Menu
20190322Jubileumlezing8

Als vervolg op de viering van 100 jaar Nederlandse Kring van Beeldhouwers organiseert kringlid Mieke Kleinendorst samen met Minnie Folkersma lezingen in het atelier aan de Plantage Muidergracht 107b, Amsterdam (voormalig atelier Hildo Krop).
 
Op 13 april vindt de achtste lezing plaats:  
 
 
                                  OP ZOEK NAAR EEN BEGIN
 
Een reis naar de wortels van de moderne beeldhouwkunst in Nederland.
 
Moderne kunst lijkt op zich een vrij helder gegeven. Moderne beeldhouwkunst idem dito. In een gezelschap van professionals en amateurs ontstaat echter al gauw de nodige verwarring. Niet alleen de vraag “wat is kunst” levert de gebruikelijke verwarring en discussie op maar ook het begrip “modern” voert maar al te vaak in de richting van een klein verbaal slagveld. We hebben het dan nog niet eens over de inhoud van de term “beeldhouwkunst”.
 
Tussen het einde van de Napoleontische periode en het begin van de Eerste Wereldoorlog zien we een moeizame maar spannende ontwikkeling van traditie naar experiment. De moeite waard dus om op reis te gaan, op zoek naar wortels voor een beeldhouwkunst die we nu modern noemen. Een weg langs begrippen als autonoom en toegepast, religieus en profaan, continuïteit en innovatie. Zien we helden op sokkels of sukkels van beelden en welke beeldhouwers komen we onderweg tegen? Bekende en minder bekende grootheden passeren de revue. Een wandeling van Godecharle, Royer en Van Hove naar Mendes da Costa, Zijl en Altorf en met de nodige verrassingen op de route.
 
 
De lezing wordt gegeven door  Drs. Jaap Nijstad
 
De lezing zal worden gehouden op zaterdag 13 april om 14.15 uur, inloop om 13.30 uur en zal ongeveer twee uur duren (met een pauze).
 
Het entree is € 15 euro p.p,  (voor 2 personen 25 euro) over te maken op rekeningnummer NL 04 INGB 0002611382  t.n.v. M.J.Kleinendorst, o.v.v. lezing. Stuur daarnaast een email naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (zodat u tijdig geinformeerd kan worden als er geen plaatsen meer zouden zijn) 

Bekijk ook de uitnodiging