Menu

door Nelleke van Zeeland

Van
 17 december 2010 tot en met 29 mei 2011 is in museum Beelden aan Zee de tentoonstelling Oog, hart en handen. Beeldhouwer Jan Meefout (1915-1993) te zien. Voor het eerst wordt een volledig overzicht gegeven van het oeuvre van deze begaafde kunstenaar, wiens fascinerende vrouwenbeelden geliefd zijn bij een groot publiek.

 

20101223JanMeefoutJongPaarJan Meefout en het vrouwelijk schoon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Amsterdamse beeldhouwer heeft de vrouw in al haar gedaanten (moeder, verleidster, godin) afgebeeld en heeft dit thema slechts bij uitzondering verlaten. Gevormd als meubelmaker, kwam Meefout in de leer bij de beeldhouwers Jaap Kaas, Jan Havermans en Frits van Hall. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten les van professor Jan Bronner. Van zijn leermeesters nam hij de eenvoud, de sensualiteit en de ambachtelijkheid in zijn beeldhouwwerk over.

Meefout onderscheidde zich door zijn liefde voor het ambacht en zijn materiaal. Weerbarstige stukken steen en hout hadden zijn voorkeur en hij liet zich door het materiaal leiden naar een bepaalde vorm. Voorbeelden van  zijn vrouwfiguren en gezinsbeelden zijn op tal van plekken te vinden. Onder andere voor de gemeenten Amsterdam, Edam, Arnhem, Hilversum, Roosendaal en Almere heeft de kunstenaar opdrachten uitgevoerd. 

Deze tentoonstelling is het eerste museale retrospectief van Jan Meefout, en geeft mede dankzij de vele bruiklenen van particulieren, een fraaie doorsnede van zijn gehele oeuvre. Behalve kleinplastiek wordt er een selectie getoond van zijn werk in de publieke ruimte, door middel van foto’s en ontwerpen. Ook is er een aantal recent ontdekte sculpturen te zien. Aansluitend draait in de cinema van Beelden aan Zee historisch filmmateriaal van de beeldhouwer. 

Bij de tentoonstelling Oog, hart en handen verschijnt de publicatie Jan Meefout. Dit is het vierde deel in de reeks Monografieën van het Sculptuur Instituut. Behalve een biografisch essay en een geïllustreerde oeuvrecatalogus bevat dit boek een nooit eerder gepubliceerd interview met de beeldhouwer alsmede een bijdrage van diens zoon Jeroen. Deze monografie  is verkrijgbaar in de museumwinkel en gespecialiseerde boekhandels voor € 24,95  (Waanders uitgevers, ISBN: 9789040077166).


 

Afbeelding Jan Meefout, Jong paar, 1968, teakhout, 54 x 38 x 12cm,  collectie erven Meefout