Menu

ActieNKvBmidresDeelname NKvB-expositie ‘Herinnering aan de toekomst’ in 2012

Het Museum Jan Heestershuis (MJH), de Kulturele Evenementengroep Schijndel (KEG) en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) organiseren in 2012 de expositie ‘Herinnering aan de toekomst’. De expositie vindt plaats in verscheidene binnen- en buitenruimtes in de gemeente Schijndel.

Thema: Herinnering aan de toekomst
Een fotocamera is onmisbaar voor de mens op reis. Verhalen zijn vaak niet voldoende. Foto’s moeten tonen waar we zijn geweest en wat er is gebeurd. Herinneringen worden vastgelegd. Soms zijn gebeurtenissen zo bijzonder, uniek, geweldig of gruwelijk dat we ze niet alleen maar willen vastleggen. We willen ze herinneren en de herinnering levendig houden. Kunst speelt hierbij een belangrijke rol. Niet voor niets zijn voor bijzondere gebeurtenissen en personen monumenten en gedenktekens opgericht. Doordat de kunstenaar de herinnering tastbaar maakt, blijft deze in het toekomstige leven aanwezig. Gedeelde herinneringen brengen mensen samen. Wanneer we gezamenlijk gebeurtenissen en gevoelens gedenken, ontstaat een publiek bewustzijn dat een samenleving identiteit biedt. Of dit nu herinneringen aan mooie of verdrietige gebeurtenissen zijn, het delen ervan versterkt een gevoel van saamhorigheid. Ook een persoonlijke herinnering kan zo dierbaar zijn, dat je deze tastbaar wilt maken. Een kunstenaar kan betekenis geven aan een herinnering. De herinnering krijgt zo nog meer waarde. De herinnering toont op eigen wijze het verleden en geeft vorm aan de toekomst.

Expositie
Kunstenaars wordt gevraagd een ontwerp voor een kunstwerk of een bestaand kunstwerk in te sturen, dat past binnen het thema ‘Herinnering aan de toekomst’. De organisatie wil de waarde van herinneringen en van het tastbaar maken van herinneringen tonen. Of dit nu heel persoonlijke herinneringen of herinneringen aan gemeenschappelijke gebeurtenissen zijn; kunstwerken hierover kunnen mensen samenbrengen. Het zet het publiek aan het nadenken over het eigen verleden en de waarde hiervan voor de toekomst.

Periode: 2 juni t/m 2 september 2012

Locaties
De kunstwerken worden op verschillende locaties in Schijndel gepresenteerd. De locaties zijn:
- paviljoen (ca. 8 x 8 m) en beeldentuin Museum Jan Heestershuis (het paviljoen is van glas, waardoor er een bijzondere wisselwerking kan ontstaan tussen binnen- en buitenruimte)
- expositieruimte van de KEG in Cultureel Centrum ’t Spectrum (ca. 8 x 8 m)
- afgeschermde buitenruimte bij Gemeentehuis
- begraafplaats
- buitenruimte/route tussen Cultureel Centrum ’t Spectrum en museum via kerkhof, kerk en gemeentehuis (Route van ong. 10 minuten lopen)

Foto’s en video's van de locaties zijn te vinden op http://www.kegschijndel.nl/nkvb.html. Creatief gebruik van de ruimte door de kunstenaar wordt bijzonder op prijs gesteld. Samenhang tussen locatie en kunstwerk moet de expositie meerwaarde geven. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan het ruimtelijk verwerken van muren en ramen of het aanbrengen van een link tussen binnen- en buitenruimte.

Voorstellen
Leden van de NKvB worden uitgenodigd een voorstel te doen voor invulling van een ruimte met een kunstwerk. De kunstenaar laat zich daarbij inspireren door het thema ‘Herinnering aan de toekomst’. Stuur een schets, tekening of foto van het ontwerp in, in combinatie met een voorkeur voor een locatie, een kort curriculum vitae, een begroting en eventueel een tekst met toelichting.

Insturen voor 25 mei 2011 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of KEG Schijndel, Steeg 9j, 5482WN Schijndel.

Kosten en baten
De kunstwerken in de binnenruimtes en afgeschermde buitenruimtes zijn verzekerd. Alleen de kunstwerken in de open buitenruimte kunnen niet verzekerd worden. Het Museum Jan Heestershuis en de KEG dragen zorg voor de verzekering, de opening, PR en een educatief programma. De vergoeding van vervoers- en plaatsingskosten en een eventuele stageldvergoeding zijn afhankelijk van eventuele subsidies.

Selectie
De kunstwerken worden geselecteerd door het Museum Jan Heestershuis en de KEG Schijndel. Er wordt geselecteerd op de beeldende en ruimtelijke kwaliteit en de samenhang met het thema. Belangrijk bij de selectie zijn ook de samenhang tussen kunstwerk en locatie en tussen de kunstwerken onderling. Uiterlijk 1 juli 2011 ontvangt u een bericht over de selectie.

Voor vragen kun je terecht bij Kringlid Thea van Vliet, contactpersoon van de NKvB 073-6890150.