Menu

HenkVanBStadspoort1LowresOp 10/11 mei 2012 is een monumentaal beeld van de kunstenaar Kringlid Henk van Bennekum geplaatst op de hoek van de Banneweg/Dokter Schöyerstraat in Gorinchem. Het object, dat dateert uit 1985 heeft oorspronkelijk gestaan bij de ingang van Damen Shipyards op het industrieterrein Avelingen-West. Door de bouw van een nieuw kantoorpand was er echter geen ruimte meer voor het beeld en heeft Damen Shipyards, in overleg met de kunstenaar en de gemeente Gorinchem, het kunstobject geschonken aan de stad Gorinchem.

Er staat reeds een beeld van Henk van Bennekum bij de oostelijke ingang van de stad (rotonde Spijksepoort) en nu wordt dus ook de noordelijke ingang gemarkeerd door een beeld van deze kunstenaar met de toepassellijke titel “Stadspoort”. Het monumentale beeld past uitstekend in de abstract-geometrische kunstcollectie in openbare ruimten van de gemeente. De nieuwe plek geeft een heldere, ruimtelijke werking aan de haaks op elkaar staande driehoekige vlakken, die een beweging van binnen naar buiten suggereren, een beweging van komen en gaan.

Het beeld werd op zijn nieuwe plek geplaatst door technische specialisten van Damen Shipyards, in samenwerking met Boerman Transport, die het bijzondere kraanwerk heeft verricht.
HenkVanBStadspoort4Lowres