Menu

pvda-logo.jpg

Amsterdam, 14 mei 2009 

 

Gemeente moet kunstenaars fatsoenlijk betalen. Raadslid Anne Graumans: ‘Van een bos bloemen kun je niet leven'.

Beeldend kunstenaars exposeren hun werk in galeries, musea en ook in gebouwen van de gemeente Amsterdam. Voor transport, ophangen en uitlichten van kunstwerken krijgen kunstenaars doorgaans niet betaald. PvdA raadslid Anne Graumans vindt dat de gemeente Amsterdam een door FNV Kiem ontwikkeld keurmerk dat regelt dat kunstenaars wél betaald worden, moet omarmen.

Anne Graumans: ‘Betaal kunstenaars voor geleverde diensten. Ik vind het logisch dat kunstenaars die op verzoek van de gemeente hun werk tentoonstellen betaald worden. Een boekenbon, bos bloemen of de eer zijn niet meer van deze tijd. Een kunstenaar moet ook gewoon de huur betalen en boodschappen doen. En als de overheid wil dat kunstenaars minder afhankelijk worden van subsidies dan is het logisch dat diezelfde overheid kunstenaars betaalt voor geleverde prestaties.'

Het FNV-Keurmerk ziet er als volgt uit:

- Hang- en stageldvergoeding relateren aan de inkoopwaarde van de getoonde kunstwerken. De vergoeding betreft een percentage van de inkoopwaarde, dat van te voren met de kunstenaar wordt afgestemd.
- Transportkosten, verzekeringen, uitnodigingen en openingskosten komen in alle gevallen voor rekening van de presentatie-instelling. Reis en verblijfkosten van de kunstenaar worden vergoed.
- De vergoeding van extra werkzaamheden kunstenaars is minimaal €50 per uur.

Anne Graumans: ‘Amsterdam kan als eerste Nederlandse gemeente dit keurmerk bemachtigen en daarmee kunstenaars een eerlijke prijs betalen. Honderden kunstenaars zullen hiervan profiteren.' Voor meer informatie: Anne Graumans 06 19 350 838.