.00 uur (winkel en kleine horeca open op vr/za/zo)
Entree: € 8,50 (alleen pin), Museumkaart niet geldig

Rondleiding op vrijdag 12 juli. Meer informatie en aanmelden hieronder.

Adres: Nationaal Bomenmuseum Gimborn, Velperengh 13, 3941 BZ Doorn
In de afbeeldingen rechts vind u de kaart met de deelnemers.

Over Beelden & Bomen.

In 2024 viert het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn het 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft het arboretum de NKvB uitgenodigd voor deze tentoonstelling.

Beelden en bomen, een symbiose van kunst en natuur

In het Nationaal Bomenmuseum Gimborn zullen de kunstwerken van 35 beeldhouwers uit heel Nederland een intrigerende dialoog aan gaan met de natuur om hen heen. Er zijn beelden die lijken op te gaan in de natuur, alsof de maker zoekt naar paradijselijke harmonie. Er zijn er ook die met hun geometrische vormentaal laten zien: dit is niet gegroeid, maar gemaakt door een mens. Contrast. En er zijn er die een verhaal vertellen. Over natuuronderzoek bijvoorbeeld, of over biodiversiteit. Er zijn beelden waar maandenlang aan gewerkt is in het atelier. En er zijn kunstenaars die op locatie hun werk creëren, te volgen door de bezoekers van het arboretum. Zo rijk geschakeerd als het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is, zoveel variatie laat de Nederlandse Kring van Beeldhouwers zien. Dit alles ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van dit feeërieke arboretum.

Een keur aan materialen

Een deel van de beelden en installaties zijn bestaande werken. En een ander deel zal op locatie gemaakt worden. Er zal werk zijn uit klassieke beeldhouwmaterialen zoals steen en hout. Ook komen er keramische objecten en beelden uit Cortenstaal. En dan zijn er nog de werken waarin meerdere materialen gecombineerd worden: textiel, kunststoffen, glas, staal.

Deelnemende kunstenaars

Hester en Elsbeth Pilz; Roland ART; Joke Zaal; Juul Rameau; Lia Koster; Louis Niënhuis; Moniek Westerman; Natasja van der Meer; Johan Sietzema; Karen Santen; Ellen Klijzing; Loes Schellekens; Caroline Diepstraten; Linda Verkaaik; Roland de Jong Orlando; Mari Shields; Ine van Son; Yvonne Halfens; Cissy van der Wel; Ninette Koning; Martie van der Loo; Mieke van den Hoeven; Jos Verschaeren; Henk van Bennekum; Karin van der Molen; Gijs van Poecke; Imke Beek; Wianda Keizer; Gonda van der Zwaag; Sytske de Jong; Leen Kessels.

Curatoren en tevens deelnemers

Fleur van den Berg; Jacqueline Bohlmeijer; Wilma Bosland; Mieke de Waal.

Rondleiding vrijdag 12 juli

Man van Taal verzorgt een een kunstwandeling bij de expositie Beelden & Bomen. 
Hij neemt je mee op een wandeling over de expositie en zal af en toe stilstaan bij een van de kunstwerken om deze ontmoeting tussen sculptuur en natuur nader te onderzoeken. Hoe ‘verstaan’ de beelden en de bomen elkaar?
 
Na afloop kun je zelf nog op eigen gelegenheid op pad in het sprookjesachtige arboretum. 
De route langs alle beelden is 3,8 kilometer. De man van taal maakt een selectie.
 
Plaats: Nationaal Bomenmuseum Gimborn , Velperengh 13, 3941 BZ Doorn
Aanvang: 11.00 uur, einde 12.30 uur
Kosten: €15,-, exclusief entree van het Bomenmuseum (€ 8,50)