Menu

Workshops Focussen en Kunst door Marlies Vos en Jeroen Damen op vrijdag 16 april 2010 en 28 mei en zaterdag 5 juni 2010

De eerste ontmoeting met een kunstwerk is altijd persoonlijk: we zijn alleen met het kunstwerk, zelfs als we het voor het eerst tegenkomen in een zaal vol met mensen. De beleving gaat vooraf aan het begrijpen van het kunstwerk: we hebben alleen nog maar een gevoel, er zijn nog geen woorden.

focussenjeroenmarlies.jpgWe weten niet wat we met het kunstwerk aan moeten. We weten zelfs niet waar we zouden moeten beginnen: misschien lopen we liever door maar iets houdt ons tegen. Dat iets is een gevoel waar we aan toe geven, dat het kunstwerk mooi is, of verrassend, of spannend. We kunnen meestal nog niet onder woorden brengen wat we precies zien, maar zijn vaak wel onder de indruk. Dat moment van voelen maar nog niet onder woorden kunnen brengen is een belangrijk moment.

We zouden onszelf af kunnen vragen: waar in mijn lijf word ik door dit werk geraakt? Is het een prettig gevoel? Word ik er warm van? Laat het me koud? Of geeft het me een naar gevoel, maakt het me verdrietig , boos? We zoden door kunnen lopen en naar een ander kunstwerk gaan kijken of weggaan uit het museum of de galerie. We kunnen ook stil staan bij dat gevoel, het eens beter bekijken, onderzoeken, wat maakt dat ik me zo vervelend voel bij dit werk of zo gelukkig.

 

Het aftasten van dit gevoel, er stil bij blijven staan, heet FOCUSSEN, een methode die ontwikkeld is door Eugene Gendlin, leerling van Carl Rogers de Amerikaanse psychotherapeut. Focussen wordt gebruikt in therapeutische sessies maar kan ons ook op andere manieren dienen, zoals in dit geval, in onze workshop om een kunstwerk te leren begrijpen. Het ervaren gevoel is het belangrijkste eerste moment in onze ontmoeting met een kunstwerk. We leren het werk daardoor voor het eerst écht zien, beter kennen of begrijpen.

 

Het doel van deze workshop, focussen met kunst is, om ons eigen, authentieke gevoel te vinden en ons niet te laten misleiden door bordjes tekst naast het schilderij of datgene wat critici of media over het werk zeggen. In plaats van ons te richten naar wat ‘de anderen' verwachten, wat traditie of cultuur ‘voorschrijven', of ons te laten overrompelen door onze emoties, gaat het er om na te gaan te voelen (‘to sense'), wat er diep in ons innerlijk geraakt wordt als we naar een bepaald Kunstwerk kijken.

Tijd: 10.00- 16.30 uur

Locatie: Kunstlokaal Mandarte

Draafsingel 52 1623 LC Hoorn

Kosten € 55,- inclusief lunch Max. 9 personen

Wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons op. Wilt u aan deze workshop meedoen, kijk op www.mandarte.nl voor het inschrijfformulier of neem contact op met Marlies Vos, telefoon 0229-298904 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden:

Voor de workshop van 16 april kunt u zich inschrijven tot zondag 11 april