Menu
Beelden 1 2019 Los Pagina 01In het komende nummer van Beelden leest u o.a. een recensie van de tentoonstellingen Out of Office. Bedrijfscollecties in Singer Laren. 
De Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) telt vijftig leden en dertig ervan leverden een bijdrage aan deze tentoonstelling. Samen bezitten de Nederlandse bedrijfscollecties ongeveer een kwart miljoen kunstvoorwerpen. Een groot aantal hoogtepunten uit deze bedrijfscollecties biedt een goed inzicht in het verzamelbeleid van de diverse bedrijven, w.o. Rabobank, Aegon en AkzoNobel. 
Meer over het verzamelbeleid van de Rabobank leest u ook in onze Boekenrubriek. De kunstcollectie van de bank bestaat 35 jaar en ter gelegenheid hiervan zijn drie met elkaar samenhangende boeken uitgegeven. Met de serie Unlocked wil de bank ‘het verhaal’ van haar collectie vertellen.
 
Een andere grootschalige expositie is Vrijheid – de vijftig Nederlands kernkunstwerken vanaf 1968 die gastcurator Hans den Hartog Jager in opdracht van museum de Fundatie maakte. Op deze tentoonstelling laat Den Hartog Jager de vijftig ‘kernkunstwerken’ zien, de toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. 
Dit jaar viert het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC, nu bekend als Sunday@ekwc) haar 50-jarig jubileum met verschillende tentoonstellingen en activiteiten. Zo worden in het Design Museum Den Bosch onder de titel The Ghosts of Sunday Morning dertig beelden en objecten herschapen in een ‘Gesamtkunstwerk’ in witte klei.
 
In Keramiekmuseum Princessehof wordt Annemie Boissevain van de Witte Voet geëerd met een tentoonstelling van werken die in de loop der jaren, vanaf 1975 – 2017, bij haar galerie gekocht zijn.
 
Daarnaast zijn de recensies van de tentoonstellingen van Richard Long in Museum De Pont en in het Kröller-Müller Museum en van Carel Visser in Museum Beelden aan Zee de moeite waard om te lezen.
 
In dit nummer ook veel aandacht voor kunst in de openbare ruimte. Boris Tellegen heeft vorig jaar tien objecten als markeringspunten langs de circa 20 kilometer lange (snel)fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort geplaatst.
 
Langs de oevers van de 13 kilometer lange beek, de Doorbraak, in Twente staan zeven nieuwe beelden van Rinus Roelofs. In Zeist plaatste Ram Katzir de beeldengroep man-en-hond op een pleintje en geeft André Kruysen, conservator van de Beeldengalerij in Den Haag een kijkje achter de
schermen van het maken van het beeld van Navid Nuur.

En 'Beeldvormers in Kuub', over de tentoonstelling met werk van Kringleden, samengesteld door JaapRoell, kunstkenner en eigenaar van KuuB, ruimte voor kunst en cultuur in Utrecht,
 
Dit en nog veel meer kunt u lezen in het nieuwe nummer van Beelden.