Menu
 

De Kring organiseert nog een tentoonstelling voor de leden in november van dit jubileumjaar onder de naam

 

voorBEELDEN

 

Insteek

Monumentale beeldhouwkunst krijgt veel aandacht wanneer het in de openbare ruimte zijn plek heeft gevonden. Maar over het ontstaansproces komt weinig naar buiten. Met voorBEELDEN wil de Nederlandse Kring van Beeldhouwers de bezoeker een blik in de keuken gunnen en een tipje van de sluier oplichten. Wat was het oorspronkelijke plan van de kunstenaar? Hoe zag het papieren idee en hoe zag het driedimensionale ontwerp eruit? En wat is er tenslotte terecht gekomen? Een blik in het spanningsveld van idee en realisatie.

Wat?

Er zullen in de meest letterlijke zin ‘voor-beelden' getoond worden, beelden die vooraf gaan aan een monumentaal kunstwerk. Van iedere deelnemer zal een ruimtelijk ontwerp/schets/studie te zien zijn, een zelf vervaardigd werk dat uiteindelijk geleid heeft tot een monumentale realisatie. De ruimtelijke ontwerpen worden geëxposeerd op identieke sokkels, achter iedere sokkel is wandruimte (2 x 2 meter) voor een of meer schetsen/studies op papier (voorafgaand aan de ruimtelijke schets) en de verplichte goede foto‘s (minimaal vier aanzichten, afdrukken minstens op A4-formaat en een afdruk, het ‘staatsieportret' op A3-formaat) van het uiteindelijk gerealiseerde monumentale werk.

Wie?

Deelname staat open voor leden van de NKvB die zich herkennen in de expositieomschrijving; er is ruimte voor maximaal 14 deelnemers.

Waar?

De tentoonstelling zal zijn in XPO/WGKUNST op het oude Wilhelmina Gasthuisterrein in Amsterdam. De expositieruimte is een grote zaal van 12 x 8 meter. Het is een volledig witte ruimte met ramen en entree aan een lange zijde. Er is geen ophangsysteem, je mag in de muren boren en punaisen.

Wanneer?

Opening > vrijdag 7 november 2008 om 17.00 uur

drie weken plus vier weekeinden

Finnisage > zondag 30 november 2008 om 15.00 uur

Hoe?

XPO/WGKUNST verzorgt zaaltoezicht gedurende de weekdagen, van de exposanten wordt verwacht dat ze bij toerbeurt het toezicht tijdens de weekeindopeningen verzorgen. Vermeld bij je aanmelding meteen welke weekeinddagen je beschikbaar bent voor zaaltoezicht. Vanaf het moment dat de werken de deur door zijn bij XPO/WGKUNST zijn ze verzekerd. Vanaf het moment dat je ze weer naar buiten draagt stopt de verzekering: transport en transportverzekering zijn voor kosten van de exposant. Er worden 650 uitnodigingen gedrukt, volgens het stramien van XPO/WGKUNST, dat er zelf ruim 200 zal versturen naar (pers)contacten. Er zullen zodoende voor iedere exposant ongeveer dertig uitnodigingen beschikbaar zijn die zelf verzonden kunnen worden. Wil je extra uitnodigingen (voor eigen rekening), laat dat dan ruim van tevoren weten. Bij verkoop van werk rekent XPO/WGKUNST 30% provisie. De Kring verzorgt een persbericht dat op het juiste tijdstip naar de redacties van de media verzonden zal worden.

Wat zal er (waarschijnlijk) niet zijn?

Ga er vanuit dat er waarschijnlijk geen affiche en catalogus zijn, geen hang- en stagelden. Die zaken zijn afhankelijk van de sponsoring.

Selectie en inrichting

Dick Simonis (NKvB) en David de Visser ( XPO/WGKUNST)

Bijzonder

XPO/WGKUNST streeft er nadrukkelijk naar om ruimere openingstijden en bijzondere projectmomenten (lezingen, uitleg over ontwerp/project et cet.) te hebben tijdens exposities. Heb je plannen of een idee voor openstellingen buiten de normale tijden, laat het ruim van tevoren weten, zodat het in de uitnodiging vermeld kan worden.

Financiering en sponsering

Er zal een (kleine) subsidie aangevraagd worden bij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. XPO/WGKUNST heeft echter ook een ‘sponsorwand' waar onder de noemer ‘deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door' sponsoren hun logo en gegevens op kunnen (laten) zetten. Ook in de overige pr krijgen de sponsoren ruime vermelding. Heeft het uitvoerend bedrijf van jouw kunstwerk interesse? Laat ze begin augustus, tegelijk met jouw inzending, contact opnemen met de Kring: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oproep

Leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers worden hierbij uitgenodigd een onderbouwd en geïllustreerd voorstel (op papier of digitaal) te sturen naar:

het secretariaat van de NKvB

Jan Tooropstraat 1

1062 BK Amsterdam

of

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De inzendtermijn sluit op 15 augustus 2008