Menu
De NKvB biedt twaalf leden een unieke mogelijkheid om tegen een geringe vergoeding in een workshop van twee weken op professioneel niveau kennis te maken met lithografische technieken. De tweede week is er de mogelijkheid om het ingediende plan uit te werken in een geconcentreerde en toegewijde sfeer.

 

De Kring zal in oktober 2010 een workshop Druktechnieken lithografie organiseren voor maximaal twaalf leden in de bekende Vlaamse grafische werkplaats, het Frans Masereel Centrum (FMC) te Kasterlee.

De workshop, die zal worden gehouden van 18 tot en met 29 oktober 2010, staat onder leiding van Joris Martens (opleiding Academies voor Schone Kunsten in Antwerpen en Gent en aan de Rijksacademie in Amsterdam) en bestaat uit twee delen. De eerste week behelst kennismaking met technieken en materialen, in de aansluitende tweede week kunnen eigen projecten worden uitgevoerd.

Op het terrein van het FMC staat een uitstekend geoutilleerde werkplaats omgeven door studio's voor de huisvesting van de deelnemers. De studio's bestaan uit een zithoek, keuken, twee slaapvertrekken en een badkamer met douche en wc (zie voor meer informatie www.fransmasereelcentrum.be).

Voor deze workshop wordt ieder huisje door maximaal twee personen gebruikt. De deelnemers aan de workshop betalen het symbolische, vaste bedrag van 250 euro per persoon voor verblijf, materialen, lunch en honorarium van Joris Martens. Het gebruik van handdoeken en bedlinnen kost 5 euro per persoon extra, maar eigen linnen etc. kan meegenomen worden. Alle maaltijden moeten zelf verzorgd worden, alleen in de eerste week worden er lunches verstrekt. Er is een supermarkt op loopafstand.

In de eerste week voorziet het FMC de deelnemers van papier, potloden, materialen, drukinkten et cetera, ook de lunch tussen de middag is dan bij de prijs inbegrepen.

De tweede week kunnen de deelnemers hun eigen projecten(plannen) uitwerken met de verworven technieken. Ze dragen dan zelf de extra materiaalkosten, zoals papier voor het maken van extra werk of oplagen en ander verbruiksmateriaal, met name tekenmaterialen. Basismateriaal zoals grein om stenen te schuren en te prepareren en drukinkten kunnen van het FMC gebruikt worden. De deelnemers dragen dan ook zelf de kosten voor hun lunch.

De ateliers zijn zes dagen per week open van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur. De deelnemers worden op maandag 18/10/2010 verwacht (in de ochtend. Het precieze tijdstip van aanvang van de workshop wordt t.z.t. per mail medegedeeld) en het vertrek zal zijn op vrijdag 29/10/2010 tussen 08.30 en 16.00 uur.

 

De selectie van voorstellen en documentatie wordt gedaan door de NKvB, in samenspraak met het FMC en Joris Martens (na selectie wordt een aanbetaling van € 75 gevraagd). Geïnteresseerde Kringleden kunnen vóór 1 februari hun documentatie (maximaal 5 beelden, JPEG, maximaal 500 KB) motivatie (maximaal 300 woorden) mailen naar Annemie Bogaerts Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Niet onbelangrijk: Aan deze workshop is ook een expositie verbonden, die 2011 zal worden gehouden met de werken die voortvloeien uit deze workshop en werkperiode of daarna zijn ontstaan samen met de ruimtelijke werken die aan deze grafische werken gerelateerd zijn. De selectie voor de tentoonstelling geschiedt in overleg tussen het FMC (Ivan Durt), Joris Martens en Annemie Bogaerts (NKvB).