Menu

Terugblik Atelier IJsland

Terugkijkend was Atelier IJsland een korte maar heftige periode die wat anders verliep dan ik mij vooraf voorgesteld had. Het begon in Reykjavik waar het weer zo mooi was dat ik ‘s-avonds  buiten op een terrasje kon eten, iets wat ik nog nooit had meegemaakt. In dat beeld kwam snel een einde toen ik de volgende dag het binnenland in trok en het weer zeer snel omsloeg naar het andere uiterste, een gierende storm met veel regen.

weblog9-3klein.jpgDe eerste dagen hadden iets van een survival workshop voor managers, maar dan echt. Ik ben veel in IJsland geweest maar weersomstandigheden, waarin ik tijdens dit verblijf terecht kwam, heb ik nooit eerder meegemaakt. Mijn uitrusting heeft zich prima gehouden en ik heb me eigenlijk nergens druk over hoeven maken met betrekking tot de vrij extreme omstandigheden. Op zich is het wel prettig om te weten voor een volgende keer, dat het met mijn spullen wel goed zit.

De plannen die ik had, waren niet helemaal berekend op dit soort omstandigheden. De eerste paar dagen kon ik eigenlijk helemaal niets en daarna was het af en toe vrij worstelen met de elementen, maar ik kon in ieder geval  beginnen met de dingen waarvoor ik naar IJsland gekomen was. Eigenlijk heb ik alleen de laatste dag echt goed kunnen werken.

Gedurende het grootste deel van de tijd dat ik heb kunnen werken, waren de omstandigheden verre van optimaal, waardoor de werken, die ik heb kunnen maken, veel kleiner waren dan ik gepland had.   Het effect en de uitstraling van de werken is wel ongeveer wat ik mij er vooraf van voorgesteld had. Het fotograferen was bijzonder lastig vanwege de extreme wind en de regen. Tijd om de mooiste compositie te maken en de beste camera instelling te vinden was er vaak nauwelijks. Het was meer snel kijken en klikken en hopen dat het resultaat goed is. Ik heb daarom ook heel veel foto's gemaakt die ik nu moet gaan uit sorteren, wat nog een hele klus wordt.

Een aantal dingen die ik had willen doen heb ik niet kunnen uitvoeren vanwege het weer en omdat ik in het begin veel tijd nodig heb gehad om de elementen te trotseren.

weblog9-5klein.jpgVoor mij heeft Atelier IJsland uiteindelijk een bevredigend resultaat opgeleverd, hoewel het daar de eerste dagen niet op leek. Ik heb weer een hoop geleerd en nieuwe inspiratie opgedaan voor een vervolg hierop. Verder ben ik tot de conclusie gekomen dat ik een volgende keer ook concepten achter de hand moet hebben voor harde wind en regen, bijvoorbeeld iets met bakstenen, vlaggen of zo. Hoe ik dat dan weer met mij mee moet slepen is weer het volgende probleem.

Voor het fotograferen bij regen en wind moet ik nog wat verzinnen, maar daar heb ik nog even tijd voor. Vogelaars hebben een soort tentjes om te fotograferen bij slecht weer, maar of dat handig is voor mijn projecten is maar de vraag, want het wordt dan nogal statisch terwijl ik heen en weer wil kunnen schieten om de juiste positie te vinden.

Al met al een goede ervaring die naar meer smaakt.

Hieronder nog wat foto's van de composities die ik tijdens Atelier IJsland gemaakt heb.

 

weblog9-2.jpgweblog9-4.jpgweblog9-4b.jpgweblog9-5.jpgweblog9-6.jpgweblog9-7.jpgweblog9-8.jpg