Menu


Notulen Algemene Ledenvergadering 2012

Nederlandse Kring van Beeldhouwers

26 februari 2012


A08 Events  -  KNSM-laan 808 Amsterdam

Aanvang 13:00 uur

Voorzitter: Corrie van de Vendel

Notulist: Jannemieke Caspers


Aanwezigen:


Bestuur:

Corrie van de Vendel (Voorzitter/PR)

Dick Simonis (Secretaris)

Frode Bolhuis (Penningmeester)

Annemie Bogaerts

Berenice Elias Witsen


Leden:


Joost Barbiers

Imke Beek

Wil van Blokland

Marieke Geerlings

Marco Goldenbeld

Joop Haring

Raymond Hirs

Merel Holleboom

Roland de Jong Orlando

Mieke Kleinendorst

Bert van Loo

Henny-Sikking vd Meer

Johan Sietzema

Rob Schreefel

Adriaan Seelen

Marjorie Slooff

Godelieve Smulders

Erik van Spronsen

Frits Vanén

Coen Vernooij

Mieke de Waal

Gonda vd Zwaag

Mieke de Waal



Vriendenleden - bijzondere gasten:

Arlette Geerlings (Nieuwe secretaris)

Cornelis van Houwelingen (Voorstel sponsorwerving)

Ronald Kraayeveld (Mogelijk nieuw bestuurslid)

Aanwezige vrijwilligers:

Linda Asseper


In totaal 5 bestuursleden, 23 leden, 3 vrienden en 1 vrijwilliger.




Afmeldingen:


Arendsman, Adrie

Asjes van Dijk, Jan

Band, van den, Leni

Bennekum, van, Henk

Boeijen, Ine

Boshart, Petra

Dam, Femke van

Degraeve, Babette

Devens, Dre

Ebert, Karin

Eggen, Titia

Hessel, Louise

Korte, Els

Laere, van, Paul

Lepaite, Sonata

Maarschalkerwaard, v. Erik

Made, vd Marus+ Hannie

Mijling, Riki

Nusmeier, Simon

Ottens, Alinda

Pilz, Hester

Ronckers, Rini

Rusman, Henk

Schilder, Maria

Schilperoord, Lex

Schoonenberg, Sylvia

Seeters, van , Erica

Shields, Mari

Smits, Mieke

Trompenaars, Mia

Van Kleeff Vissers, Jannet

Van Lith, Nel

Ven, vd, Catharina

Verhoeven, Adri

Verkaaik, Linda

Versteege, Lia

Vroom, Melanie de



In totaal 37 leden.


Opening

Corrie van de Vendel begint de vergadering met het tonen van een kort filmpje over kunst van Thijme Termaat, om te beginnen met dat wat de aanwezigen bindt; kunst.

Corrie van de Vendel heet iedereen van harte welkom, en met name drie aanwezigen: Arlette Geerlings die later in de vergadering voorgesteld zal worden als de nieuwe secretaris, Ronald Kraayeveld die waarschijnlijk ook tot het bestuur zal toetreden, en Cornelis van Houwelingen (partner Kringlid Lidia Palumbi) die bezig is met een plan voor fondsenwerving.

Hierbij is de vergadering voor geopend verklaard.


Binnengekomen stukken en mededelingen

Er zijn twee binnengekomen stukken (zie bijlage 1): een brief van Frits Vanén en een reactie daarop van Adri Verhoeven. Het bestuur dankt hen hartelijk voor deze bijdrage. De voorzitter gaat er vanuit dat iedereen deze brieven online gelezen heeft en stelt voor ze niet voor te lezen. Niemand van de aanwezigen heeft daar bezwaar tegen.

Corrie van de Vendel gaat over tot de mededelingen. De afgelopen tijd heeft het bestuur heel veel overleg gepleegd. Onderling, maar ook met mogelijke en nieuwe bestuursleden. De laatste vergaderingen waren gedeeltelijk inhoudelijk, gedeeltelijk praktisch hoe deze ALV in te delen.

Tot het laatste moment bleven er dingen veranderen. Henk Rusman stelde zich kandidaat als penningmeester. Het bestuur zal hem echter vandaag niet voordragen als nieuwe penningmeester, omdat eerst beter onderzocht moet worden hoe samen te werken. Hij is vandaag niet aanwezig bij de ALV. Zijn voorstellen brengt het bestuur wel ter tafel. Henk Rusman weet hoe het bestuur de zaken gaat bespreken en heeft hiermee ingestemd. Dit punt komt later in de vergadering terug.

Frits Vanén vraagt wie er momenteel het bestuur vormt. Aan tafel zitten Corrie van de Vendel (Voorzitter/PR), Dick Simonis (Secretaris) en Frode Bolhuis (Penningmeester). In de zaal zitten Berenice Witsen Elias (Expositiecommissie) en Annemie Bogaerts (Expositiecommissie). Berenice is herstellende van een periode van ziekte en Annemie was druk met haar eigen beeldende werk waardoor zij minder actief in het bestuur functioneerden. Beiden worden door Corrie van de Vendel nadrukkelijk bedankt voor hun aanwezigheid en inzet ondanks de omstandigheden.


Goedkeuring notulen ALV 19 februari 2011,  extra ALV 23 oktober 2011 en Ledenraadpleging 15 januari 2012

Corrie van de Vendel vraagt de leden wie er tekstuele en/of inhoudelijke op- of aanmerkingen heeft op de notulen van de ALV in februari 2011. Gonda van de Zwaag heeft een vraag over de ledenadministratie. Als een lid 65 jaar wordt, wordt de contributie automatisch gehalveerd. Gonda vraagt of deze verlaging van de contributie overlegd wordt met de betreffende persoon of dat het automatisch gebeurt. Zij kan zich namelijk goed voorstellen dat sommige leden die de 65 jaar passeren, de Kring volledig willen blijven steunen en gewoon de volle prijs voor het lidmaatschap willen betalen. Corrie van de Vendel geeft aan dat het bestuur er over denkt om dit te veranderen en dat het een punt van vergadering is wat bij de bespreking van de begroting aan de orde zal komen.

De notulen ALV 19 februari 2011 worden goedgekeurd.

Corrie van de Vendel vraagt de leden wie er tekstuele en/of inhoudelijke op- of aanmerkingen heeft op de notulen van de bijzondere vergadering op 23 oktober 2011.

Gonda van de Zwaag vraagt of de tentoonstelling bij WGkunst (voorBEELDEN III) als opzet alleen voor nieuwe leden bedoeld is. Corrie van de Vendel legt uit dat dit niet vast ligt en elk jaar anders vormgegeven kan worden. Om nieuwe leden een podium te geven is er deze keer besloten de tentoonstelling met hen in te vullen. Vanwege de beperkte ruimte bij WGkunst is er een selectie gemaakt van nieuwe leden. De eerste versie ging uit van een thema en was open voor ieder lid om mee te doen. Gonda van de Zwaag geeft aan de eerste versie van de tentoonstelling een erg aantrekkelijk concept te vinden en vindt dit voor herhaling vatbaar.

Er komen verder geen reacties uit de zaal, waarmee de notulen van de bijzondere vergadering van 23 oktober 2011 zijn goedgekeurd.

Als laatste komen de notulen van de ledenraadpleging op 15 januari 2012 aan bod. Corrie van de Vendel vraagt de leden wie er tekstuele en/of inhoudelijke op- of aanmerkingen heeft. Frits Vanén geeft aan de notulen niet te hebben ontvangen. Hij wil de notulen later alsnog graag lezen. Corrie van de Vendel vindt dit spijtig en zegt de notulen alsnog aan Frits Vanén te zullen sturen.

Marieke Geerlings geeft aan wel aanwezig te zijn geweest, maar te ontbreken bij de aanwezigenlijst. Haar naam zal alsnog worden opgenomen.

Met deze toevoeging worden de notulen van de ledenraadpleging 15 januari 2012 goedgekeurd, met de mogelijkheid dat Frits Vanén nog opmerkingen kan geven.

Frits Vanén merkt op dat een ledenraadpleging niet in de statuten vastgelegd is. Bovendien kan het bestuur zich niet beroepen op eenstemmigheid, terwijl er tijdens die vergadering andere geluiden waren.

Corrie van de Vendel zegt dat statutair is vastgelegd dat de voorzitter kan beoordelen wat de leden besluiten. Als de juistheid daarvan direct na het uitspreken wordt betwist dan zou er een nieuwe stemming moeten plaatsvinden. Frits Vanén heeft op de ledenvergadering inderdaad een tegenstem laten horen, maar dat bleek niet de algemeen geldende gedachte. Daarmee zou je de  uitkomst van de ledenraadpleging kunnen zien als een besluit van de leden. Het doel van ledenraadpleging was om de richting van de leden te checken. Er werd een duidelijke uitspraak door de aanwezige leden gedaan, omdat alle punten bijna unaniem goedgekeurd werden door de leden.

Frits Vanén geeft aan dat hij het betreurt dat hij pas vijf dagen voor de ledenraadpleging de stellingen ontving en er tijdens de ledenraadpleging geen ruimte was voor discussie. En omdat het niet in de statuten staat, heeft het volgens hem geen geldingsrecht. Corrie van de Vendel zegt dat het daarmee ook niet uitgesloten is dat de stemming wel geldingsrecht kan hebben. Omdat deze discussie het zwaarste inhoudelijke punt van deze ALV zal zijn, stelt de voorzitter voor om door te gaan met de agenda, en later in de vergadering hierop terug te komen.


Secretariaat en website

Dick Simonis neemt het woord. Hij verwijst naar het eerder rondgestuurde jaarverslag. Het bestuur is elf keer samengekomen. De laatste vergaderingen zijn via Skype (vergaderpakket) gegaan zodat er snel overlegd kan worden en dat blijkt heel goed te werken. Je ziet elkaar en kan goed discussiëren. Het zal binnen het bestuur een instrument blijven om te overleggen. Dit is een voordeel als in de toekomst bestuursleden uit het hele land komen.

De website is nog steeds in ontwikkeling wat betreft de bijdragen die de leden leveren. Er wordt nogmaals aan de leden gevraagd om veel actiever met de website om te gaan. Dit kan door je enthousiasme te delen en aandacht te geven aan mooie tentoonstellingen, tips e.d. Stuur dus je ideeën in en zorg dat de website een levendige actieve plek wordt.

Vanaf de herfst 2011 heeft vrijwilliger Linda Asseper een gedeelte van het secretariaat overgenomen en dat heeft een enorme rust en verlichting als gevolg gehad. Corrie van de Vendel benadrukt dat Linda Asseper ook het bestuur op belangrijke punten wijst en dankt haar voor haar proactieve houding en grote bijdrage. Linda Asseper krijgt applaus van de leden.

Dick Simonis herneemt het woord. De website is een heel goed instrument om mensen buiten de Kring te interesseren voor de Kringactiviteiten. De tentoonstelling in Villa Maarheeze (Wassenaar) is bijvoorbeeld volledig samengesteld naar aanleiding van de informatie op de website. Dick roept alle leden op om actuele foto's van het werk op de website te plaatsen, omdat je anders dus mogelijkheden misloopt.

Over het Beeldenpark Bronckhorst (Overijssel) komt komend jaar meer. Ook deze tentoonstelling werd volledig via de website samengesteld. Ook hier blijkt hoe belangrijk het is om foto’s op de NKvB-site te hebben staan. Plaats dus niet alleen een link naar je eigen website, maar gebruik de 10 plekken voor foto’s.

Dick Simonis vraagt alle kunstenaars op hun eigen website een link te zetten naar de NKvB-site (crosslinken). Dit vergroot naamsbekendheid en vindbaarheid op Google. Naamsbekendheid kan alleen vergroot worden door het aanvullen van de website en het van websitelinks.

Dick Simonis geeft aan de functie van secretaris op te geven. Linda Asseper heeft al een deel van het werk overgenomen. Kringlid Simon Nusmeijer zal de intermediair worden tussen de vereniging en de technische man Nenad. Dick zal Simon inwerken. Alle vragen die een lid heeft over de website, email o.i.d. kan dit via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. doen. Simon Nusmeijer zal die mails binnenkort behandelen.

Het bezoekersaantal op de website is gestegen van achter in de 20.000 naar ongeveer 32.000; het aantal paginahits verdubbelde (!) van 300.000 naar 600.000. De Kringwebsite bereikt blijkbaar een heel specifiek geïnteresseerde doelgroep, wat aantrekkelijk is voor mogelijke adverteerders en voor Google.

Roland de Jong Orlando vraagt wat de richtlijnen zijn voor het aanleveren van tekst voor op de website. Het is een aantal keer gebeurd dat hij teksten heeft aangeleverd en dat er dan inhoudelijke aanpassingen worden gedaan. Hij ziet daar de reden niet voor in en vindt dat geen goede zaak. Als tweede opmerking zegt Roland de Jong Orlando dat het voor internationale tentoonstellingen een ramp is om via de website kunstenaars te selecteren. Er zijn zoveel namen zonder foto's, waardoor het zoeken bemoeilijkt wordt. Hij stelt voor om sterretjes te zetten bij de namen waar wél beeld te zien is. Ook zou hij een voorstander zijn van een database waarin je op specialisaties kunt zoeken naar kunstenaars. Bijvoorbeeld kunstenaars die installaties maken, of die portretten maken, zodat je op je wens/opdracht kunt zoeken. Als derde opmerking, vraagt Roland de Jong Orlando de opdrachten die in BK-info zijn gepubliceerd, niet op de NKvBwebsite te plaatsen.

Corrie van de Vendel neemt het woord. De laatste opmerking is volkomen terecht. Het gebeurt wel eens dat er precies dezelfde informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. binnenkomt. Het bestuur heeft niet de intentie om eenzelfde bericht als in BK-info staat ook op de website te plaatsen. Soms glipt het er echter tussendoor.

Punt twee neemt het bestuur over. Deze aanbevelingen komen op de takenlijst bij de webmaster. De takenlijst wordt op prioriteit en aantal uren werk samengesteld. De database met kunstenaars op soort werk gesorteerd staat bovenaan die takenlijst. Het voostel tot sterretjes wordt overgenomen, maar het kan nog even duren voordat dat wordt uitgevoerd ivm prioritering van de taken van Nenad.

Wat betreft het niet woordelijk overnemen van aangedragen kopij van Roland de Jong Orlando zegt Corrie van de Vendel niet volledig op de hoogte te zijn. Er is geen beleid juist zijn stukken tekst te redigeren. In principe is het zo dat alle tekst geredigeerd wordt. Zowel eindredacteur als hoofdredacteur bekijken alle inhoud van de site. Ook vanuit het bestuur kunnen er op- of aanmerkingen komen. Soms worden er dingen verwijderd of aangepast.

Roland de Jong Orlando zegt dat het bestuur trots moet zijn op elk goed initiatief dat door de leden genomen wordt. Als hij zich in de aankondiging als curator introduceert en dat verwijderd wordt bij het plaatsen op de website, ervaart hij dat als schandalig. Roland refereert aan de berichtgeving over  het staalsymposium dat hij organiseerde. Corrie van de Vendel zegt over het staalsymposium dat het de 'eerste' zou zijn, zoals het geafficheerd was. Bovendien was het geen symposium in de zin van het woord. Roland is het met deze zienswijze niet eens.

Corrie van de Vendel vraagt deze discussie buiten de vergadering verder door te zetten en in de toekomst kopij ook naar de voorzitter te mailen. Hiermee gaat Roland de Jong Orlando akkoord. Hij sluit nog af met de positieve mededeling dat hij na een aantal jaren afwezigheid n.a.v. positieve geluiden over de huidige stand van zaken, weer aanwezig is om een positieve bijdrage te leveren.

Johan Sietzema vraagt of je bij verlies van wachtwoord een automatische melding ontvangt. Dick Simonis antwoordt dat dit niet het geval is. Je kunt de webmaster mailen met het verzoek om een nieuw wachtwoord. Gonda van de Zwaag adviseert om dit ook op de website te zetten. Dick Simonis geeft aan dat je voor al het contact over de website altijd de webmaster kunt mailen.

Imke Beek vraagt of je bij het doorsturen van een uitnodiging altijd tekst en beeld apart moet aanleveren. Dit is lastig omdat je dan altijd de uitnodiging moet overtikken. Dick Simonis zegt dat dit zo zal blijven, omdat anders de eindredacteur of een andere collega alle verkeerd aangeleverde teksten moeten overtikken. Om het werk niet te vergroten vraagt het bestuur aan de leden deze kleine investering zelf te doen. Bovendien is het vaak mogelijk aan de betreffende organisatie te vragen om de uitnodiging in tekst aan te leveren, zodat overtikken niet nodig is.


Ledenadministratie

Frode Bolhuis verwijst naar het jaarverslag, waarin de aantallen leden zijn opgenomen. De Kring telt nu bovendien 5 zeer gewaardeerde vrijwilligers.


Momenteel heeft de Kring dus 44 seniorenleden. Frode Bolhuis geeft aan dat de komende jaren de groep van 65+ers flink zal toenemen. Het bestuur heeft daarom een voorstel. Vanwege een geldtekort in de begroting, stelt het bestuur voor het seniorenlidmaatschap te bevriezen vanaf dit jaar. Dat betekent dat alle leden die nu seniorenlid zijn, het zullen blijven. Maar iedereen die nu nog gewoon lid is, bij 65 jaar geen seniorenlid zal worden. Gonda van de Zwaag geeft aan dat de meeste beeldend kunstenaars toch wel tot hun 80e blijven werken. Frode Bolhuis zegt dat van vele leden de geboortedatum onbekend is, dus het seniorenlidmaatschap sowieso niet toegekend wordt.

Henny van de Meer vindt dit een vrij streng voorstel. Ze kan zich voorstellen dat er best wat mensen die met pensioen gaan in een inkomensdip terecht komen. Henny pleit meer voor het voorstel van Gonda van de Zwaag om de toekomstige seniorenleden de vraag te stellen of zij bereid zijn om het volledige contributiebedrag te willen blijven betalen. Dus wel handhaving van het seniorenlidmaatschap,  maar met het verzoek om een extra financiële bijdrage te leveren.

Joop Haring sluit zich aan bij Henny van de Meer en Gonda van de Zwaag. Hij begrijpt het probleem van de dalende inkomsten, maar vindt de nuance nodig. Joop Haring is van mening dat dit in stemming gebracht moet worden, maar dat momenteel vele leden niet aanwezig zijn.

Corrie van de Vendel wijst erop dat het seniorenlidmaatschap niet in de statuten vast ligt, dus dat dit in een gewone stemming in de ALV gewijzigd mag worden, waarbij de meerderheid van de aanwezigen voldoende is.

Adriaan Seelen denkt dat de Kring niks opschiet met het voorstel van Henny, Gonda en Joop. Hij stelt voor om het om te draaien. Als iemand (65+) denkt niet bij machte te zijn om het volledige contributiebedrag te blijven betalen, kan hij/zij een verzoek indienen om een seniorenlidmaatschap te krijgen. Dus seniorenlidmaatschap afschaffen, met de mogelijkheid ontheffing te vragen.

Marjorie Slooff vraagt het bestuur of er ook een diplomatieke reden is dat de Kring in naam meer werkende leden wil hebben, dan seniorenleden. Corrie van de Vendel antwoordt dat daar niet over is nagedacht door het bestuur en het voorstel dus geen politieke redenen heeft.

Frode Bolhuis zegt dat er twee jaar terug 25 seniorenleden waren. Dit jaar zijn het er al 44, wat zal oplopen in de komende jaren tot zo'n 60 a 70 seniorenleden. Het gaat dus ook om veel geld. In het huishoudelijk reglement staat dat de contributiehoogte van het seniorenlidmaatschap de helft van de volledige contributie is. Er is een fout ingeslopen, want aan seniorenleden werd momenteel €75 wordt gevraagd, in plaats van €90. Van die €75 is de Kring al €30 kwijt voor het blad Beelden. De vergrijzing in Nederland is terug te zien in de NKvB; het blijkt moeilijk jonge mensen te binden. Overigens lijken alle verenigingen daar moeite mee te hebben.

Frits Vanén stelt voor de contributie voor seniorenleden te verhogen naar €100.

Wil van Blokland doet een voorstel om de contributiehoogte inkomensafhankelijk te maken. Dit is voor zowel jonge als oudere leden die weinig inkomen hebben aantrekkelijk. Corrie van de Vendel wijst erop dat uitvoering van een dergelijk voorstel veel werk en tijd zal kosten en wil daarom dit voorstel niet in stemming brengen.

Coen Vernooij stelt voor de huidige 44 seniorenleden te benaderen met de vraag of ze meer willen betalen.

Corrie van de Vendel resumeert de 4 voorstellen:

  1. Vanuit het bestuur: bevriezen van seniorenlidmaatschap. De huidige 65+ers blijven de helft betalen en er komen geen nieuwe seniorenleden bij.
  2. Vanuit Henny van de Meer, Gonda van de Zwaag, Joop Haring en Coen Vernooij: iedereen vanaf 65 vragen of ze de volledige contributie zouden willen blijven betalen, op vrijwillige basis.
  3. Vanuit Frits Vanén: het seniorenlidmaatschap verhogen naar € 100 (€75 moet eigenlijk al €90 zijn en wordt dan nog verhoogd met een tientje.)
  4. Vanuit Adriaan Seelen: alle leden moeten de volle contributieprijs betalen, met uitzondering van de 65+ers die zelf een verzoek indienen tot verlaging van de contributie.

Dick Simonis reageert op de laatste optie. Dit is een 'negative option', wat inhoudt dat je iets moet doen om iets niet te hoeven doen. Daar is Dick Simonis principieel tegen.

Joop Haring adviseert het bestuur de huidige seniorenleden een brief te schrijven waarin het voorstel goed wordt uitgelegd.

Dick Simonis wijst de leden er nogmaals op dat het seniorenlidmaatschap niet in de statuten ligt vastgelegd. Het is een onderdeel van het huishoudelijk reglement. In de rijke jaren is dit soort lidmaatschap door de Kringleden toegevoegd. Wat Dick Simonis betreft schaft de Kring het hele seniorenlidmaatschap af. De stemming over de voorstellen wordt verder besproken bij het punt van de begroting.


Exposities en activiteiten

Corrie van de Vendel voert het woord namens Annemie Bogaerts.  In juni 2011 heeft het bestuur gemeld dat er vanwege te weinig bestuursleden geen exposities meer geïnitieerd zouden worden. Het bestuur heeft een uitzondering gemaakt voor voorBEELDEN. Deze tentoonstelling is georganiseerd door Merel Holleboom, Imara Reuling en Sonata Lepaite. Het bestuur vond het van belang om de nieuwe leden een podium te bieden, ondanks de aankondiging in juli 2011 dat het bestuur geen eigen initiatieven voor tentoonstellingen meer zou ondernemen. Wat Corrie van de Vendel nog als erg schokkend ervoer, was dat op dit besluit over een kerntaak van de vereniging niemand reageerde. Ondanks deze melding  hebben de bestuursleden zich wel degelijk ingezet voor tentoonstellingen, o.l.v. Annemie Bogaerts bijvoorbeeld Le Paige.

Er zijn wat initiatieven onderweg die via de website zijn binnengekomen en dus door mensen buiten de Kring zijn voorgesteld. De initiatieven die bijdragen aan het vergroten van de naam van de Kring, steunt het bestuur.

Bijvoorbeeld het initiatief van Joost Wolters voor een beeldentuin in Bronkhorst met permanent geplaatst en aangekocht werk. Op die verkoop wordt omzet gerekend voor de vereniging. Een ander initiatief is de verkoop-beeldentuin in Enschede (in voorbereiding). Twee of drie weken geleden is het verzoek binnengekomen om een monument van Jan Stuyt (architect) in Limburg te maken. Deze verzoeken en mogelijkheden komen binnen via de website.

In voorbereiding zijn tentoonstellingen in Tytsjerksteradiel (Vijversberg) en Schijndel. Bij beide projecten zijn er problemen met de subsidies. Alle fondsen willen verschillende dingen weten en er moeten veel fondsen worden aangeschreven om een project te dekken. Het aanvragen kost heel veel werk en het is lastige materie. Er zijn nu Go/No go momenten bepaald, gericht op financiering en welke onderdelen bij een bepaald budget wel/niet doorgaan. Zo functioneert kunstenland op dit moment.

Gonda van de Zwaag heeft een initiatief getoond om de Kring te presenteren op de Floriade, ondanks dat de Floriade in beginsel geen plek voor beeldende kunstenaars wilde inruimen. Er zijn gesprekken gevoerd, waarna de Floriade €6000 beschikbaar stelde. Gonda ging daar mee aan de slag. Het bestuur was erg blij met dit initiatief en de uitkomst. Toen werd ineens vanuit de Floriade die €6000 ingetrokken. Corrie van de Vendel verexcuseert het bestuur dat dit niet in het jaarverslag was opgenomen.

Annemie Bogaerts geeft aan dat de tentoonstelling in Zorgvlied ook niet in het jaarverslag is opgenomen. Berenice Elias Witsen merkt op dat Hoofddorp ook niet genoemd is. Al deze projecten worden alsnog in het jaarverslag opgenomen.

Joop Haring merkt op dat als de Kring niet zelf het initiatief neemt tot het organiseren van professionele hoogstaande tentoonstellingen, dat je dat niveau ook niet zal bereiken. Hij acht het noodzakelijk om jezelf uit te zetten naar anderen, en niet alleen te reageren op anderen. Hij vindt dat het bestuur het moet delegeren aan leden die er wel tijd voor hebben, bijvoorbeeld Gonda van de Zwaag. Er moet ook echt initiatief vanuit de kring komen, aldus Joop Haring.

Corrie van de Vendel benadrukt het tekort aan bestuurleden. Terecht zegt Joop dat vanuit de leden de initiatieven kunnen komen. Maar in de afgelopen vijf jaar is het sporadisch voorgekomen, ondanks dat het bestuur duidelijk gecommuniceerd heeft dat de mogelijkheid bestaat.

Momenteel bestaat de mogelijkheid nog steeds, maar ook dan is er coördinatie nodig vanuit het bestuur w.b. de subsidieaanvragen e.d. Corrie van de Vendel geeft aan het niet meer te gaan doen. En hoe initiatieven vanuit de leden zonder coördinatie geregeld moeten worden, is de voorzitter onduidelijk. Ze vertelt ook over De Keukenhof waar veel contact mee is geweest, maar waar niks uit gekomen is.

Roland de Jong Orlando vertelt op eigen titel onderhandelingen met de Keukenhof gevoerd te hebben. De Keukenhof heeft hem, na zijn expositie in 2008, gevraagd als curator maar dat heeft hij af laten ketsen. Hij biedt aan om vanuit de Kring alsnog met de Keukenhof in gesprek te gaan.

Corrie van de Vendel vindt het jammer en kwalijk dat het bestuur daar niet van op de hoogte was. Roland heeft echter op persoonlijke titel gehandeld en was niet op de hoogte van de contacten tussen de Kring en de Keukenhof. Corrie van de Vendel roept ieder lid van de vereniging op om gebruik te maken van het belang van de Kring en te communiceren met het bestuur over zaken die voor de Kring belangrijk zouden kunnen zijn.

Coen Vernooij stelt voor om dan vanuit het bestuur ook te communiceren naar de leden waar het bestuur mee bezig is, zodat de leden gericht kunnen aanvullen/helpen. Corrie van de Vendel zou graag de kringmail daarvoor willen gebruiken en dus de communicatie willen verbeteren, maar wederom komt het neer op te weinig schouders om het te dragen en dus te weinig tijd.


Ballotage

Corrie van de Vendel neemt het woord en verwijst naar het jaarverslag. Femke van Dam kon helaas niet komen. Het kost haar nog teveel energie aangezien ze herstellende is van ziekte.

De ballotagecommissie heeft nieuwe leden nodig. Er was een voorstel vanuit de commissie over vier nieuwe leden; er is er echter maar één nodig. Rob Schreefel vervangt Joop Hollanders en treedt nu definitief tot de ballotagecommissie toe. Henny van de Meer heeft zich 2 jaar geleden al aangemeld voor de ballotagecommissie. Gonda van de Zwaag wil zich kandidaat stellen.


Verslag kascommissie

De kascommissie 2011 bestond uit Johan Sietzema en Frits Vanén. Johan Sietzema neemt het woord en leest het verslag voor (zie bijlage 2). Hij en Frits hebben de boekhouding 2010 en 2011 gecontroleerd. De aanbevelingen van de laatste kascommissie zien zij terug en dat komt hun taak ten goede. Er zijn geen onrechtmatigheden aangetroffen. Opvallend zijn de afnemende contributie-inkomsten. De penningmeester en het bestuur worden gecomplimenteerd.

Frits Vanén heeft een opmerking over het Eigen Vermogen (verschillende bedragen in de verlies- en winstrekening 2011 en de begroting 2012). Het bestuur wijst op de correcte opmerking en komt hier onder de kop Financiën op terug. Corrie van de Vendel bedankt de twee heren hartelijk voor hun werk. Frode Bolhuis krijgt het woord. Er zijn nog wat achterstallige betalingen. Per 1 januari 2012 waren dat er 12, nu nog 4. Gek genoeg zijn het altijd dezelfde leden die zeer laat zijn met betalen, maar de betaling volgt ook altijd.


Financiën

Frode Bolhuis neemt het woord. Deze nieuwe begroting is opgesteld door Henk Rusman. Frode Bolhuis bespreekt het voorstel van Henk Rusman: een nieuwe opzet van de verlies- en winstrekening. Voorheen werd het kasstelsel gebruikt (boeken op de dag waarop het geld binnenkomt/uitgaat). Henk Rusman stelt voor de bedragen te boeken onder de data waar die bedragen betrekking op hebben. Bijvoorbeeld: op 31 december 2011 is er subsidie geboekt terwijl het bedrag bedoeld is voor 2012. Dit voorstel wordt door het bestuur gesteund. Als we de wijze van registreren veranderen, dient er eenmalig een correctie plaats te vinden. Dat heeft dan eenmalig effect op het Eigen Vermogen (waarschijnlijk ongeveer €4000 minder eigen vermogen). Dit was het punt waar Frits Vanén eerder een opmerking over maakte. Frits Vanén vraagt of dit ergens beschreven staat bij de begroting. Corrie van de Vendel antwoordt dat dit nog niet het geval is omdat het voorstel van Henk gedaan werd nadat de verlies – en winstrekening was opgemaakt.

Het bestuur adviseert om het voorstel van Henk Rusman over te nemen en per 1 januari 2012 te gebruiken. Het voorstel wordt in stemming gebracht. Het voorstel wordt aangenomen. Om dit boekhoudkundig goed te verwerken wil het bestuur een deskundige een advies laten geven hoe de overgang geadministreerd moet worden. Het voorstel om advies van een deskundige in te winnen en te volgen, om de administratieve correctie juist door te voeren, wordt in stemming gebracht. Geen van de leden stemt tegen, waarmee ook dit voorstel unaniem is aangenomen.

Frode Bolhuis kondigt aan in deze vergadering als penningmeester af te treden. Henk Rusman wordt vooralsnog niet als penningmeester voorgesteld. Sylvia Schoonenberg (voormalig register-accountant) zou de dagelijkse boekhoudkundige handelingen uitvoeren. Ook dit voorstel wordt opgeschort. De functie van penningmeester blijft dus nog open.


Een korte pauze.


Afscheid aftredende bestuursleden

Corrie van de Vendel neemt het woord. Ze neemt afscheid van vier aftredende bestuursleden. Het bestuur heeft een intensieve tijd achter de rug. Er waren te weinig mensen en grote ambities. De sfeer binnen het bestuur is altijd goed geweest. Dit is te danken aan deze aftredende bestuursleden, aldus Corrie van de Vendel. Annemie Bogaerts en Berenice Elias Witsen worden naar voren gevraagd. Dick Simonis zal niet alleen aftreden als secretaris maar ook als bestuurslid. Corrie van de Vendel spreekt met name hem toe: Ik heb enorm genoten en veel van je geleerd. We hebben confrontaties gehad, die leidden er vooral toe dat we wederzijds onze standpunten konden scherpen. Deze stonden altijd in het licht van “de zaak”.. Ik zal je missen maar ik snap dat er na 5 jaar en zoveel investering een einde aan komt.

Het bestuur heeft een kringlid, Marjorie Slooff,  gevraagd een afscheidscadeau te maken.

Marjorie Slooff neemt het woord. Vijf weken geleden kreeg ze de opdracht en de schetsen werden goedgekeurd. Helaas is het werk niet af gekomen. Marjorie Slooff presenteert graag de foto's en wil het werk goed en rustig afmaken. Corrie van de Vendel overhandigt de foto aan Annemie, Berenice en Frode en Dick. Marjorie Slooff licht de foto toe. Het is geïnspireerd op een stempel met dubbele betekenis: het achterlaten van een indruk en afdruk gecombineerd met een cirkel van de Kring. Het beeld is ongeveer 25 cm groot en van glas en keramiek gemaakt. Het cadeau wordt gewaardeerd. Er volgt applaus en dank. Corrie van de Vendel vraagt Dick Simonis in de zaal plaats te nemen en ruimte te maken voor de opvolging. Frode Bolhuis blijft nog zitten om de voorlopige Begroting toe te lichten.


Benoeming bestuursleden, ballotagecommissieleden en kascommissie 2012

Corrie van de Vendel neemt het woord. Vanaf oktober 2011 is er een Werkgroep Bestuursstructuur opgericht, waarin Henk Rusman, Leni van de Band en Raymond Hirs zitting namen. De werkgroep heeft o.a. voorgesteld te werken met een uitvoerend coördinator. Bovendien was er een mogelijkheid uitgewerkt om externen (niet-leden) toe te laten tot het bestuur van de NKvB. Die wens werd 23 oktober 2011 heel duidelijk geuit door de leden. In januari 2012 is daarom een ledenraadpleging gehouden om te bekijken hoe zou dat er dan uit zou zien. Er zijn advertenties gezet, via via is er rondgevraagd en het bestuur heeft met een heel aantal mensen contact gehad. Daaruit zijn een aantal (mogelijk) nieuwe bestuursleden voortgekomen. Als eerste zal Merel Holleboom (werkend lid) toetreden tot het bestuur. Corrie van de Vendel had haar graag hier voorgesteld, maar vanwege de voorbereidingen voor de finissage van voorBEELDEN III, is Merel Holleboom al vertrokken. Komende tijd zal zij de begeleiding van en contact met de vrijwilligers op zich nemen.

De tweede persoon die Corrie had willen voorstellen als nieuw bestuurslid is Henk Rusman (werkend lid). Hij voelt voor het penningmeesterschap, maar daarvoor moet eerst onderzocht worden hoe samenwerking vorm kan krijgen.

Op de vacature op culuurnet.org heeft Ingrid Fijen gereageerd. Zij werkt bij het Kunstgebouw van Provincie Zuid-Holland en haar baan wordt per december 2012 opgezegd. Ingrid Fijen heeft aangegeven graag in contact te blijven met de kunstwereld op het gebied van beelden in de openbare ruimte en wil zich graag verbinden aan de Kring als adviseur.

Ook heeft het bestuur reactie gehad van Cornelis van Houwelingen, de partner van Kringlid Lidia Palumbi. Cornelis van Houwelingen heeft een plan ingediend voor het verwerven van sponsors. Het plan voorziet in een lange termijnrelatie met dergelijke sponsors.

Ronald Kraayeveld is op papier al voorgesteld. Het bestuur is in vergaande besprekingen met Ronald Kraayeveld om toe te treden tot het bestuur. Als hij bestuurslid wordt, zal hij ook vriendlid worden.

Arlette Geerlings, de dochter van Kringlid Marieke Geerlings, zal nu toetreden tot het bestuur en de functie van secretaris op zich nemen.


Frits Vanén benadrukt het feit dat hij vorige keer (januari 2012) heeft aangegeven alle vier de punten onacceptabel te vinden aangezien de Kring een beroepsvereniging is. Tot op heden hebben altijd werkende leden het bestuur gevormd. Deze identiteit is uniek. In zijn schrijven (zie bijlage 1) refereert hij aan een aantal tentoonstellingen, voor en door beeldhouwers. De vereniging is er voor de leden, en de leden zijn er niet voor de vereniging, aldus Frits Vanén.

Hij geeft aan zeer bang te zijn voor het toetreden van niet-werkende leden, als het fluïdum van de beoefenaren gemengd gaat worden met externe, niet-werkende leden. Ook al zijn de kandidaten zeer integere mensen, is dit het begin van het afglijden van het directe contact met het beeldhouwen in het bestuur. De oplossing van vier werkende bestuursleden, tegenover drie niet-werkende bestuursleden, ervaart Frits Vanén als een wassen neus. Hij wijst op de huidige situatie, waarin het al kommer en kwel is met het invullen van functies/werkgroepen e.d.. In het jaarverslag lijkt het Frits Vanén zonniger voorgesteld dan hem in de vergaderingen is overgekomen. Hij ziet het gevaar van een vereniging van alleen nog maar externe mensen. De Kring is niet mensenschuw, want in het verleden heeft het al vaker advies van buiten gehad. Frits Vanén is van mening dat iemand niet kan aanvoelen en meeleven wat de kunst aangaat, als iemand er niet middenin zit. Het vak is een keuze en geaardheid, wat leidt tot een andere maatschappelijke kijk dan van diegene die de kunst gaat genieten. Frits Vanén heeft grote moeite met deze kwestie. Het voelt voor hem als de bijl bij de boom leggen. Henk Rusman heeft in zijn ogen heel goed werk verricht, waarbij ook heel duidelijk de effecten en gevaren zijn genoemd.

In december 2011 is een geplande vergadering afgezegd omdat er maar vier mensen zich hadden aangemeld. Frits Vanén: Dat is geen signaal maar een donderslag. Als de animo er niet is, dan heeft de vereniging geen recht meer van bestaan. Als niemand de verantwoordelijkheid wil dragen, dan moet je stoppen en dan kun je zeggen: we zijn op het hoogtepunt gestopt.

Corrie van de Vendel vraagt Frits Vanén of hij dit wil omzetten tot een voorstel, waarover de leden moeten stemmen.

Frits Vanén leest voor uit de statuten. Hij zegt dat als iemand lid wordt van de Kring, dat je je conformeert met de doelstellingen en reglementen van de vereniging. Als je lid wordt, moet je dus ook bijdragen. Als niemand bijdraagt, dan voldoe je dus niet aan de doelstellingen en moet je je conclusies trekken. Als het blijkt dat niemand op gaat staan, dan is opheffen inderdaad zijn voorstel.

Corrie van de Vendel geeft aan dat er ook nog de mogelijkheid van bevriezen bestaat. Frits Vanén zou liever voor bevriezen zijn, omdat de zaak hem heel erg pijn doet.

Gonda van de Zwaag geeft de GBK (Gemeenschap Beeldende Kunstenaars in Gelderland) als voorbeeld. Toen het daar stroef liep, is er iemand van buiten gekomen, die de hele vereniging heeft laten opbloeien. De externe deed het vakkundig en beter dan de kunstenaars zelf.

Frits Vanén reageert: we hebben het niet over één voorzitter van buiten, maar over veel meer dan dat. Feitelijk staat in de statuten dat de voorzitter zijn/haar mening niet mag uiten. Dus een voorzitter van buitenaf snapt hij nog wel.

Dick Simonis wijst erop dat bestuursfuncties echte specialismen geworden zijn, waar je niet van kan uitgaan dat kunstenaars deze vaardigheden bezitten.

Adriaan Seelen is juist van mening dat de Kring alleen een stap vooruit kan komen als er een extern bestuur komt. Hij zegt dat de vereniging het al jaren lang heeft kunnen zien aankomen. Het is misschien een tijdsbeeld; iedereen is steeds drukker, maar het zijn ook specialismen. Adriaan Seelen heeft zich afgevraagd; "moet ik niet iets in het bestuur doen?" maar hij zou niet weten hoe in tijd en in specialisme. Hij is juist niet voor opdoeken maar voor aanpassen.

Henny van de Meer snapt heel goed wat Frits Vanén bedoelt. Ook zij ziet het verschil in denken en beslissen tussen kunstenaars en niet-kunstenaars. Toch ziet zij ook een andere mogelijkheid dan te stoppen met de vereniging.

Frits Vanén vraagt waarom de vereniging dan niet verder gaat onder een andere naam dan de Kring? Onder een andere naam verder gaan lijkt geen aantrekkelijke gedachte bij de andere leden en het bestuur.

Rob Schreefel brengt ook een voorbeeld in van een andere vereniging: De Ploeg in Soest. Een vereniging die heel goed liep, tot een externe betaalde kracht de vereniging te gronde richtte.

Corrie van de Vendel wijst erop dat in het geval van de NKvB alleen de uitvoerende coördinator betaald zou worden en de externe bestuursleden niet.

Joop Haring vraagt de leden wat haalbaar is. Hij is van mening dat een praktische manier van benaderen doorslaggevend moet zijn. Inhoudelijk is hij het met Frits eens, maar hij vraagt zich af wat haalbaar is. Er treden nu vier bestuursleden af, één blijft over. Hij vraagt hoeveel er toe treden. Het kan toch niet mogelijk zijn dat Corrie van de Vendel alleen door zou moeten gaan?

Corrie van de Vendel zegt dat het bestuur heeft voorbereid dat er mensen toetreden. Die wil ze ook graag laten toetreden, maar dan is het nog steeds geen voltallig bestuur. Toch wil het bestuur door. Er komen twee nieuwe bestuursleden bij: Arlette Geerlings als secretaris en Merel Holleboom als vrijwilligerscoördinator. De penningmeester mist nog, maar daar ligt een voorstel voor. Dan missen nog de bestuursleden voor expositie en voor PR.

Corrie van de Vendel wil het voorstel van Frits Vanén in stemming brengen: het bestuur zal uitsluitend bestaan uit werkende leden of bestaat uit werkende leden en vriendenleden zonder stemrecht in het bestuur. Als die functies niet vervuld zullen worden zal de vereniging bevroren worden of stilgelegd. De notulist wordt gevraagd het net geformuleerde voorstel voor te lezen. Dit voorstel wordt afgeraden in stemming te brengen vanwege onduidelijke formulering.

Punt 2 uit de ledenraadpleging van 15 januari 2012 wordt opnieuw op tafel gelegd. Corrie van de Vendel leest voor:

Vriendenleden (in de statuten: “kunstlievende leden” genoemd) kunnen deel uit maken van het Dagelijks Bestuur, mits het aantal werkende leden in het bestuur in absolute zin groter is dan het aantal vriendenleden en niet-leden bij elkaar.


Dit punt wordt opnieuw in stemming gebracht. Tegen: 4. Onthoudingen: 0. Voor: 14. Het voorstel is aangenomen.

Dick Simonis vraagt de leden of het voorstel van Frits Vanén (het opheffen van de NKvB als er te weinig werkende leden in het bestuur willen plaatsnemen) in stemming gebracht moet worden. Joop Haring, Adriaan Seelen en nog andere leden vinden dat dit voorstel niet in stemming gebracht moet worden.


Corrie van de Vendel vraagt Arlette Geerlings en Ronald Kraayeveld naar voren te komen. Ze nemen plaats aan tafel en de leden wordt gevraagd Merel Holleboom erbij te denken.

Ronald Kraayeveld krijgt het woord. Hij is sinds november vorig jaar gepensioneerd. Momenteel is hij in vijftal besturen actief. Ronald Kraayeveld is 13 jaar hoofdredacteur geweest bij Tableau. Hij uit zijn waardering en respect voor de elegantie waarmee Frits Vanén tegen het toelaten van externe bestuursleden pleit. Bij Kunstencentrum Bergen heeft hij hetzelfde meegemaakt waar hij een van de eerste niet-werkenden leden was. Van huis uit is Ronald Kraayeveld socioloog, maar hij is zijn hele leven journalist geweest. Hij heeft veel vanuit het buitenland gewerkt en heeft ook een tijd lang commerciële tijdschriften gemaakt (bijv. Allerhande), maar ook kleine als Items, en Affiche Magazine. Voor hij redacteur van Tableau werd, had hij een galerie, waar bijvoorbeeld Valentijn van der Heijde veel succes heeft gehad. Via een vriend kwam Ronald Kraayeveld bij de Kring. Hij heeft wat gesprekken gevoerd en heeft vergaderingen meegemaakt. Overigens is hij van mening dat er alleen externen mogen worden toegelaten als er geen enorme commotie/ruzie ontstaat.

Ronald Kraayeveld zou als bestuurslid of als adviseur voor de Kring van betekenis kunnen zijn. Hij zou willen werken aan 'branding'. Het gaat om het bouwen van merken. Wat hem is opgevallen is dat de NKvB is ingehaald bij het adviseren over opdrachten van beeldhouwwerk. Al die concurrerende bedrijfjes met overheidsgelden gefinancierd, houden op te bestaan. Ronald ziet hier kansen in. Hij wil onderzoeken welke taken blijven liggen en hoe deze terug te halen naar de Kring, zodat de vereniging weer de gesprekspartner wordt in het land. Ronald Kraayeveld wordt bedankt en krijgt applaus. Corrie van de Vendel zal nader met hem spreken.

Arlette Geerlings krijgt het woord. Ze is adjunct-directeur van de Erasmus Academie en ontwikkelt onder andere postacademische opleidingen voor die BV.  Ze heeft ervaring in het vormen van beleid, het aansturen en begeleiden van mensen en processen. Arlette Geerlings doet ook vrijwilligerswerk en is voorzitter van haar vereniging van eigenaren. Ze is geïnteresseerd in de sociale media en wil bij de NKvB graag meedenken over nieuwe wegen.

Corrie van de Vendel vraagt de leden te stemmen voor het toelaten van Arlette Geerlings en van Merel Holleboom tot het bestuur. Niemand is tegen. Er zijn geen onthoudingen.

Het nieuwe bestuur bestaat dus nu uit drie personen. Omdat het bestuur met minder is dan vier, moet er een ALV uitgeroepen worden.

Marjorie Slooff vraagt wat er gaat gebeuren op die ledenvergadering. Corrie van de Vendel antwoordt dat het volgens de statuten zo hoort, maar dat er inhoudelijk niks voorgeschreven staat. Het spreekt voor zich dat het gaat om het opvullen van openstaande bestuursfuncties.

Gonda van de Zwaag vraagt of het ook mogelijk is nu wel toe te treden tot het bestuur, bijvoorbeeld voor de expositie, zonder dat ze er komend jaar daadwerkelijk tijd aan besteed, tot ze volgend jaar wat rustiger is. Dick Simonis brengt in dat het bestuur dan in aantal voldoet aan de eisen, maar dat er dan nog hetzelfde probleem is; namelijk te weinig schouders die het werk dragen en niemand die de exposities doet.


Corrie van de Vendel wil 2 mandaten aanvragen:

  1. Mandaat tot handelen van alle lopende zaken (expositie, ANBI status, e.d.)
  2. Mandaat tot innen van lopende contributiegelden

Beide worden unaniem verleend. Corrie van de Vendel bedankt de leden voor het vertrouwen.


Cornelis van Houwelingen krijgt het woord. Hij is in het dagelijks leven psychiater en werkt ook aan wetenschappelijk onderzoek. Acht uur per maand wil hij besteden aan zoeken van sponsorgeld voor de Kring. Hij helpt hiermee zijn partner Lidia Palumbi. Hij helpt haar vaak met bronsgieten en snapt Frits Vanén heel goed, omdat een kunstenaar inderdaad de dingen anders ziet. Hij en Lidia hebben daar een goede manier voor gevonden om daar mee om te gaan.

Via een PowerPoint presentatie geeft hij inzicht in zijn sponsorplan. Rita van der Vegt (Kringlid) heeft zich aangesloten bij het uitwerken van het sponsorplan, en Helen Vergouwen (Kringlid) is in beraad. Cornelis van Houwelingen zou graag nog een vierde persoon bij de werkgroep willen. Het doel van het sponsorplan is permanent budget voor groepstentoonstellingen creëren. Dit wil hij doen door een partnership aan te gaan met 20 bedrijven. Wat krijgen de bedrijven daarvoor terug:  werk van leden in bruikleen. Het voorstel is om gebruik te maken van het depotbestand wat besloten ligt in de website. Wie zouden deze sponsoren zijn? (Cornelis van Houwelingen vindt begunstigers een aardiger woord.) Hij denkt aan (inter-)nationale bedrijven in de weg en waterbouw, transport, machinebouw, etc. Als je bij grote bedrijven begint, kun je altijd een stukje lager gaan zitten. Onderling moet er voldoende diversiteit zijn en het palet moet passen bij de Kring (ook qua ethische code). Voorbeelden van begunstigers zouden kunnen zijn:  Heijermans, Mamoet, ASML, Railcargo, en als het grote niet werkt dan kleiner zoals: Segno d’Arte.

De tegenprestatie is beelden in bruikleen; een klein werk op de directeurstafel en een groot werk bij de entree. Maar ook dingen als bedrijfslogo bij exposities, een link op de website, naamsvermelding e.d.. Hij denkt aan sponsorgelden per jaar van € 10.000, waarvan de kunstenaar € 750,- staangeld ontvangt. Wat zijn de gevolgen voor leden? De Kringleden moeten bereid zijn werk beschikbaar te stellen in het online depot. Als de Kring een alliantie aangaat met het bedrijfsleven, zullen er altijd logo’s op website en folders staan. De naamsbekendheid zal groeien en er zullen meer groepstentoonstellingen komen.

Is succes verzekerd? Nee, antwoordt Cornelis van Houwelingen zelf. Er is een bepaalde aanlooptijd nodig. Bedrijven hebben misschien nog niet veel feeling met de kunstwereld, dus zal het veel uitproberen zijn en veel geduld vragen. Over twee jaar kunnen we pas zeggen of het werkt. Hij voorziet monnikenwerk, maar vindt het wel interessant om te proberen.

Henny van de Meer stelt voor om van het beschikbare werk wellicht op voorhand een digitale map te maken met wie werk heeft. Ze geeft aan dat in haar werk, ook zichtbaar op de website, er verschil bestaat in beschikbaarheid. Corrie van de Vendel zegt dat dit later concreter ingevuld zal worden. Johan Sietzema wil graag meedenken met het sponsorplan en voegt zich bij de werkgroep. Frits Vanén denkt dat € 10.000 sponsorgeld te laag is en vindt dat je op € 20.000 moet inzetten. Adriaan Seelen vraagt of de ANBI-status betrekking heeft op dit verhaal. Cornelis van Houwelingen geeft aan dat het er momenteel los van staat. Cornelis van Houwelingen wordt bedankt voor zijn presentatie.


Corrie van de Vendel stelt gezien de tijd voor de benoeming ballotagecommissie en kascommissie door te schuiven naar de volgende ALV. Joop Haring stelt voor alle nog te behandelen punten door te schuiven. Corrie van de Vendel stemt hiermee in, maar wil wel de begroting behandelen omdat anders de contributiegelden niet geïnd kunnen worden.


Toelichting Beleidsplan

Corrie van de Vendel zegt dat er geen nieuw beleidsplan is opgesteld omdat het nieuwe bestuur het nieuwe bestuursplan zou moeten schrijven.


Voorlopige begroting 2012

Frode Bolhuis neemt het woord. Vorig jaar is voorgesteld om de contributie te verhogen met €20 euro. De vereniging heeft extra gelden (€ 9000,-) nodig om het advies te volgen van de commissie Bestuursstructuren o.l.v. Henk Rusman. Een gedeelte zou kunnen komen uit de contributiegelden. Een ander deel komt dan uit reserve.

Het voorstel is dat de contributie van € 180,- naar € 200,- euro gaat. Daarbij komt dat in het Huishoudelijk Reglement staat dat het seniorenlidmaatschap altijd de helft moet zijn van de contributie voor werkende leden. Dat betekent dat het seniorenlidmaatschap al € 90,- had moeten zijn i.p.v. € 75,-. Ook voor partner- en vriendenleden. Een automatisch uitvloeisel van de voorgestelde contributieverhoging, zou betekenen dat  het € 100,- wordt voor vrienden-, partner- en seniorenleden.

Corrie van de Vendel zegt dat het bestuur op de hoogte is van de verslechtering van de positie van de leden met de Btw-verhoging e.d.. Het bestuur heeft het besproken en besloot toch vast te  willen houden aan de verhoging.

Roland de Jong Orlando merkt op dat het in tijden van crisis goed is om naar uitgaven te kijken. Wat hij wil gaan zeggen is al eerder voorgesteld. Als hij naar de totale specificatie van de kosten kijkt, gaat 10 % van de totale uitgaven naar het blad Beelden. Zijn voorstel zou zijn; schaf het automatische abonnement af. Hij acht de Kring niet verantwoordelijk voor het bestaan van het blad Beelden.

Henny van de Meer stelt voor om een actie op te zetten dat iedereen een vriendenlid in moet brengen.

Dick Simonis reageert op het voorstel van Roland de Jong Orlando. Beelden bestaat bij de afname van de Kring. Gonda van de Zwaag zegt dat toen deze discussie eerder plaatsvond, iedereen er heel hard aan getrokken heeft om meer leden te krijgen. Corrie van de Vendel benadrukt dat de Kring nooit concessies wil doen aan kwaliteit van werkende leden. Het werven van leden is niet per se makkelijk. Vriendenleden daarentegen is wat anders.

Roland de Jong Orlando voelt zich niet verantwoordelijk voor het voortbestaan van een onafhankelijk blad. Wat ooit eens besloten is, is niet heilig. Hij zou het graag in stemming willen brengen.

Marjorie Sloof gelooft dat als iedereen als ambassadeur van de Kring optreedt, 1 vriendenlid per persoon niet moeilijk moet zijn. Henny van de Meer zegt dat het blad Beelden dan juist een fijn tastbaar extraatje is voor de vriendenleden.

Corrie van de Vendel zegt met Ronald Kraayeveld gesproken te hebben over branding. Hoe kan de Kring zich profileren en wat is de meerwaarde voor de vriendenleden? Deze vragen hebben zeker de aandacht van het bestuur.

Joop Haring werpt een tegenargument op om Beelden op te geven. Er is maar één blad in Nederland over beeldhouwen. Als wij als groep accepteren dat het blad verdwijnt, dan snijden we ook in onze eigen vingers. Het is het enige blad wat aandacht besteed aan ruimtelijke kunst.

Corrie van de Vendel zegt dat het bestuur contact heeft met uitgever Will Lormans van Beelden. Hij  en zijn vrouw waren op de opening van kasteel Le Paige. Eén van de 2 werken die verkocht werden kocht hij aan. Dat is natuurlijk geen reden om het blad te blijven steunen, maar het toont wel zijn betrokkenheid.

Adriaan Seelen stelt voor om Vlaamse collega’s toe te laten tot de Kring. In België hebben ze geen beroepsvereniging.

Frits Vanén zegt dat toen hij begon als kunstenaar, er ook maar één blad was, namelijk De kroniek van kunst en cultuur. Een tip voor iedereen die een goed blad wil lezen. De tweede opmerking die hij wil maken is; kijk collegiaal naar de mensen die uittreden omdat ze de contributie niet kunnen betalen. Corrie van de Vendel wijst hem erop dat het altijd mogelijk is om te overleggen met de penningmeester als leden niet in staat zijn het lidmaatschap te betalen.


Als het bestuur de contributie wil gaan innen, zal er over de verhoging gestemd moeten worden. Corrie van de Vendel vraagt de leden te stemmen over het volgende voorstel:

De contributie zal verhoogd worden met € 20,-, dus van € 180,- naar € 200,- euro voor de werkende leden en van € 90,- (€75,-) naar € 100,- voor de senioren-, vrienden- en partnerleden. De niet-aanwezige seniorenleden zullen hier een brief met uitleg bij krijgen.

Aantal stemmen tegen: 4. Aantal onthoudingen: 1.

Joop Haring is een van de tegenstemmers en zou graag zijn stem willen beargumenteren. Hij krijgt het woord. Hij stemt tegen omdat hij denkt dat het een enorme consequentie heeft voor het aantal leden. Joop Haring verwacht dat vele leden het lidmaatschap gaan opzeggen en die angst zorgt ervoor dat hij tegen stemt. Hij denkt dat de Kring met de verhoging minder gelden binnenhaalt, omdat mensen afhaken.

Frode Bolhuis zegt altijd tegen verhoging geweest te zijn, tot hij in de laatste ledenraadpleging zag dat de meerderheid voor het binnenhalen van externen was. In zijn ogen kan het dan niet anders.

Joop Haring merkt op dat de Kring een buffer van €22.000,- heeft. Hij stelt voor een nieuwe begroting te maken met extra geld voor de ontwikkeling van externen, maar de contributiegelden te laten zijn wat het is. Hij is van mening dat verhogen in deze tijd niet kan en vindt € 200,- een lastige psychologische grens.

Frode Bolhuis zegt dat putten uit de reserves maar eenmalig mogelijk is. Joop Haring is zich daarvan bewust maar vindt dat de Kring dat moet zien als een diepte-investering. Gonda van de Zwaag stelt voor om nog twee jaar te wachten tot het sponsorplan van Cornelis van Houwelingen wellicht goed werkt. Cornelis van Houwelingen zegt hierop sponsorgelden te zoeken om groepstentoonstellingen te kunnen betalen en niet om gaten te dichten of een vereniging in financiële nood te helpen.

Frode Bolhuis rekent voor dat er al €6000 uit de reserves wordt gehaald. Als er op geen andere manier meer geld binnen wordt gehaald, dan wordt dit bedrag verhoogd tot €9000. € 14.000,- is volgens het bestuur het minimale wat de vereniging als reserve nodig heeft.

Dick Simonis zegt dat er minimaal vijf jaar geen contributieverhoging is geweest, terwijl de kosten wel stegen.

Henny van de Meer en Marjorie Slooff gaan een voorstel doen om meer vriendenleden te werven. Henny stelt voor of het geen goed idee is om een compromis te maken; €10 verhoging en 16 vriendenleden om het te halen.

Raymond Hirs zegt volledig tegen verhoging te zijn. Hij zegt dat de aanwezigen zich niet realiseren hoe slecht sommige collegae het hebben die niet bij de ALV zijn. De seniorenkorting vindt hij onzin. Volgens Raymond Hirs is er wel geld en willen mensen het geven. Misschien moet er een donatiewebsite opgezet worden, of iets met crowdfunding.

Corrie van de Vendel resumeert. Er liggen drie voorstellen:

  1. Verhoging €20 = €200 en €100.
  2. Verhogen €10 en inzetten op vriendenleden.
  3. Alleen insteken op vriendenleden en geen verhoging

Corrie van de Vendel laat stemmen over punt 1. Aantal leden voor: 6. Onthoudingen: 0. Aantal tegen: 12.

Frode Bolhuis grijpt in. Het voelt niet goed om dit nu door te zetten. Er ligt teveel op tafel. Hij stelt voor om dit punt ook op te schuiven tot de volgende ALV. Financieel gezien kan de vereniging nog twee maanden verder. Het blad Beelden zou pas volgend jaar (2013) opgezegd kunnen worden. De leden en voorzitter gaan akkoord met het voorstel van Frode om de vergadering af te sluiten en de volgende ALV over de eventuele verhoging te beslissen. Het mandaat tot contributie inning wordt weer ingetrokken.


Huishoudelijk Reglement- en Statutenwijzigingen

Het bestuur had een statutenwijziging willen voorleggen w.b. de ANBI status. Er blijken heel veel haken en ogen aan te zitten, daarom wordt dit punt uitgesteld. Het bestuur heeft binnenkort een afspraak met de belastingdienst. Ook het huishoudelijk reglement wordt meegenomen naar de volgende vergadering.


Medewerking gezocht taken

Wordt doorgeschoven naar de volgende vergadering.

Johan Sietzema sluit zich in ieder geval aan bij Cornelis van Houwelingen. Overige taken bekijkt het bestuur de volgende keer.


Rondvraag en afsluiting

De volgende ALV zal binnenkort gepland worden. Corrie van de Vendel dankt iedereen hartelijk voor het constructief meedenken en voor zijn/haar aanwezigheid en sluit de vergadering af. Applaus.



Actiepunten

Notulen ledenraadpleging sturen naar Frits Vanén> Corrie vd Vendel

Toevoegen aan notulen ledenraadpleging: Marieke Geerlings als aanwezige > Corrie vd Vendel

Sterretje toevoegen aan ledennamen op de website als er geen foto’s achter te vinden zijn> Dick Simonis


Bijlage 1         Ingezonden stukken

Ingezonden brief van Frits Vanen (als handgeschreven brief binnengekomen)

16-2-2012       Onderwerp: ALV 26-2-2012


Aan het dagelijks bestuur,

Een brief van een collega aan alle collega’s van de Kring.


De NKvB viert haar 100-jarig bestaan binnen afzienbare tijd.

De NKvB heeft altijd haar eigen boontjes gedopt.

De NKvB is een vereniging van beeldhouwers en ruimtelijk denkende, werkende collega’s.

De Kring streeft ernaar om ontwikkelingen te stimuleren, een forum te zijn voor nieuwe gedachten en visies.


Zij exposeert dit bij voorkeur. Ik heb dit dan ook in mijn carrière, zoals velen met mij, mogen ervaren. De hedendaagse praktijk is voor het bestuur en ‘de onderneming’ niet eenvoudig! Het is gebleken dat de animo onder de leden niet groot is om een bestuursfunctie te vervullen of zitting in een werkgroep te nemen. Dit is het geval bij slechte opkomst in vergaderingen.

Er is veel werk verzet, bestuurlijk besloten, dat is niet onopgemerkt gebleven. Met een nieuwe toekomst in het vooruitzicht welke onzeker en ronduit slecht is, wordt de Kring in haar voortbestaan bedreigd! De werkgroep ‘Bestuursstructuur’ heeft van het zittende bestuur (3 personen) opdracht gekregen hierover na te denken en een voorstel te doen.


Het geeft inzicht in het beleidsmatig functioneren van de Kring, met als resultaat vier stellingen die genoemd worden in de convocatie ter voorbereiding van de Ledenraadpleging 15 januari j.l. te Amsterdam.


Op de Ledenraadpleging heb ik een reactie voorgelezen naar aanleiding van dit voorstel. Er was geen discussie. In mijn reactie kom ik tot de conclusie dat het voorstel lijnrecht tegen de verantwoordelijkheid van ieder lid van de vereniging in gaat, waarvan hij/zij lid is geworden. De zelfstandigheid van ieder lid is in het geding, die men wel geacht wordt te bezitten. Het lidmaatschap van de Kring impliceert dat je bereid bent tot deelname aan het mee-realiseren van het voortbestaan van de Kring.


Ik ben tegen het uit handen geven van bestuursverantwoordelijkheid aan derden. De NKvB is een categorale vakgroep (organisatie van een bepaalde bedrijfstak) voor beeldhouwers met een gezicht naar buiten toe, hun werk. De Kring kent geen federatief verband, waarbij je deskundigheid kunt verwachten in advisering en besluitvorming. De Kring is een vereniging van vakgenoten, dat is haar kracht! Dit is haar identiteit en waarde De zin van de oprichting bijna 100 jaar geleden. De aard van het kunstenaarschap verandert niet, noch haar zin tot onafhankelijkheid, een uniek vermogen om in expressie een gevoel met anderen te delen. De NKvB is uniek te noemen in het culturele landschap dat Nederland heet! Voor mij is de NKvB een ‘monument’ voor de beeldhouwkunst in de ruimste zin van de betekenis.


Ik denk ook aan de spannende en het kwalitatief hoge gehalte van de exposities in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Een doorbraak waartoe deze ontwikkelingen leidden, waren de Amstelparktentoonstellingen, in de jaren ’70 en ’80, veelal ingericht door Henk Hesselius en Berend Peter. Deze openluchttentoonstellingen waren voor het eerst na de Sonsbeektentoonstellingen, waarbij ook de NKvB adviseerde te Arnhem.


Het werd eens tijd. Deze tentoonstellingen gaven de ontwikkeling weer van de jonge en gevestigde namen in hun representatieve werken. Die exposities gaven mogelijkheid om monumentaal werk uit te voeren of te laten zien. De Kring organiseerde ook in de oude Verkadefabriek te Dordrecht, het ‘Oost-West-forum’: ontmoeting tussen Japanse en Nederlandse kunstenaars. Belangwekkend wordt het voor de Kring wanneer Jeroen Damen, kunsthistoricus, in een historische beschouwing (Vaknieuws maart 2004) een bijdrage schrijft met de aanhef: “Nederland heeft zich in de loop van de 20ste eeuw ontwikkeld tot een groots beeldhouwland”. Dat is nogal wat!


Tevens wijs ik op de belangwekkende en prachtige expositie ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Kring in Pulchri Studio te Den Haag 2008, waarbij Damen in de catalogus een overzicht geeft van de ontwikkelingsgeschiedenis en de actualiteit van de NKvB en de daar exposerende leden. ‘Tijd is het, Het is Tijd’ de collectie is samengesteld door Anne Berk, curator in 2008. De organisatie was in handen van Corrie van de Vendel en Joop Haring, beide leden. “Ik heb gezien, beleefd en later, begrepen.”


Graag wil ik de tentoonstelling ter gelegenheid van 75 jaar NKvB in herinnering roepen die in en buiten kasteel Groeneveld in 1993 te Baarn gehouden werd. ‘Markante Beelden’ met bijdragen van F.W.Folkertsma, kunsthistorica, met voor het eerst een overzicht van de beelden sinds het eerste uur van de oprichting.


Het zittend bestuur bestaand uit 3 personen en de verenigde vergadering zijn niet gemachtigd, noch gerechtigd de zelfstandigheid van de NKvB in denken, handelen en besluiten aan derden af te staan. De maatschappij verwacht niet van beeldhouwers dat zij zich laten leiden door derden. De indruk wordt gewekt dat de meerderheid van de werkende leden in de bestuurlijke besluitvorming genoeg zal zijn. Garant kan staan voor ontwikkelingen, verhoudingen en structuren, welke niet in het belang van het individuele lid, zijn kunstenaarschap is.


Ik geloof niet in het opdelen van verantwoordelijkheid, maar wel dat er belangeloos ondersteund, geadviseerd zou kunnen worden. Er is veel te veel onduidelijk over personen, hun achtergronden en ambities. Het is niet de goede weg en onacceptabel zoals het voorstel in 4 stellingen er nu uitziet.


Gelukkig zijn er leden met initiatief en betrokkenheid. Ook de collega’s die de laatste jaren het bestuur en werkgroepen vormden. Wanneer daar zoveel lof is over de ontstaansgeschiedenis, de ontwikkeling tot een Cultureel Erfgoed, moet het toch kunnen, mensen, kunstminnend of niet, vrienden te vinden die de Kring willen ondersteunen, adviseren in grote ontwikkelingen – de toekomst – Het 100-jarig bestaan tegemoet!


Fits Vanen

Lid NKvB -

heeft de Kring op alle gebieden met culturele inhoud vertegenwoordigd en geadviseerd



Reactie Adri Verhoeven

Van: Adri Verhoeven
Aan: Frits Vanen
Datum: 24 februari 2012
Onderwerp: bestuur NKvB

Beste Frits,

Dank voor je brief. Het is al weer een tijd geleden dat we elkaar spraken. Ik hoop dat het goed met je gaat.

In het verleden hebben we een hoop bereikt met de gedreven inzet van onze leden. Je wijst daar terecht op. Toch ben ik minder bang voor een verandering dan jij. Ik ben o.a. betrokken geweest bij de grote tentoonstelling “Ruimte voor Beelden”, we organiseerden die i.s.m. met de Remonstranten. De manifestatie werd zo groot dat we ons er aan dreigden te vertillen. Vanuit de Remonstranten zat een ex-wethouder van de gemeente Utrecht in het organiserend comité. Door zijn bestuurlijke inzichten werd de manifestatie gered. Het heeft zijn voordelen om als beeldhouwers alles in eigen hand te houden maar ook zijn nadelen.

Met mijn jaarlijkse route, ergens in Nederland in een groene omgeving, creëer ik tegenwoordig mijn eigen tentoonstellingen. Ze zijn op mijn lijf geschreven. Heerlijk om te doen en niemand zou het voor mij beter kunnen doen. In het verleden zat ik in verschillende werkgroepen om groepstentoonstellingen te organiseren. Ik heb er van geleerd hoe het moet. Maar ik breng het niet meer op om ook nog tentoonstellingen voor anderen te organiseren. Heb ik er de energie niet voor? Vind ik het niet interessant genoeg? Is dit een andere tijd? Van alles wat denk ik en ik zal wel niet de enige zijn die er last van heeft.

Jij weet als geen ander wat het kost om een bestuurlijke taak te vervullen. Ik ben bang dat het op dit moment nog meer tijd vergt dan toen. Wie kan zich dat veroorloven?

Ik denk dat er wel personen te vinden zijn die zich in dienst willen stellen van de beeldhouwkunst. Jij kon je belangeloos opstellen, maar niet alle beeldhouwers hadden alleen maar nobele ambities.

Hartelijke groeten

Adri Verhoeven


Bijlage 2         Kascommissie

Geacht bestuur, leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers,


Ondergetekenden, Frits Vanèn en Johan Sietzema hebben de boekhouding over 2010 en 2011 doorgenomen en gecontroleerd.

Het overzicht ziet er netjes en verzorgd uit en vertoont geen opzienbarende veranderingen met voorgaande jaren.

Aanbevelingen van de laatste kascommissie, om b.v. bepaalde kosten nader te specificeren, zien wij terug en komt ook onze taak ten goede.

Wij hebben geen onregelmatigheden aangetroffen.


Opvallend zijn de afnemende inkomsten uit contributies.


Wij complimenteren het bestuur met hun grote inzet en oprechte betrokkenheid.

Met name de penningmeester willen wij hierbij noemen vanwege zijn zorgvuldigheid en correcte wijze van bijhouden van de boekhouding van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.


De kascommissie geeft het advies aan de ledenvergadering,

het bestuur hierbij decharge te verlenen op basis van onze bevindingen.


De kascommissie,



Johan Sietzema

Frits Vanén



Gouda/Bussum  23 februari 2012