Menu

Notulen Algemene Ledenvergadering april 2012
Nederlandse Kring van Beeldhouwers

zondag15 april 2012

Locatie             : A08 Events, KNSM-laan 808 Amsterdam
Aanvang           : 13:00 uur

Voorzitter          : Corrie van de Vendel
Notulist            : Jannemieke Caspers


Aanwezigen:

Bestuur:
Corrie van de Vendel (Voorzitter)
Arlette Geerlings (Secretaris)
Merel Holleboom


Leden:

Joost Barbiers, Annemie Bogaerts, Frode Bolhuis, Marieke Geerlings, Marco Goldenbeld, Raymond Hirs, Mieke van de Hoeven, Sonata Lepaite, Bert van Loo, Henny van der Meer, Marian Meerbeek, Eva Mendlik, Wicher Meursing, Simon Nusmeier, Rob Schreefel, Sylvia Schoonenberg, Mari Shields, Dick Simonis, Godelieve Smulders, Frits Vanén, Thea van Vliet

Aanwezig: 21 leden 3 bestuursleden.


Afmeldingen (41 in totaal):

Abma, Dieuwke
Band, vd, Leni
Beek, Imke
Bemelmans, Maria
Boelsums, Saskia
Boshart, Petra
Dam, van, Femke
De Jong Orlando, Roland
Devens, Dre
Eggen, Titia
Fluiter, de, Adri A.C.
Haring, Joop
Kamp, van de, Anki
Kleeff van-Vissers , Jannet
Laere, van, Paul
Maarschalkerweerd, van, Erik
Made, vd, Marus
Made, vd, Hannie
Mijling, Riki
Palumbi, Lidia
Pilz, Hester
Prins, Yke
Ronckers, Rini
Rusman, Henk
Seelen, Adriaan
Schilder, Maria
Schollaardt, Anneke
Schilperoord, Lex
Sietzema, Johan
Teeuwen, Marry
Trompenaars, Mia
Veen, Peter
Ven, van der, Catharina
Vernooij, Coen
Versteege, Lia
Verkaaik, Linda
Vroom, de, Melanie
Waal, de, Mieke
Willigen, van, Eelke
Zijl, van der, Lucie
Zwaag, van der, Gonda

Opening

Corrie van de Vendel opent de vergadering. Voor de vergadering van start gaat, vraagt de voorzitter alle aanwezigen de ingekomen post te lezen. De reacties op de twee ingezonden brieven van Corrie van de Vendel en Frits Vanén zijn door het bestuur voor iedereen uitgeprint (zie bijlage 1.). De voorzitter heet alle leden van harte welkom op de lastige vergadering.

Goedkeuren notulen ALV februari 2012
Er zijn geen op- of aanmerkingen op de notulen van de ALV van 26 februari 2012. De notulen worden goedgekeurd.

Ingekomen post
Naast de uitgeprinte reacties zijn er ook een aantal persoonlijke reacties binnen gekomen (zie bijlage 2.) Corrie van de Vendel bespreekt er kort drie:

1. Corrie van de Vendel heeft Henk Rusman telefonisch gesproken. Hij laat zich vertegenwoordigen door Marco Goldenbeld.

2. Linda Asseper hoopt dat de voorzitter aanblijft. Ze heeft veel bewondering voor de inzet van zowel Corrie van de Vendel als Dick Simonis en de hoeveelheid werk die zij verzet hebben. Haar inzet is gebaseerd op deze motivatie.

3. Lidia Palumbi is het eens met het voorstel van Corrie van de Vendel dat je voor €200 extra betaalt als je geen werk voor de vereniging verzet. Als het voorstel wordt aangenomen, dan zullen tegenstemmers hun lidmaatschap opzeggen. Als het voorstel niet wordt aangenomen, komt het opzeggen van het lidmaatschap niet aan de orde.

Uit de ingekomen post zijn steekwoordelijk vijf voorstellen samengevat, welke op een flip-over voor iedereen zichtbaar zijn. De voorzitter leest de voorstellen voor:

Frits - Bevriezen; 3 werkgroepen

Corrie - Coördinator + verplichte inzet leden

Leni - Focus op website + 1 x per jaar ledenexpo (uitgeklede vereniging)

Joop - Gedeeld voorzitterschap

Bert - College Wiersma, op voorwaarde; geen verplichte inzet

Bert van Loo krijgt het woord om het college Wiersma verder toe te lichten. Hij is faliekant tegenstander van het verplicht stellen van het uitvoeren van kringactiviteiten. "Het heeft nooit iets opgeleverd. Besturen is een kwestie van tijd investeren in een ideaal wat je hebt." Corrie van de Vendel trekt het naar zijn idee te ver door. Haar ambities gaan verder dan de vereniging kan invullen. "Dat vertaalt zich terug naar: ik houd het niet vol, meer mensen moeten betrokken worden. En als ze dat niet doen dan worden ze gestraft." Je kunt deelnemers aan een collectief niet straffen voor het niet na kunnen of willen komen van hun inzet. Velen kunnen het niet of zijn er niet geschikt voor. Besturen kan niet iedereen, aldus Bert van Loo. Hij geeft aan dat dit een terugkerend probleem is bij de NKvB.  Een aantal jaren geleden heeft hij geprobeerd om een onderzoeksinstituut aan te trekken dat onderzoek doet naar de vormen van besturen van verenigingen. Dat is toen niet gelukt door gebrek aan geld. Bert van Loo heeft iemand die hoog in bestuursfuncties zit (Bas Wiersma) gevraagd om te kijken naar de wijze waarop de NKvB bestuurd wordt, en een aantal aanbevelingen te doen. Wiersma heeft aangegeven bereid te zijn om hiernaar te kijken. Bert van Loo wil dit plan verder uitwerken, mits 'de verlichte boetes' van tafel gaan. "Als het plan van Corrie doorgang vindt, dan zie ik de vereniging afglijden.", aldus Bert van Loo.

Godelieve Smulders geeft aan laatst met een haar bekende econoom gesproken te hebben over verdienmodellen. Volgens haar moet er toch een mogelijkheid zijn om via de website met banners e.d. meer gelden te genereren. Het antwoord van Dick Simonis: er hebben Banners van Google meegedraaid op de website, die voor (kleine) inkomsten zorgden. Er is plek gecreëerd op de website voor banners van adverteerders. Het ontbreekt aan mensen die achter adverteerders aangaan.

Bespreking Beleidsplan 2012
Corrie van de Vendel neemt het woord. De “coördinator” uit het beleidsplan is overgenomen uit het plan van de Werkgroep bestuursstructuren. Deze coördinator kan echter alleen functioneren als hij/zij leden kan aanspreken op de door hen toegezegde taken. Want wat kan een coördinator uitrichten als leden na elkaar blijven aangeven geen tijd te hebben om taken uit te voeren. Het bestuur schat in dat dit geen positieve uitwerking heeft op de rol van coördinatorschap.

Invulling van functie penningmeester
De vorige ALV (feb. 2012) is afgesloten zonder nieuwe penningmeester. Sinds december 2011 zijn er diverse advertenties uitgezet voor het penningmeesterschap. Hier is slechts één reactie op gekomen. Deze persoon heeft echter een full time baan en kan het penningmeesterschap niet op zich nemen. Het bestuur heeft ook actief leden benaderd. Ook hier is geen mogelijke penningmeester uit voortgekomen. Er zijn twee leden die tips hebben doorgegeven, maar deze kandidaten bleken toch niet geschikt.

Henk Rusman heeft zich wel degelijk opgegeven, maar heeft uiteindelijk besloten terug te treden als kandidaat. Corrie van de Vendel leest zijn motivatie voor (zie bijlage 3.) Verder hebben geen nieuwe kandidaten zich gemeld.

Godelieve Smulders geeft aan twee vriendinnen te hebben, allebei in de kunstenwereld, die aangegeven hebben op zoek zijn naar iets voor erbij. Ze wil hen wel benaderen voor het penningmeesterschap, al hebben zij geen verstand van financiën.

Sylvia Schoonenberg heeft een boekhoudkundige achtergrond en neemt de boekhouding van de NKvB op zich. Het penningmeesterschap is daarmee ontzettend verlicht. De penningmeester is wel onderdeel van het Dagelijks Bestuur. Ex-penningmeester Frode Bolhuis is van mening dat iedereen die zijn eigen boekhouding bij kan houden, ook de functie van penningmeester aan kan.

Het bestuur doet dringend nogmaals een oproep aan de leden een penningmeester aan te dragen. Als een niet-lid het penningmeesterschap op zich neemt, bestaat het dagelijks bestuur uit twee externen (penningmeester & secretaris) en één werkend lid (voorzitter). Dit vormt problemen bij het stemmen. In dit geval zou in ieder geval ook een werkend lid tot het bestuur toe moeten treden.

Frits Vanén benadrukt dat hij sowieso tegen het toetreden van externen in het bestuur was. Hoe groter de ambities, hoe groter de financiële druk en verantwoordelijkheid, hoe complexer de bestuurlijke taken. Frits Vanén sluit zich aan bij Joop Haring en Bert van Loo die via de ingezonden brieven hebben aangegeven dat het bestuur op deze manier de leden niet kan/mag benaderen. Hij vindt het onacceptabel dat er gewoon voort geborduurd wordt op het inbrengen van externen, terwijl hij er zich zo tegen uitgesproken heeft.

De ingezonden brief van Corrie van de Vendel wordt kort besproken. Er wordt geconcludeerd dat haar voorgestelde ultimatum in de betreffende brief los gezien moet worden van haar inzet voor de kring.

De voorzitter geeft aan dat het vorige bestuur het onthutsend vond dat het beleidsplan 2011 wél goedgekeurd werd, maar dat niemand van de leden er naar handelt. Blijkbaar wordt het beleidsplan niet door de leden gedragen. En als er geen steun is van de leden, dan heb je niets aan het beleidsplan. Corrie van de Vendel wijst erop dat er zijn wel degelijk leden die veel voor de Kring doen.

Het bestuur is zich er ook van bewust dat het voor veel leden een ongelofelijke moeilijke tijd is.

Het voorstel tot verplichting van vier uur inzet of het afkopen voor € 200 is een persoonlijk voorstel van Corrie van de Vendel. Dit staat los van het beleidsplan 2012.

In het Beleidsplan 2012 is het voorstel opgenomen om een betaalde coördinator aan te stellen, welke leden zal benaderen om taken uit te voeren en zal toezien op de daadwerkelijke uitvoering van deze taken. Om deze coördinator te kunnen aanstellen, is er geld nodig. Dick Simonis vindt het in de lijn van deze gedachte helemaal niet vreemd om mee te betalen aan een coördinator als je zelf geen taken wil uitvoeren.

In de ALV in oktober 2011 stuitte het benaderen van externen zonder betaling het bestuur tegen de borst. Er bleken drie opties:

1) De leden gaan zelf aan het werk

2) De Kring stelt een betaalde coördinator aan

3) De Kring vraagt externen om vrijwillig taken over te nemen en in te vullen

Optie 1 blijkt onmogelijk. Optie 3 vindt het zittende bestuur geen goede optie. Dus optie 2 ligt nu voor.

Vanuit de leden komen kritische vragen als: Hoe bepaal je wanneer een lid zich genoeg inzet? Hoe straf je deze leden? Is dat niet meer werk om dat goed bij te houden?

Marco Goldenbeld is van mening dat de voorgestelde verplichting in combinatie met afkopen als 'straf' wat bruut gesteld is, maar geeft aan dat het zeker niet vriendelijk overkomt. Hij leest de paniek en onmacht; hoe krijgen we mensen betrokken? Verplichting motiveert hem juist niet. Het heeft naar zijn idee een tegenovergesteld effect. Hij wil gemotiveerd worden vanuit de inhoud. 

Het bestuur houdt naar aanleiding van deze reacties een kort overleg. De voorzitter wil nogmaals benadrukken dat het bestuur blij is met iedereen die aanwezig is. Dit toont betrokkenheid.


Het Beleidsplan 2012 wordt in stemming gebracht, met als belangrijkste inhoud het aantrekken van een betaalde coördinator met actieve inzet van de leden. En los van de voorstelde verplichte inzet door Corrie van de Vendel.
Frode Bolhuis en Dick Simonis benadrukken dat in het geval het Beleidsplan 2012 wordt aangenomen, de leden akkoord gaan met de verhoging van de uitgaven (een verhoging van contributie en aanspraak maken op reserves). Er wordt gestemd: 17 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 2 onthoudingen. Mieke van de Hoeven heeft bezwaar tegen de volgende zin: " Deze [coördinator] zal dus leden benaderen om taken uitgevoerd te krijgen en zal toezien op daadwerkelijke uitvoering en of leden inderdaad taken op zich nemen." Deze zin lijkt te verwijzen naar het voorstel tot verplichte inzet van Corrie. Mieke stelt voor deze zin te schrappen. Arlette Geerlings wijst erop dat het toezien op niet een verplichting in zich draagt. De voorzitter besluit dit voorstel af te wijzen. Het Beleidsplan 2012 is al aangenomen met meerderheid van stemmen.

De voorzitter stelt voor het voorstel van vier uur verplichte inzet of het afkopen voor € 200 in stemming te brengen. Frode Bolhuis wijst erop dat het nu in stemming brengen van dit voorstel, direct grote consequenties heeft. Als de leden nu voor stemmen, is dat een heftig besluit en zullen er een aantal leden hun lidmaatschap opzeggen. Als de leden nu tegen stemmen, dan treedt per direct Corrie van de Vendel als voorzitter af.

Henny van der Meer voelt zich tegen de muur gezet. Corrie van de Vendel zegt dat zij hetzelfde voelt. Een aantal leden proberen de voorzitter ervan te overtuigen dat het door de leden anders ervaren wordt. Bert van Loo is van mening dat met de wijze waarop Corrie van de Vendel met de zaken omgaat, ze de boel omdraait en toch de leden tegen de muur zet. Dat is niet de manier waarop je moet besturen, aldus Bert van Loo. Corrie van de Vendel zegt in haar verweer dat zij een persoon is die wil bouwen. Dit heeft ze genuanceerd in haar brief uitgelegd. Voor haar geldt dat als ze niet kan bouwen, ze niet op de juiste plek zit.

Henny van der Meer komt met een compromis. Ze biedt aan direct als tijdelijk bestuurslid aan te treden, zodat het plan van Bert van Loo om via adviezen van het college Wiersma tot nieuwe oplossingen te komen de tijd en ruimte krijgt, mits Corrie van de Vendel als voorzitter aanblijft. De verplichte inzet en afkoop van € 200 worden dan geschrapt. Ze voorspelt dat als er nu gestemd gaat worden, de meerderheid tegen zal stemmen. Henny wil voorkomen dat Corrie aftreedt."Als dat gebeurt, dan ligt alles op zijn gat en dat wil ik niet."

Bert van Loo wordt door de voorzitter gevraagd meer te vertellen over zijn plan m.b.t. Wiersma. Zijn deze adviezen bindend? Op welk termijn wordt er een advies verwacht? Bert van Loo zegt dat Wiersma niet zal gaan besturen of de zaak zal overnemen. Wiersma zal enkel ingezet worden als adviseur. Wiersma kan met zijn ervaring wel heel snel een analyse maken over waaraan het schort bij de Kring. Het blijft een probleem om leden te vinden die bestuurlijke taken op zich willen nemen. Bert van Loo wijst het huidige bestuur erop dat zij uit ervaring weten hoeveel tijd er in bestuurlijke taken gaat zitten. Hij begrijpt wel dat leden zich daar niet voor kunnen en/of willen opgeven. Hij is dan ook van mening dat er naar andere manieren gezocht moet worden.

Merel Holleboom zegt dat de Werkgroep Bestuursstructuur dezelfde adviserende functie heeft gehad. Het bestuur heeft het door hen aangedragen plan om een coördinator aan te nemen overgenomen, zodat kleine taken als boodschappen doen voor een ALV en het uitprinten van ingezonden brieven niet meer bij de bestuursleden liggen. Bert van Loo is van mening dat ”….als al die kleine activiteiten je storen, je dan niet in het bestuur moet gaan zitten”. Het bestuur geeft aan dat als je die kleine taken niet benoemt, ze ook niet worden gezien.

De discussie dwaalt af. Bert van Loo herhaalt het voorstel van Henny van de Meer; zij zal tijdelijk deelnemen aan het bestuur, terwijl hij Wiersma vraagt om te kijken naar mogelijke bestuursstructuren. Hij benadrukt dat het geen zin heeft om af te treden als voorzitter op het plan wat Corrie van de Vendel heeft ingediend.

Corrie van de Vendel neemt het woord. Ze besluit per direct terug te treden als voorzitter en uit het bestuur te stappen. Het aangeboden compromis is niet voldoende in haar ogen. Ook als er iemand mee kijkt, moeten er nog steeds vele dingen gedaan worden. Het perspectief van een tijdelijke, niet ingevoerde, penningmeester en toekomstig advies van Wiersma verlicht de situatie voor de drie huidige bestuursleden niet.

Ze geeft aan genoten te hebben van haar tijd als voorzitter. Van de conflicten die er ook waren heeft ze heel veel geleerd. Ze bedankt de leden voor het vertrouwen wat ze gekregen heeft. Op het moment dat er geen voorzitter is om de ALV te leiden, is het aan de secretaris om de vergadering over te nemen.

Arlette Geerlings zegt nog maar één maand als extern lid in het bestuur te zitten. Dit vindt zij te kort om inhoudelijk de vergadering te leiden. Tevens is dit te kort om inhoudelijk lid van het bestuur te blijven. Zij besluit zich ook terug te trekken. Het laatste bestuurslid, Merel Holleboom, zegt niet in het bestuur te zijn gekomen om deel te nemen aan het Dagelijks Bestuur. Nu het daar op neer komt, besluit ook zij zich terug te trekken.

Corrie van de Vendel, Arlette Geerlings en Merel Holleboom gaan bij de leden in de zaal zitten. Bestuurstafel is leeg.  De vergadering ligt in de handen van de leden.

Er wordt twintig minuten pauze gehouden waarin de leden onderling in gesprek gaan.




Corrie van de Vendel vraagt het woord. Net als ieder lid voelt zij nu het probleem van de vereniging; een vereniging zonder bestuur is niet mogelijk. Ze zegt dat er twee dingen dienen te gebeuren:

1) Het innen van contributie. De vereniging kan niet zonder het innen van de contributiegelden. Ze stelt voor om €180 te innen, zonder verhoging en met de correctie op het tarief van vrienden en seniorleden. Frode Bolhuis en Sylvia Schoonenberg hebben al een afspraak gemaakt zodat Sylvia de boekhouding 2012 kan bijhouden. Iedereen is akkoord met het innen van de contributiegelden van voorlopig €180.

2) De komende periode moet er een aanspreekpunt zijn voor de vereniging. Arlette Geerlings wil als secretaris tijdelijk aanspreekpunt blijven voor de praktische zaken. Marieke Geerlings en Marian Meerbeek melden zich tevens als tijdelijk aanspreekpunt. Zij zullen onderling afspraken maken over de gang van zaken.

Corrie van de Vendel zegt haar lijst met bestaande openstaande afspraken nog uit te voeren en af te ronden. Ze is scheidend voorzitter in naam.

Vera van Schoffelen is bereid gevonden om de exposities te begeleiden. Corrie van de Vendel zal haar en de mensen die zich daarvoor hebben opgegeven bijpraten en instrueren. Ook de subsidie-aanvragen voor Vijversberg zal Corrie verder afronden.

Titia Eggen heeft zich afgemeld als eindredacteur. Ze heeft haar werk altijd heel secuur gedaan, maar het werk werd haar de laatste tijd te veel, onder andere vanwege de gevolgen van bezuinigingen voor haar eigen beroepspraktijk. Dick Simonis heeft de eindredactie tijdelijk op zich genomen en er zijn drie nieuwe redactieleden die hebben toegezegd. Simon Nusmeier zal de nieuwe redacteuren instrueren. Er moet een nieuwe eindredacteur komen. Leni van de Band wil kijken of zij dat kan doen. Henk van Bennekum wil tevens kijken of hij tijdens vakantie vervangend eindredacteur kan zijn.

Dick Simonis, Bert van Loo en Corrie van de Vendel zijn aanspreekpunten voor Wiersma om over de bestuursstructuren te spreken. Er moeten afspraken worden gemaakt met een duidelijke einddatum. Bert van Loo verwacht dat het maximaal twee maanden duurt om alles in kaart te hebben gebracht.

Frits Vanén vraagt om applaus voor iedereen die alles op poten houdt. "Het is nog niet zo gebroken als mijn been ooit was." Aldus Frits Vanén.

De vergadering wordt door de leden afgesloten.


Agendapunten die niet aan bod gekomen zijn:

- Hoogte van de contributie
- Vaststellen van begroting 2012
- Aanpassingen Huishoudelijk reglement
a. Na het niet tijdig betalen van contributie: 1e en 2e herinnering – daarna inning via incassobureau
b. Als aspirant-lid afgewezen wordt bij de ballotage na twee jaar, dan is dat lid per direct lid af, met restitutie van betaalde contributie over de rest van het jaar
- Rondvraag


TO DO LIST

- Nieuwe bestuursleden vinden, met name een Voorzitter en Penningmeester.
- Godelieve Smulders: twee vriendinnen benaderen voor bestuursfunctie?
- Nieuwe eindredacteur website
- Gesprekken plannen met Dick Simonis, Bert van Loo, Corrie van de Vendel en Bas Wiersma
- Einddatum plannen voor advies Wiersma
- Innen van contributiegelden 2012
- lopende zaken afronden (Vijversberg - Exposities - Redacteuren)

 



Bijlage 1          INGEZONDEN BRIEVEN    ALV 15 april 2012



Onderwerp:

Re: ingezonden brieven

Datum:

Thu, 12 Apr 2012 04:12:57 +0200

Van:

Nel van Lith

Aan:

pr NKvB


Beste Kringlieden,

Gister ben ik gemeen door mijn enkel gegaan, waardoor ik nu met horizontale poot mijn tijd zit uit te zitten of te liggen. Dit dwarsboomt mijn retourtje naar de Kringvergadering. De brieven maken me niet blij. Het idee om leden te laten betalen als ze voor de Kring geen bestuursklus kunnen doen of anderszins, dat bevalt me niet. Ik heb te vaak geen rooie cent gehad met kinderen waar ik dagelijks voor zorgen moest en ik werkte meestal minstens 16 uur per dag, hoe had ik in die tijd kunnen werken of strafwerk betalen voor de organisatie ?????????
Nu heb ik niet eens poen om contributies te betalen, wat geen zak te maken heeft met 70+ of jonger. Inderdaad is het jammer dat beeldhouwers vaak mislukkingen zijn op organisatorisch gebied, zoals ik. Poot doet pijn en ik ben saggerijnig van deze Kringpost, die ik ontdekte midden in de nacht. Sterkte en ik hoop dat er toch in een goeie sfeer een positieve vergadering ontstaat zondag.

Nel.



Datum:

Thu, 12 Apr 2012 01:30:01 +0200

Van:

Riki Mijling

Aan:

pr NKvB


Beste Corry, beste bestuur, beste collega's

Ik had reeds door gegeven dat ik niet aanwezig kan zijn bij de   vergadering as zondag.  Na het lezen van de bijlage die bij de laatste oproep zat, heb ik   besloten mijn lidmaatschap per heden op te zeggen. Ik dank iedereen voor de inzet en loyaliteit. Maar ik merk bij mij zelf daar geen motivatie meer voor te vinden. Voor alles is een tijd van komen en een tijd van gaan.

Met vriendelijke groet, 
Riki Mijling



Gouda, 12 april 2012
Beste bestuursleden,

In reactie op het schrijven van Corrie wil ik het volgende opmerken.
In haar brief klaagt Corrie over het gebrek aan inzet van de leden voor verenigingsactiviteiten.

Gezien mijn persoonlijke ervaring vind ik dit wat vreemd. Vorig jaar heb ik mij samen met Henk Rusman op verzoek van het bestuur veel tijd en energie gestoken in het vinden van vrijwilligers voor allerlei activiteiten van de Kring en de daarbij behorende aanpassing van de organisatie. Wij hebben een voorstel uitgebracht, dat besproken met het bestuur en dit voorstel werd positief ontvangen, sinds die tijd heb ik er nooit meer iets van gehoord. Deze gang van zaken stimuleert natuurlijk niet dat leden zich vrijwillig inzetten voor de vereniging en ik heb ook niet de indruk dat hiermee iets is gebeurd.
Voor het overige ben ik van mening dat er binnen de Kring teveel tijd wordt gestoken in de ontwikkeling van beleidsplannen en discussies daarover waar vervolgens niets uitkomt. Naar mijn mening moet de Kring zich richten op twee simpele realiseerbare zaken waar alle leden baat bij hebben. En dat is:

- de website van de Kring die veel nuttige informatie bevat goed onderhouden en zo nodig uitbreiden

- jaarlijks 1 manifestatie/expositie organiseren waarin alle, en dit kleine woordje is essentieel, leden hun werk kunnen presenteren en waaraan zoveel mogelijk publiciteit wordt gegeven.

Vervolgens kunnen er stappen worden gezet voor extra activiteiten. Maar vooral activiteiten die binnen de kortste keren zichtbaar en te behappen zijn. Ik geloof in samenwerking tussen kunstenaars en dat vandaar uit nieuwe initiatieven ontstaan. Laat het gebeuren, zoals het met het creëren van een beeld gebeurd. In de inval, het fout gaan en het DOEN zit de creativiteit. Van daaruit stromen vele gedachten en ontwikkelen zich.

Helaas kan ik niet op de vergadering zijn. Ik wens jullie een goede vergadering.

Met vriendelijke groet,
Leni van den Band



Onderwerp:

Re: ingezonden brieven

Datum:

Fri, 13 Apr 2012 16:45:04 +0200

Van:

Hannie van der Made <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

Aan:

pr NKvB <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>


Beste Corrie,

een korte reactie op je 'ingezonden brief van een zeer betrokken bestuurslid'... maar begrijpelijk, gezien de inzet van de leden (niet dus) ieder lid is geschikt als bestuurslid maar een lid kan altijd een taak zeer benieuwd hoe de leden zullen reageren op jouw voornemen zou heel spijtig zijn als jij het bijltje er bij neerlegt a.s. zondag, na alles wat je in de afgelopen jaren voor de kring hebt gedaan, jammer dat ik niet aanwezig kan zijn,

voel mij erg betrokken bij de kring (en bij jou) en wil mij graag blijven inzetten voor het expositiebeleid/organisatie tentoonstellingen er ligt een goed beleidsplan 2012 ondanks de bijstellingen die wellicht in een later stadium weer kunnen worden bijgesteld tot het plan voor 2011. 

dit beleidsplan 2011 spreekt absoluut tot de verbeelding maar vraagt om een grote bijdrage van de leden en vrijwilligers betaalde kracht: prima
heel veel kracht (maar die heb je) a.s. zondag (en wijsheid met wat je besluit)

hartelijke groet
Hannie


Datum:

Thu, 12 Apr 2012 09:36:15 +0200

Van:

Joop Haring

Aan:

pr NKvB

CC:

Bert van Loo , Dick Simonis , Henny van der Meer


Beste Corrie en bestuursleden,

Allereerst vind ik het heel vervelend dat ik er op de ALV niet bij kan zijn. Soms komt dat zo door omstandigheden die niet anders te draaien zijn. Maar ik vraag me zeer af of de brief van Corrie en het voorstel daarin een oplossing voor het dilemma biedt.

Ik had begrepen dat we alleen met een coördinator/directeur zouden gaan werken, wanneer we daar via fondsen/legaten d.m.v een AMBI status (die zou worden aangevraagd) een nieuwe weg in zouden slaan. Deze weg met 4 uur per jaar (verplicht vrijwilligerswerk, wat een contradictie zeg!) of een afkooplegeling met € 200,- is een idiote voorstelling van zaken. Je maakt hier meer kapot mee dan je denkt. Zeker als je beseft dat 80% van de leden 50 + zijn! Die (de niet aktieven) zeggen hiermee direkt hun lidmaatschap op, want € 180,-/jaar en wat krijg ik daar dan voor? (Zo denken de meeste toch?) 

Ja, die gaan dit niet doen zo, met het pistool op de borst! Onverstandig vind ik dit of het moet de mensen hiermee op scherp zetten? Als dat de bedoeling is, maar daarvoor vind ik het weer teveel uitgewerkt... Waarom zeg je niet gewoon.
Voorstel -Bestuursvoorzitterschap wordt door de huidige omstandigheden van de werkdruk door twee mensen gedeeld. Een voorzitter en vice-voorzitter

De taken zijn:
1.  Acht bestuursvergaderingen  voorzitten en 1 ALV. (gedeeld)
2. Het delegeren van werk aan mede bestuursleden en vrijwilligers in takenlijsten.

De totale hoeveelheid werk die de voorzitter samen met de vicevoorzitter op zich neemt zal in de nieuwe constructie niet meer dan 5 uur per week/ per persoon bedragen. (onbezoldigd). Alles wat hier niet kan worden gedragen, zal vooruit worden geschoven. Het enige waarmee je mensen aktief en enthousiast mee kan krijgen is als je voor hun tentoonstellingen organiseert. Zo is het altijd geweest en dat is ook de reden dat de Kringleden, zeker de laatste tijd, zo enthousiast zijn geworden over de Kring omdat er héél veel is gebeurd en tot stand gebracht.Dat moet nu gewoon wat minder door omstandigheden.. Dat zal iedereen wel duidelijk zijn.

Wijsheid en succes op de ALV.
Groeten,  Joop


Van:

Bert van Loo

Aan:

'Joop Haring' , 'pr NKvB'

CC:

'Dick Simonis' , 'Henny van der Meer'


Besten.

Corrie ik sluit me helemaal aan bij wat hier al over gezegd wordt door Joop. 

Sterker nog met deze ingezonden brief op tafel heb ik helemaal geen zin om naar de ALV te komen. Ik vind dat je op deze manier een bom onder de vereniging plaatst en dat is onverdraaglijk. Verplichtingen en dreigementen zei ik al eerder werken niet, ze zijn puur destructief.
Dit uitgewerkte plan gaat dus niet werken en ik raad het ten sterkste af. Als je energie op is moet je even gaan rusten. Het beleidsplan blijft een plan en zoals Joop al zei – wat minder door omstandigheden zal iedereen begrijpen.Het dilemma om goede bestuurders te vinden is al oud en komt steeds weer terug. Persoonlijk zou ik graag externe mensen naar de bestuurstructuur willen laten kijken. Ik denk daar al een hele tijd over na, heb lang geaarzeld maar ben nu overtuigd dat we niet verder komen als er niet wordt ingegrepen.Inmiddels heb ik iemand benaderd (vrijblijvend vooralsnog) en ook iemand gevonden die er naar wil kijken. (en misschien wel meer dan dat).

Het is Bas Wiersma, Gilde Investment Management BV in Utrecht - (een man die reeds eerder een bedrijf naar de beurs heeft gebracht). Hij woont in Den Haag en in het Oosten van het land (Zelhem)  Een uiterst bekwame bestuurder met een zwak voor Kunst en een eigenwijze smaak. Hij is bereid!!!!!!!!

Corrie laat je onzalige plan varen en kijk naar nieuwe uitkomsten.

Met hartelijke groet
Bert


Bijlage 2 Persoonlijke reacties


Linda Asseper

Hoopt dat de voorzitter aanblijft, om dat haar dat de beste oplossing voor de kring en het halen van een 100-jarig bestaan lijkt. 

Linda heeft ongelooflijk veel bewondering voor de inzet van Dick en Corrie voor de Kring. Ze vindt het jammer dat niet alle kringleden beseffen hoeveel werk Dick en Corrie hebben verzet en verzetten. Ze zegt dat haar inzet is mede gebaseerd op jullie toewijding. Als de uitkomst van de ALV wordt dat Corrie aftreedt dan is zei ook niet gemotiveerd om zich verder in te zetten, tenzij Dick gillend wakker wordt bij het idee dat er geen artikeltjes meer voor de website komen en als Corrie dat ook geen verstandig plan zou vinden.


Lidia Palumbi is het eens met het voorliggende voorstel:
- een lid werkt min 4 uur voor de Kring of betaald 200 euro.

Zij vraagt zich af of het laatste deel van het voorstel: leden die het er niet mee eens zijn kunnen per direct hun lidmaatschap opzeggen, pas van toepassing is nadat er over het eerste deel is gestemd?
Dus:
- voorstel wordt aangenomen: tegenstemmers kunnen lidmaatschap opzeggen.
- voorstel wordt niet aangenomen: opzeggen lidmaatschap is niet aan de orde.

Als het zo bedoeld is ben ik het ook eens met dit laatste deel van het voorstel.

Henk Rusman 
Telefonische reactie, laat zich vertegenwoordigen door Marco Goldenbeld


Bijlage 3

Korte verklaring terugtreden als kandidaat penningmeester:


Beste collega’s,

Mijn beslissing om mijn kandidatuur voor het penningmeesterschap in te trekken is natuurlijk geen impulsief besluit geweest. In de voorbereidende werkzaamheden voor een bestuursfunctie was ik niet alleen belast met de overname van het takenpakket, maar is het ook van belang als bestuurder mee te denken en te handelen over alles wat speelt in de vereniging en dat wat ter tafel komt. Regelmatig ontstonden, op bestuurlijk vlak, verschillen van inzicht. Niet alleen in algemene zin maar ook op het gebied van financiële registratie en verantwoording. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat mijn bestuurlijke inbreng weinig steun had bij de zittende bestuursleden. Tijdens de laatste bestuursvergadering voor de 1e ALV waren de verschillen van inzicht te groot om door te gaan. In goed overleg met Corrie en Arlette is besloten nader te bezien of verdere samenwerking mogelijk is onder een nieuw bestuur.

Na ampel beraad hebben Corrie en ik besloten met de kandidatuur niet verder te gaan.