Menu

 

 

 

Bijna de hele maand september verbleven kringleden Merel Holleboom en Annemie Bogaerts in Portugal bij stichting Obras in residentie (www.obras.nl)

Tijdens het verblijf besloten ze  om samen te werken en ontstonden er  twee installaties

De samenwerking was gebaseerd op experiment om tot een geheel te komen naar aanleiding van de overlappingen in hun werk en denkwijze.

 

Annemie Bogaerts maakt naast grafiek en objecten van hout en brons ook installaties met overwegend natuurlijke materialen (zaden, granen).

 

Merel Holleboom bouwt vooral constructieve en mechanische  werken van metaal en hout, waarbij ‘beweging’  een startpunt is , zowel in letterlijke als figuurlijke zin.

 

 

Gedachtengang

 

Installatie Gedachtengang is  een spontane en snelle nachtelijke ingreep in een ruimte van residentie Obras in Portugal. In de lange gang met de witte muren en de rode deuren wordt het vloeroppervlak bedekt met een laagje wit marmerpoeder. Zo vormen wand en muren een eenheid, een soort cocon.

Op de vloer is op diverse plaatsen tussen de deuren  met rode aarde een zebrapad gestrooid. Dit verbindt de ruimten en symboliseert de communicatie tussen  bewoners. Zowel het poeder als de rode aarde zijn producten uit de omgeving.

 

 

 

Tijdens het maakproces ontstond de gedachte om de geschiedenis van het gebouw te accentueren. Er werd een extra pad aangelegd tussen twee blinde deuren. De oorspronkelijke indeling werd hierdoor zichtbaar.

Gebaseerd op het  idee  communicatie en verbinding vond in de gang een performance plaats met de huidige bewoners en aanwezige gasten. De installatie diende als podium en de performance werd vastgelegd in een korte film

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

“ roundabout ” - installatie in de horta

 

 

 

 

De tweede  installatie is ontstaan  als een experiment op gebied van groot werken in de buitenruimte, hiervoor werd de oude horta op het landgoed van Obras  gebruikt.

 

In deze, onder het gras verscholen, met gestapelde stenen ommuurde  locatie startten Merel  en Annemie  zonder vooropgezet plan iedere ochtend met een kort overleg. Ze beperkten zich door uitsluitend materiaal te gebruiken gevonden binnen een straal van 500 meter. Het droge gras werd gemaaid en bij elkaar geharkt tot er een cirkel van 14 meter doorsnee ontstond, die de basis voor de installatie werd. Binnen deze cirkel werden groene houten palen in een tweede ring gerangschikt, waardoor er  een beweging van binnen naar buiten waarneembaar was.  De binnenste cirkel (1,5 meter doorsnee) werd gevormd met keramische elementen. Tussen deze elementen en de cirkel met palen werden houten schijven - als extra accenten - op gelijke afstand neergelegd. Bij de afsluiting van de residentie periode werden de aanwezige gasten uitgenodigd binnen dit  “universum” plaats te nemen.

 

 

* Een horta is een ommuurde buiten plaats( 8-hoekig) waar men vroeger in  het voorjaar  de schapen bijeen bracht om ze te scheren, vervolgens diende de plaats als moestuin die door de muur weer beschermd werd tegen de grazende kuddes schapen.