Menu

Ginneken en Bavel - 16 oktober 1941

Breda                          - 29 augustus 2009

Piet-Hein Stulemeijer , beeldend kunstenaar, fotograaf, onderzoeker, initiator/uitvoerder van grote landschappelijke projecten is op 29 augustus 2009 overleden. Hij was een gedreven kunstenaar en een zeer gewaardeerd lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

Piet Hein was een alleskunner. Zijn werk bevond zich tussen beeldhouwen/vormgeven en archtectuur. Hij heeft in dit verband veel onderzoek gedaan naar licht, hoe licht valt en wat het reflecteert. Het is niet verwonderlijk dat zijn materiaalkeuze op plastic en glas viel in combinatie met metaal. Veel van zijn uitgevoerde monumentale opdrachten hebben met reflectie, transparantie en energie te maken. Het zijn grote  monumentale en constructivistische werken, die de omgeving als een spiegel omarmt.

Het vredesmonument in Leiden aan de Garenmarkt (1992) heeft voor heel wat commotie gezorgd. Piet-Hein kon daar met een zekere gelatenheid, maar ook met humor over vertellen. Zo ook kon hij met trots verhalen over het omgevingsobject op het dak van het Slotervaart ziekenhuis (1998). De ‘omgekeerde piramide' van roest vrij staal kun je goed zien wanneer je op de rondweg van Amsterdam (A10) rijdt.

Maar hèt grote project, dat ieder van hem kent is natuurlijk de Haagse Beemden. Op 12 locaties was gedurende 25 jaar op precies dezelfde plek en dag, de verandering van het landschap vastgelegd in meer dan 20.000 foto's. Het boek, "Honderd seizoenen, van land tot stad", dat bij de tentoonstelling op kasteel Groeneveld in Baarn (dec.2003) werd gepresenteerd, laat op grootse wijze zien wat wij aan  Nederland niet allemaal verbouwen. Voor mij was het fijn om dat moment te hebben meegemaakt. Eén van de eerste Kring tentoonstellingen waaraan Piet-Hein deelnam was Amstelpark 78. Hier liet hij een glazen zuil van 4 m zien, die van binnenuit werd belicht. Monumentale werken!

Actief was Piet-Hein voor de Kring van Beeldhouwers in de jaren negentig. Van de buitententoonstelling van de Kring rondom kasteel Groeneveld, wist hij gemeenten en particulieren te bewegen tot aankoop van beelden van collega's. Met de Stichting Thoe lukte dat wat minder. Toch heeft hij altijd de betrokkenheid getoond om mee te werken aan de inkomensverbetering van collega kunstenaars.

De Kring heeft een actieve betrokken collega aan een bizarre ziekte verloren. De NKvB zal met haar leden  Piet-Hein Stulemeijer en zijn werk gedenken.

Joop Haring