Menu

Zandhuisproject
Stilstand, beweging en vergankelijkheid

Stephanie Rhode

Een gigantisch kunstproject met een levensduur van 12 uur

Op 7 juni 2008 vindt dit project plaats aan het strand van Katwijk aan Zee

zandproject.jpg

 

 

 

 

 

 

Alles is vergankelijk, niets blijft zo als het is, zegt de kunstenares Stephanie Rhode. We leven in een tijd waarin alles steeds verandert, niets kunnen wij vasthouden, niets blijft hoe het was.
Het is een proces dat wij dagelijks beleven, soms ervaren wij het heel bewust, soms gaat het langs ons heen.

De kunstenares creëert een gigantisch en tijdelijk kunstwerk, het proces van vergankelijkheid, maar ook van stilstand en beweging, werd zo op een eenvoudige manier duidelijk.


In het jaar 2007 heeft S. Rhode dit project al een keer gerealiseerd.

Meer dan 3000 huizen van zand heeft zij op het strand van het waddeneiland Langeoog (D) geplaatst. Toen kwam de vloed en nam het kunstproject mee, in een langzaam tempo verdwenen alle huizen totdat er niets meer van over was.


S ‘ochtends om 8 uur is zij begonnen, samen met 50 vrijwilligers, die de mallen met zand gevuld op de juiste plek hebben neergezet. De huizen van zand werden symmetrisch en op een gelijkmatige afstand van elkaar op het strand geplaatst.

Het leek wel een bijenkorf, helpers liepen tussen de enorme zandbergen en de plek van het kunstwerk heen en weer om de huizen te kunnen plaatsen en dat zes uur lang. De zee trok zich terug en zo ontstond er ruimte voor het kunstwerk, een kunstwerk met een levensduur van 12 uur.
Stephanie Rhode wil op deze manier stilstand en beweging laten zien. Met de vloed, die het werk overstroomt, wordt op een integrerende, symbolische manier VERGANKELIJKHEID duidelijk.
Stilstand en beweging werden niet alleen duidelijk door de samenwerking met de helpers, maar ook door de toeschouwer die naar de huizen kijkt en er omheen loopt . Zo ontstaan er steeds nieuwe patronen van groepen huizen met lange rijen in verschillende richtingen. Het beeld beweegt door en met de toeschouwer.
Na 6 uur waren 3000 huizen, die als geheel een huisfront met gevel vormden op een afmeting van 100x65 meter geplaatst. Een monumentaal beeld opgebouwd uit allemaal kleine zandhuizen, gevormd tussen de duinen en de zee.
Na 7 uur werd het laatste huis op het puntje van de gevel geplaatst en was het wachten op de vloed, die alles zou meenemen en het strand weer in de oorspronkelijke staat terug zou brengen.
Het project heeft niets te maken met watersnood, overstromingen of klimaatverandering. Het gaat er in eerste instantie om stilstand, beweging en vergankelijkheid op een monumentale manier uit te beelden.
Stephanie Rhode ziet de vergankelijkheid niet als iets negatiefs, het is een essentieel onderdeel van ons bestaan, het schept ruimte en maakt plaats voor iets nieuws.

Over haar werk
Een terugkerend thema in het oeuvre van Stephanie Rhode is het symbool.
Sinds enkele jaren werkt zij met het thema ‘huis'. De uitleg van het symbool ‘huis' is ambivalent en laat verschillende betekenissen toe.
Niet het intellectuele begrijpen van het symbool, maar het diepe besef van de achterliggende werkelijkheid, staat op de eerste plaats.
"Droom je over een huis zo symboliseert het de terugkeer naar de basisprincipes, die je als kind geleerd hebt", zegt de kunstenares.

Een tweede aspect in haar werk is herhaling. Door het verveelvoudigen van een enkele vorm wordt deze vorm vaak duidelijker en herkenbaarder; pas in de herhaling worden dingen helder en ziet men de eenvoud van iets.
Zo plaatst zij niet alleen het huis in de ruimte, samen met andere huizen op een rij, in een kring, eenzaam op een hoge sokkel of op een groot vlak; ze onderzoekt ook de ruimte rondom het huis en komt zo tot nieuwe invalshoeken en inzichten.

het ZANDHUISPROJECT in Katwijk aan Zee:

Zaterdag 7 juni 2008

(Bij slecht weer verplaatsen naar zondag 8 juni 2008)

Start: 6:30 tot 19:00 uur
Deel I : opbouw van de huizen is tijdens eb. Van 6:30 tot 15:00 uur.
Deel II: passieve gedeelte, de vloed overspoelt het kunstwerk. Vanaf 15:00 tot ca.19:00 uur
Oefendag: zaterdag 31 mei 2008 van 13:00 tot ca.19:00 uur
Plaats:
Het zuidelijke strand richting Wassenaar, na de watersportvereniging ‘Skuytevaart'; ca.1 km vanaf de zuidelijke boulevard richting zuiden.
Met een "telekopter" (soort van helikopter) word het verloop van het kunstwerk van uit de lucht, gedurende een aantal uren gefilmd en gedocumenteerd.

 

Stephanie Rhode

geboren 1964 in Weissenburg/D

020-4451205        06-11355097

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.stephanierhode.nl

http://nl.youtube.com/user/Sterhode