Menu

Oproep aan Groningse kunstenaars: De gemeente Reiderland wil een herinneringsmonument in Bad Nieuweschans oprichten voor de personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog per trein naar Duitsland werden weggevoerd.

De locatie voor het herdenkingsmonument is het pleintje, naast het tweede perron, in Bad Nieuweschans. Op deze plek stonden, in de laatste oorlogsjaren, elke dinsdagavond 30 goederenwagons gerangeerd, om aangekoppeld te worden aan een Duitse locomotief, die de afgeladen wagons vervolgens naar de vernietigingskampen transporteerde. Aldus werden voornamelijk Joodse mensen uit kamp Westerbork, maar ook zigeuners, homofielen, communisten en verzetsstrijders weggevoerd. Voor al deze mensen was Nieuweschans de ‘laatste halte’ in Nederland.

Gemeente Reiderland roept alle beeldend kunstenaars, vormgevers en (landschaps)architecten die wonen in, of afkomstig zijn uit de provincie Groningen op om in te schrijven voor dit herdenkingsmonument. De realisatie van het herdenkingsmonument is gepland uiterlijk 30 april 2010.

 

De inzending dient uiterlijk 7 november 2009 binnen te zijn bij:

Gemeente Reiderland

t.a.v. Mevr. T. Gielleit

Postbus 39686 ZG

BEERTA

o.v.v. Herdenkingsmonument Bad Nieuweschans

 

Voor inlichtingen kunt u contact leggen met mevrouw T. Gielleit, bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag op telefoon 0597 596659, of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.reiderland.nl/