Menu

 Van zondag 1 juni tot en met zondag 29 juni organiseert de Nederlandse Kring van Beeldhouwers de tentoonstelling ‘Kringjuwweltjes' in galerie De Auw Sjoekelaatfabriek te Gulpen. De opening wordt op zondag 1 juni om 15.00 uur verricht door Odile Wolfs.

 

 Deelnemende kunstenaars:

Aad Hoetjes, Aart Lamberts, Andrea Stötzer, Berenice Witsen Elias, Bert van Loo, Eddy Roos, Edith van Oosterwijk, Eja Siepman van den Berg, Frode Bolhuis, Gonda van der Zwaag, Hans La Hey, Yke Prins, Imke Beek, Irma Horstman, Jan Verschoor, Joop Haring, Linda Verkaaik, Louis Nienhuis, Maria van Gerwen, Marie-Jose Eijkemans, Melanie de Vroom, Nicole Royers, Per Abramsen, Pierre Lumey, Riki Mijling, Thea van Vliet, Wicher Meursing.

kringjuweeltjesuitnfoto.jpg Het komt maar zelden voor dat er zoveel verschillende beeldstijlen van jonge en oudere kunstenaars bij elkaar worden gebracht. De reden om dat nu toch eens te doen was het gegeven dat ik tijdens atelierbezoeken regelmatig stuitte op bijzonder fraaie kleine beelden. Soms gemaakt om later in een grotere versie in de openbare ruimte te plaatsen, maar ook als vingeroefening voor monumentale opdrachten of als zelfstandige beeldvorm. Om een zekere verwantschap in de tentoonstelling te brengen is er gekozen voor één materiaal, het traditionele beeldhouwersmateriaal brons. Er bleken nog opmerkelijk veel kunstenaar kleinere werken in hun bezit te hebben; niet van dat hele kleine werk, maar beelden van 30 tot 40 cm hoogte. De meeste kunstenaars die hier te zien zijn, genieten al bekendheid met hun grote beelden en monumentale opdrachten. Deze verzameling van ongeveer vijfig ‘KRINGJUWEELTJES' toont de verbazingwekkende verscheidenheid die in dat materiaal kan worden bereikt. De verschillende stijlen en uitdrukkingsvormen geven ook een beeld van de geschiedenis van de NKvB. Van traditionele Rijksacademiegangers van een halve eeuw terug tot kersverse academieverlaters van bijvoorbeeld de Sint Joost Academie. Een ding hebben ze allemaal gemeen en dat is het hoge kwalitatieve beeldend niveau dat valt af te meten aan een uitstekende vaktechnische materiaal beheersing, een overtuigende zeggingskracht en een absolute oorspronkelijkheid.  

Wij zijn dan ook bijzonder verheugd u deze feestelijke tentoonstelling te mogen aanbieden,

Bert van Loo, voorzitter