Menu

SitePeterJansenOp 10 mei 2011 bereikte ons het bericht dat Kringlid Peter Jansen is overleden. Veel te jong en midden in stormachtige en succesvolle ontwikkelingen van zijn kunstenaarspraktijk werd Peter ziek en eerder dit jaar geopereerd. Toch nog plotseling is hij op 14 april 2011 gestorven, slechts 54-jaar oud. We verliezen in hem een zeer gewaardeerd lid van onze vereniging. Onze gedachten zijn bij Denny en familie.

In de Gelderlander verscheen kort na zijn dood een in memoriam van de hand van Eric Reijnen:
Zichtbare onzichtbare man 
Peter Jansen 1956 - 2011 

Hij stond mede aan de basis van HBO-soos in de Nijmeegse Hertogstraat. Was kano-instructeur, vrachtwagenchauffeur, skileraar, barkeerper bij Blouche. Maar vooral: beeldend kunstenaar.
Geboren en getogen Nijmegenaar Peter Jansen is maar 54 jaar geworden. Wat hij nalaat is een heel oeuvre aan beelden, die de beweging van de mens als centraal thema hebben. Zoals het beeld 'the invisible man' dat momenteel op de Keukenhof staat.
Hij was de zoon van de uitvinder van het thermokoppel, het onderdeeltje dat er voor zorgt dat de gastoevoer stopt als het vuur uit is. Zelf studeerde hij wis- en natuurkunde en filosofie. Pas na zijn studie begon hij met beeldende kunst. Door een loods te huren als werkruimte en er een caravan in te zetten om in te wonen. En vervolgens zich alles zelf aan te leren, eigen te maken.
Maakte hij in het begin vooral houten beelden, later ging hij over op het brons. En de laatste jaren legde hij zich toe op onder meer 3D-printen: met de computer vond hij wiskundige formules uit, waardoor hij de meest onmogelijke vormen kon maken, beelden die hij soms al 25 jaar in zijn hoofd had, maar alleen met die nieuwste techniek te verwezenlijken waren.
Hij was de man van Denny Baggen, ook al zo'n gerespecteerd kunstenaar. Met ieder een eigen atelier in de Nijmeegse Krayenhofkazerne. Zij was de vrouw van zijn dromen: hij werd aanvankelijk eerst verliefd op een schilderij van Baggen dat ergens in een etalage hing en kwam daarna pas de vrouw tegen die het gemaakt had. Zij ontmoette in hem een inspirerende, vooruitstrevende, luisterende en integere man, die maakte wat hij wilde maken.