Menu
Apollo - god van de zon


de kleine koningin en de mollige prinses


Cicaden


Vergezicht 02


 

BTW beeldende kunst terug naar 6%?

20120523TelegraafBTW-berichtWoensdagochtend 23 mei 2012 is het de Telegraaf die als eerste en enige meldt dat de btw voor beeldende kunst toch terug gaat naar 6%. Lees verder het schandalig tendensieuze bericht in de Telegraaf, onder de politiek correcte kop KUNSTSECTOR GESPEKT DOOR LENTEAKKOORD... Een uur later bevestigen Parool en Volkskrant, Trouw en NRC dit bericht Laag btw-tarief voor kunst en  Bronnen in Den Haag bevestigen vandaag berichtgeving 

kunsten92-logoBTW-TARIEF BEELDENDE KUNST OOK TERUG OP 6%

Amsterdam, 23 mei 2012
Kunsten ’92 is zeer verheugd dat in de uitwerking van het lenteakkoord niet alleen voor de podiumkunsten, maar ook voor de beeldende kunst het BTW-tarief wordt teruggebracht naar 6%. Bedrijven en fondsen hebben daardoor straks weer meer te besteden en het wordt weer aantrekkelijker voor galeriehouders en verzamelaars om Nederlandse kunst te kopen en te verkopen. De ontluistering was groot toen bij de bekendmaking van het lenteakkoord bleek dat de BTW voor de beeldende kunst verder zou stijgen naar 21%. Dit in tegenstelling tot de podiumkunsten, waar het tarief wel terugging naar 6%. Ten tweede male leek de politiek de beeldende kunst over het hoofd te hebben gezien. Gelukkig is dat nu rechtgezet. 
De concurrentiepositie van beeldend kunstenaars werd door de BTW-verhoging enorm verslechterd. Doordat BTW-tarieven in de omringende landen veel lager liggen, werd het voor hen steeds moeilijker om hun werk verkocht te krijgen. Kunstliefhebbers werden over de grens gejaagd, in Nederland moest je niet langer zijn. Dat heeft de sector veel schade berokkend. Dat de lentecoalitie nu dit gebaar heeft gemaakt stemt hoopvol. Ook voor de stimulering van het ondernemerschap in de cultuur is deze politieke beslissing van groot belang. Overigens verwacht Kunsten ’92 dat deze maatregel de overheid veel minder kost dan de geraamde €43 miljoen. De landelijke omzet in beeldende kunst wordt in 2007, dus vòòr de crisis, gesteld op €100 miljoen. In de periode is die omzet met 20% gedaald, door recessie en verhoging van BTW. De maximale BTW over de overgebleven omzet van €80 miljoen is €16 miljoen. Een verlaging van het BTW tarief voor het kunstenaarsgedeelte zal de schatkist niet meer dan 8 miljoen euro kosten (bron: Nederlandse Galerie Associatie).