Menu

Ter ere van haar tachtigste verjaardag is het werk van  beeldhouwster Eva Mendlik (1928) gedurende tien dagen te zien in de zalen VI en VII van Arti.

za 07-06-2008 tot zo 15-06-2008
opening: 6 juni 18.00-20.00

eva.jpg

 

Eva Mendlik werd geboren op 5 mei 1928. Haar grootouders, beeldhouwster Julia Mijnssen en zeeschilder Oscar Mendlik, beiden Prix de Rome winnaars, waren bepalend voor de keuze van haar beroep.

Zij kreeg haar opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam bij Jan Bronner en Piet Esser (1947-1951) met tijdgenoten als Jan Wolkers en Jos Wong.

Daarna vervolgde ze haar opleiding aan de École Nationale Supérieure d'Architecture et des Arts Décoratifs te Brussel bij Oscar Jespers (1951-1952) met vrienden Theresia van der Pant en Johan Sterenberg.

Na anderhalf jaar in Italië en Frankrijk werkte zij bij Giacomo Manzù in Salzburg en Milaan. Mensen en dieren vormen het onderwerp van haar beelden in lood, koper, hout, brons en steen. De uitwerking varieert van academisch gedetailleerd tot detail opgeroepen door massa. 

 

Haar onderwerpen zijn met zichzelf bezig, in aandacht niet bij de toeschouwer. Duidelijk hierin zijn de lezende figuren. Qua boodschap subtiel zijn de portretten met hun ingetogen expressie en een nooit meer dan vage glimlach. Naast opdrachten voor particulieren maakte zij beelden voor de openbare ruimte en voor publieke gebouwen. Zij exposeerde in 1960 voor het eerst bij Arti met beelden, portretten en tekeningen. Dit jaar is zij 53 jaar lid van Arti.