Menu

VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING NEDERLANDSE KRING VAN BEELDHOUWERS, D.D. 15 JUNI 2014

 

Datum: 15 juni 2014, aanvang 12.30 – einde 15.30 uur.

Plaats:  A08 Events, KNSM-laan 808, Amsterdam.

 

Bestuur:

Klaas Pauw, voorzitter; Daan Meijer, secretaris; Willibrord Wedemeijer, penningmeester; Merel Holleboom, bestuurslid, Harry Exmann, bestuurslid en Dick Simonis, bestuurslid.

 

Aanwezig: 33 personen, waarvan 32 leden en 1 vrijwilligster *).

Joost Barbiers, Henk van Bennekum, Annemie Bogaerts, Frode Bolhuis, Harry Exmann, Eddy Gheress, Maria Glandorf, Marco Goldenbeld, Badriah Suzanna Hamelink, Titus Hirs, Merel Holleboom, Irma Horstman, Adrie Huisman, Anki van der Kamp, Marja Kennis, Mieke Kleinendorst, Ninette Koning, Daan Meijer, Wicher Meursing, Henk Oelen, Klaas Pauw, Marcel Prins, Mari Shields, Rob Schreefel, Kaat Schulte, Adriaan Seelen, Dick Simonis, Joep Struyk, Frits Vanèn, Willibrord Wedemeijer, Berenice Witsen Elias, Marcel van Zijp en Linda Asseper *).

 

Afmeldingen: 55 personen, waarvan 2 vriendenleden**) en 2 vrijwilligsters *).

Adrie Arendsman, Jay Bakker, Leni van de Band, Imke Beek, Brigitte Bélanger*), Maria Bemelmans, Claus Bertram, Loek Bos, Petra Boshart, Wim Bosman, Xandra Bremers, Femke van Dam, Jeroen Damen **), Dré Devens, Titia Eggen, Marieke Geerlings, Joop Haring, Roland de Jong Orlando, Caroline Kampfraath, Jane Leeuwenburgh, Sonata Lepaite, Nel van Lith, Bert van Loo, Hannie van der Made *), Marus van der Made, Henny van der Meer, Natasja van der Meer, Marian Meerbeek, Mai Movrin, Louis Nienhuis, Simon Nusmeier, Pieter Obels, Hans Reijnders, Rini Ronckers, Maria Schilder, Johan Sietzema, Marjorie Slooff, Janwillem Springeling **), Jan Steen, Jeroen Stok, Marry Teeuwen, Mia Trompenaars, Ron van de Ven, Catharina van de Ven, Corrie van de Vendel, Rita van der Vegt, Linda Verkaaik, Lia Versteege, Thea van Vliet, Henk Vos, Melanie de Vroom, Moniek Westerman, Els Wiering, Lucie van der Zijde en Gonda van der Zwaag.

 

1 Opening: benoemen notulist(e), rondsturen presentielijst en afmeldingen, welkom nieuwe leden Bastiaan de Groot en Caroline Kampfraath.

Een ieder wordt hartelijk welkom geheten. De notuliste is Linda Asseper. De nieuwe leden De Groot en Kampfraath zijn niet aanwezig. De voorzitter heet hen niettemin welkom in de Kring.

 

2 Goedkeuring notulen vorige ALV d.d. 17 november 2013

Blz 3: punt 4: Frits Vanèn merkt op dat de compacte bewoording goed is weergegeven, echter e.e.a. gaat wel verder dan alleen het Kringlogo op de bedrijfsuiting van buro DSB van Corrie van de Vendel. Vanèn krijgt de gelegenheid ter vergadering zijn standpunt nogmaals weer te geven. Vanèn leest zijn opmerkingen voor, te weten: “Naar mijn mening is de verhouding NKvB en buro DSB de volgende: de voorzitter van de Kring had de NKvB  nooit mogen betrekken in een zakelijke relatie tussen de voorzitter en het Comité 4-5 mei zonder toestemming van kringleden/ALV. Vanaf dat moment zat zij met twee petten op in het bestuur. Belangenbehartiging lag op de loer, maar zij heeft toch doorgezet. Vind je het dan zo gek, dat er een vraag aan het bestuur, zoals de mijne, komt en gesteld is: Hoe zit het? De feiten liggen daar voor tegengestelde belangen tussen de onderneming en een vereniging van onafhankelijke leden. De Kring heeft er t/m de PR voor de onderneming DSB, er in mee gespeeld, alleen wist de overgrote meerderheid van de leden dit niet. Er is geen openheid van zaken geweest en de belangen van de Kring zijn hierin geschaad. Ik begrijp de toenmalige bestuursleden niet dat zij de voorzitter geadviseerd hebben af te treden”.

Frits Vanèn betreurt de gang van zaken en blijft het een belangenverstrengeling vinden die niet tussen beide personen met een gesprek opgelost kan worden. Er vindt enige discussie plaats. Over en weer worden kritische noten gesteld.

De voorzitter vat samen dat deze zaak ‘achter ons ligt’ en het niet op de weg van het huidige bestuur ligt om alsnog bestuursproblemen die plaatsvonden in het verleden op te lossen. Frits Vanèn benadrukt dat het gestelde mede als doel heeft het belang van beeldhouwers te waarborgen en om herhaling te verkomen. De voorzitter bevestigt dat het bestuur dat doel begrijpt en onderschrijft.

Verder zijn er geen opmerkingen. Derhalve zijn de notulen gearresteerd.

 

3 Binnengekomen stukken en mededelingen, a) aanvraag NKvB-lidmaatschap van de oud-voorzitter van de RBS, b) onderzoek mogelijkheden van oprichting parallelle stichting met ANBI-status.

a) Dick ontving een verzoek tot lidmaatschap van de oud-voorzitter (2009-2012) van de Royal British Society of Sculptors, Johannes von Stumm. De Kring hanteert de regel: buitenlanders die in Nederland wonen+werken kunnen lid worden en Nederlanders die in buitenland wonen+werken ook. Maar kan het ook anders? De statuten bevatten geen belemmering. Er ontstaat enige discussie, zoals over expositiedeelname, reiskosten handhaven zoals nu - alleen binnen Nederland -, aanmelding via de ballotagecommissie en de consequentie dat – zeker bij meerdere buitenlandse leden – ook wellicht communicatie in Engelse taal gaat plaatsvinden. Het kan een verscheidenheid aan leden opleveren, maar ook een positieve uitstraling teweeg brengen in het binnen-/buitenland. De vergadering heeft in principe geen bezwaar.

b) Onderzoek mogelijkheden van oprichting parellelle stichting met ANBI-status.

De voorzitter licht toe dat – i.h.k.v. 2018 – het te adviseren is een dergelijke stichting op te richten, mede gezien de benodigde sponsorgelden. Binnen de huidige verenigingstructuur kan dat niet. Het is bekend dat dit onderwerp gevoelig ligt binnen de kring. Echter, het bestuur ziet geen reden de mogelijkheden niet te onderzoeken. Te verwachten is dat er voor 2018 veel geld nodig zal zijn. Doel van de  Stichting zal zijn het de activiteiten in het kader van 100 jaar beeldhouwkunst te faciliteren. De stichting zal even zorgvuldig worden beheerd zoals dat nu met de financiën gebeurd. De vereniging kan geen ANBI-status verkrijgen omdat statutair is vastgelegd dat de vereniging belangen van leden behartigt.
Henk van Bennekum vraagt na bij Stichting Beeldenpark Drechtoevers (ANBI-status) hoe eea geregeld is. Van Bennekum zoekt overigens nog steeds een opvolger voor zijn bestuursfunctie bij Beeldenpark Drechtoevers. Kandidaten kunnen zich bij hem melden.

De leden gaan akkoord en geven daartoe het mandaat aan het bestuur tot onderzoek en oprichting van de stichting als het onderzoek positief uitvalt.

 

4 Financiën (Jaarverslag 2013, Verslag kascommissie 2013 Gonda van der Zwaag/Frode Bolhuis, Goedkeuring financieel jaarverslag, Goedkeuring begroting 2014).

De ALV heeft kennis genomen van bovengenoemde stukken.
De penningmeester vraagt akkoord met het toevoegen van het overschot, circa euro 5.000, ten behoeve jubileumjaar. De ALV heeft geen bezwaar.

Henk van Bennekum stelt de vraag: hoe is vermogen opgebouwd? Circa euro 25.000 inclusief 5.000 overschot staat ter beschikking van de leden van de vereniging. Welk risico willen we dragen? Welke gelden zetten we in? De penningmeester stelt voor euro 10.000 apart te zetten. De rest kan gebruikt worden voor met name exposities.

De voorzitter vergeet de kascommissie te bedanken maar wil dat graag in deze notulen herstellen. Dank aan de kascommissie.

 

De voorzitter benadrukt het belang om collega’s aan te moedigen kringlid te worden. We moeten ons meer profileren; er moeten meer leden bij. We kunnen de aantrekkelijkheid om lid te worden vergroten, aldus Kaat Schulte, door kunstenaars bij afstuderen een podium te geven (denk aan: interview blad Beelden), dan bewerkstellig je een koppeling nog voordat zij lid worden. Dat is aantrekkelijk en vang je toekomstige nieuwe leden.

Verder is er het streven dat RV’s allemaal 1 tentoonstelling per jaar gaan organiseren.

Het eigen deel wat de Kring betaalt bij exposities is verhoogd van euro 600 naar 1.000, een maatstaf die wordt aangehouden bij aanvragen subsidies.
Bestuursleden zijnde niet kunstenaar zien af van vacatiegeld, derhalve halvering kosten. Gemiddeld vinden 6 face-to-face vergaderingen plaats.

De penningmeester benadrukt nogmaals dat het abonnement van blad Beelden in het contributiegeld is inbegrepen.

De voorzitter vraag ook akkoord formele vaststelling jaarverslag en begroting. De vergadering is akkoord.

 

5 Jubileumjaar 2018, activiteiten hoofdlijnen: Een eeuw verbeeld
Het doel is een  algemeen kader te scheppen.
Comité van Aanbeveling: toestemming hebben gegeven prof dr J. Teeuwisse (Museum Beelden aan Zee) en prof dr Y Koopmans (Arnhem). L. Dijkman (Het Depot) moet nog reageren, evenals Jeroen Damen. Van Caldenborgh (Caldic Collectie, Wassenaar) is benaderd. Om de plannen verder uit te werken is betrokkenheid van maatschappelijke en financiële personen gewenst. Zijn er leden met contacten met invloedrijke personen op dit niveau?

Joep Struyk meldt dat de jubileumcie landelijke dekking qua exposities nastreeft. De commissie gaat musea benaderen, maar wacht nog op akkoord conceptbrief door bestuur. Het bestuur meent dit al te hebben kortgesloten, maar stuurt z.s.m. haar reactie. De jubileumcie wil snel aan de gang met locaties en infrastructuren in beeld krijgen.

De voorzitter vraagt of er leden zijn die contacten hebben met commissarissen van de Koning?

Kaat Schulte stelt voor ook te denken aan schrijvers over kunst: Joost Zwagerman en Tijs Goldschmidt. Aan Kaat het verzoek om namens de Kring een brief naar laatstgenoemde te sturen. 

De werkgroep jubileumboek. Henk van Bennekum gaat snel ‘om de tafel’ met de jubileumcie. Frits Vanèn benadrukt dat we  moeten zoeken naar personen met ‘begeisterung’, denk aan Wim Pijbes.  Anki benadrukt dat het streven moet zijn leden CvA niet alleen vanuit de randstad te betrekken.

 

6 Website: - veel leden hebben geen foto’s van hun werk op de website.

Het bestuur wil graag weten hoe dat komt en of er behoefte is aan assistentie daarin;

toegankelijkheid website; mogelijkheden diversifiëren van werken (binnen -/ buitenwerk, gebruikte materialen); vrijwilligers.

Gonda van der Zwaag heeft zich, zoals afgesproken in de laatste vergadering, gekweten van de taak om kringleden aan te zetten en te helpen met het zichtbaar maken van werk op de nkvb-website. Gonda laat weten dat 35 leden nog geen profiel hadden aangemaakt. Met 29 personen is contact geweest en daaraan zal gewerkt worden. Een 3-tal krijgt hulp van Simon Nusmeier. Follow-up zal plaatsvinden als er geen actie door betreffende leden is ondernomen.

Roland de Jong Orlando liet per mail weten dat door hem maanden geleden een bericht is gestuurd betreffende het niet functioneren van de rouleerfunctie van de afbeeldingen op de NKvB-website. De voorzitter spreekt tegen dat aan Roland geen reactie zou zijn gegeven. De voorzitter heeft Roland geschreven dat het bestuur e.e.a  zal onderzoeken en bekeken is wat er op de site is gepubliceerd. Dat is gebeurd. Gebleken is dat de rouleerfunctie wel werkt. Gebleken is ook dat de website wellicht meer mankracht behoeft. Daar wordt naar gekeken, zie ook hieronder. Hangende dat onderzoek is Roland nog geen nader bericht gestuurd. Dat had wel moeten gebeuren. Dick vult aan dat foto’s belangrijk zijn. Kom je er niet uit met het invullen van de gegevens website vraag aan de redactie om ondersteuning. Er zijn recente aanpassingen op de website doorgevoerd en Dick legt uit hoe het systeem nu werkt.

Marcel Prins geeft aan op Flickr (Photo sharing) de groep Kring van beeldhouwers te zijn gestart https://www.flickr.com/search/?q=kring+van+beeldhouwers. Daar kun je ook lid van worden. Graag doorgeven aan Marcel Prins bij interesse.

Marcel informeert of er nagedacht is om ook filmpjes toe te voegen (voorbeeld zoals SN). Dick antwoordt dat wij gebruik maken van een open source CMS en uitdrukkelijk aan de webmaster is verzocht dat wij niet afhankelijk willen zijn van een technicus. Het is overigens wel mogelijk met de huidige versie, maar calculeer ook de mogelijk nadelige gevolgen in van ‘gijzeling’ en crashen. Natuurlijk kan een verwijzing wel, maar niet op de manier die Marcel voor ogen staat. Het is van belang dat de digitale ontwikkeling op de website en sociale media wordt voortgezet, vult Titus Hirs aan.

Gezocht goede redacteuren.

De voorzitter leest de mail van Simon Nusmeier voor over verbeterpunten aanlevering berichten/foto’s voor de website. Het bericht zal aan alle leden worden toegezonden met vraag om reactie naar de verzender. De secretaris vult aan dat er behoefte is aan overleg met direct betrokkenen van de website. Daartoe zal een overleg worden gepland. Er zijn nu te weinig mensen om de site up-to-date te houden. Het verbaast de secretaris wel waarom relatief gezien er zo weinig gebruik wordt gemaakt van de geboden mogelijkheid. Er is genoeg aandacht voor gevraagd. Frode stelt vast en ervaart in het algemeen dat er een algemene desinteresse is voor presentatie van eigen werk bij kunstenaars.

Tevens nogmaals de nadrukkelijke oproep: redactioneel of website vrijwilliger wordt van harte gevraagd contact op te nemen.

 

7 Exposities
Exposities 2014: Hortus Haren; HKK; Amsterdamse Bos.
Vragen/opmerkingen ter vergadering concreet over expo’s 2014:
Hortus Haren: hoe loopt het en zijn er al werken verkocht? Bekend is dat het bezoekersaantal hoger is dan vorige jaren;

HKK: een ieder kringlid heeft een uitnodiging digitaal ontvangen. Komende week wordt ook extern een persbericht verzonden;
A’dam Bos: na de vergadering gaan kunstenaars route lopen, die ten opzichte van vorig jaar korter en compacter is. Datum expo: 6 september t/m 2 november 2014. Subsidie is aangevraagd, zijnde voornamelijk stageld kunstenaars.

Plannen komende jaren:

Kasteel-museum Sypenstein 2015 te Loosdrecht, start 1 april 2015, binnen-expo aangevuld met buiten-expo in het park. Aangrenzend aan het park (waar geëxposeerd kan worden) is een stuk weiland en daarvoor bestaan plannen om à la Frateur (eerder in België) te gaan boetseren/stoken, maar daarvoor moeten wel vergunningen komen. Planning weiland: rondom half/eind juni 2015; keramiek als gevolg van keramische band met kasteel (denk aan Loosdrechts porselein). Er zijn eerder expo’s geweest wordt ter vergadering gemeld. Linda zal in het archief speuren naar een brochure uit 1999, Beelden in Sypenstein en zal geïnteresseerden een scan van brochure 1999 sturen: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vijversburg, Leeuwarden: 2016 en 2018 (alleen buiten);

Rams Woerthe (Instituut Collectie Hildo Krop), Steenwijk: 2015. Mogelijkheid aantal deelnemers ongeveer 10 personen. Uitgangspunt expo: werk geënt op Hildo Krop.

Landart-expo Nagele/Flevoland met ABK en Flevolandse kunstenaars verschoven van 2015 naar 2016. Toelichting: een tijd terug is door/aan Hester Pilz gevraagd om mee te doen. Tentoonstellingsoverleg tussen Flevolandse kunstenaars en ABK was inmiddels in een vergevorderd stadium. Ter vergadering meldt Ninette Koning lid te zijn van kunstenaarsvereniging Flevoland. Er is recent overleg geweest en besloten de expo te verschuiven van 2015 naar 2016. Nagele wil alle medewerking geven. Stand tot heden: zoveel mogelijk brainstormen. In september komt men weer bij elkaar. Het gaat om zowel binnen- als buitenplekken. Marja Kennis en Ninette Koning trekken samen op in dit initiatief.

 

Bij navraag door Marcel Prins blijken de exposities voorBEELDEN 1 en 2 niet gebaseerd op het uitgangspunt: nieuwe leden.

 

8 Regiovertegenwoordiging

De voorzitter deelt mede dat Mai Movrin en Lia Versteege nadrukkelijk om aanvulling hebben gevraagd. Een extra persoon die voor een deel in het werk van Lia als regiocoördinator kan assisteren en zo ook voor Mai Movrin in haar werk als RV N-Holland. Merel vult aan dat Marian Meerbeek (RV Z-Holland) ook ondersteuning kan gebruiken. In deze provincies ‘zitten’ veel leden.

Zeeland (geen kringleden) en Drenthe hebben geen RV. Er zijn 3 kringleden in Overijssel. Wellicht te overwegen dat deze provincies optrekken met regio Noord.

 

9 Ballotagecommissie, verslag 2013.

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

 

10 Voortgang PR

Harry Exmann geeft kort de stand van zaken weer. Vooralsnog zijn er een aantal zaken waarop we in eerste instantie de klemtoon hebben gelegd t.w. publiciteit in verband met de expositie in Haren. De gesprekken met verschillende redacties hebben geleid tot korting op de publiciteitsacties (i.c. advertenties) in Kunstblad, NRC en Beelden voor nu en de komende jaren.
Eveneens zijn er in Den Haag contacten met AD en Haagse Courant over aangepaste advertentietarieven. Door af en toe een advertentieruimte te kopen werk je aan je imago en genereer je vanzelf ook free publicity. Concreet liggen er nog geen contracten vast.

Wat betreft beheren Facebook is na afstemming met betrokkene gekozen om vooralsnog eerst met bestaande middelen verder te gaan, ook afhankelijk van ontwikkelingen op expositiegebied.


11 Rondvraag
Henk van Bennekum stelt vast dat hij de aangewezen persoon lijkt te zien voor samenstelling jubileumboek, zie punt 5:jubileum jaar.
De voorzitter ontvangt de catalogus Papendrecht/Zwijndrecht. De meesten hebben de catalogus tijdens de expo gehad. Verdere exemplaren zijn alleen te koop à euro 25, in pocketformaat à euro 15. 

 

Wicher Meursing benadrukt nogmaals dat hij de expositie Hortus Haren als erg mooi ervaart. Wicher vraagt of er bijvoorbeeld catalogi naar Caldic/Van Caldenborgh en of andere instanties kan worden gestuurd. Prima idee. We zullen tevens aan Museum Beelden aan Zee en leden CvA zenden.

 

Tentoonstelling Pulchri, Jeux d’Esprits, 12 juli t/m 3 augustus 2014. Er wordt door 13 kringleden aan Jeux d’Esprits deelgenomen. Deelname aan deze expositie kostte p.p. euro 45. De expositie loopt gedeeltelijk gelijk op met het evenement op het Lange Voorhout: Den Haag Sculptuur met een grote solotentoonstelling van Henri Laurens in Beelden aan Zee en hedendaagse Franse beeldhouwkunst op het Lange Voorhout.

 

Ninette Koning stelt voor de volgende keer de vergaderopstelling van de stoelen in elipsvorm te zetten. Dat vindt iedereen een prachtig plan.

Ter afsluiting noemt Linda nog even de kringleden die helaas ziek zijn dan wel toch (weer) proberen mee te draaien:

Appie Drielsma, 75 jaar, kringlid Maastricht, had opdracht aanvaardt vanuit Provinciële Staten voor het maken van een kop van Koning Willem Alexander. Tijdens het werken heeft hij een zware longontsteking opgelopen (het beeld was bijna af), dat werd gevolgd door een openhart operatie. Aangekomen in het verpleeghuis viel hij de eerste dag van de stoel en brak zijn heup.
Henny vd Meer: had darmkanker. Na het stoppen van chemo-kuren lijkt haar gezondheid wel redelijk stabiel;

Leni van den Band: is 1,5 jaar uit de roulatie geweest vanwege zware rugklachten en heeft ook niet kunnen werken. Leni is herstellende van een ingrijpende rugoperatie.

Lucie van der Zijde: heeft kanker en een zeer korte levensverwachting. Lucie zou erg graag nog een expo van haar werk meemaken. Mede namens Marian Meerbeek worden tips en meedenken gevraagd.

 

Verder zijn er geen vragen/opmerkingen. De voorzitter dankt een ieder voor zijn/haar inbreng en aanwezigheid en sluit de vergadering.

 

Bijlage:    1. Mailbericht Simon Nusmeier: website redactie en aanleveren artikelen

               2. Mailbericht Gonda van der Zwaag: organiseren bezoek Blow Ups.

 

 

Bijlage 1 en 2 (tevens via separate mail aan kringleden gestuurd dd 240614)

 

Tevens nogmaals de nadrukkelijke oproep: redactioneel of website vrijwilliger wordt van harte gevraagd contact op te nemen.

 

Aan Kringleden wordt gevraagd bij aanlevering van redactienieuws het volgende in acht te nemen:

  • lever berichten tijdig aan: uiterlijk ca 2 weken tevoren;
  • lever berichten zoveel mogelijk kant en klaar. Als het over je eigen werk gaat wil je natuurlijk dat daar een goed bericht over op de site komt. Bekijk voorbeelden op de site en doe het zelf beter. (goede titel – wat – wanneer – wie – waar – links naar sites). Uiteraard wordt er redactioneel nog zo kritisch mogelijk naar gekeken;
  • Zorg dat alle tekst kopieerbaar is, dus geen jpg.-uitnodigingen waarvan alle info met de hand over getypt moet ;
  • lever goede foto’s. Het huidige formaat van afbeeldingen op de site is 200 pixels breed, maar stuur ze liever maar wat groter in;
  • lever geen lijst met expo’s en dergelijke voor het hele jaar aan, maar stuur elk bericht apart ;
  • controleer of je bericht (tijdig) op de site staat en stuur gerust een herinnering;
  • denk mee en help mee met de redactie. Momenteel zetten enkele vrijwilligers zich actief in voor ons, een enkeling helpt ook de redactie, maar ook voor hen liggen er zoveel taken dat de redactie nog altijd geen stabiele bezetting heeft.
  • Kijk regelmatig op de site. Log ook in als lid en vind zo ook de oproepen, uitnodigingen en nieuwsberichten. Zie ook de vernieuwing van de site. De website wordt steeds beter, met name dankzij de ideeën van Dick Simonis (hoofdredacteur) en het meedenken en uitvoeren door Nenad (webmaster).
    Ik hoop dat met enige inzet van alle leden ook een heldere, sprankelende en actuele inhoud in stand gehouden kan worden.

Bijlage II

Gonda van der Zwaag liet weten een dag te gaan organiseren voor kunstenaars die geïnteresseerd zijn om een bedrijf te bezoeken die o.a. polyester objecten maakt.

Dagindeling: in de ochtend bij Gonda thuis in Plasmolen verzamelen en dan na de lunch naar Blow Ups. Vandaar kan iedereen zo de snelweg weer op. Gonda stelt voor om op een woensdag of donderdag in september dit te organiseren.

In de ALV is dit initiatief helaas niet aan de orde geweest. Derhalve laten wij middelsdeze nieuwsbrief het voornemen van Gonda weten.  Het betreft het bedrijf Blowups Reclame Objecten BV te Heijen, www.blowups.nl

 

 

 

 

 

 

 

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}