Menu
Bijeenkomst op dinsdag 17 april 2012, 19.30 - 22.00 uur in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 43 in Amsterdam. De voertaal is Engels en deelname gratis.

EUNIC verenigt de nationale cultuurinstituten en is het internationale netwerk van de nationale cultuurinstituten. Deze cultuurinstituten zijn autonoom en werken voor zover mogelijk onafhankelijk van ‘hun’ nationale overheid. Op dit moment zijn alle 27 EU-landen lid van EUNIC.  

EUNIC Netherlands nodigt u uit voor een discussieavond over Europese cultuur en het cultuurbeleid van de EU op 17 april 2012.

Wat wil de Europese Commissie bereiken met het nieuwe EU programma Creative Europe (2014-2020)? De Commissie stelt voor het budget voor cultuur te verhogen met 37%. Hoe realistisch is dit in deze tijd van bezuinigingen? Wat betekent het programma voor de lidstaten en voor Nederland in het bijzonder? Over deze vragen gaan Ann Branch (Europese Commissie, hoofd Unit Cultuurprogramma) en Boris van der Ham (Woordvoerder Cultuur D66 in Tweede Kamer) onder leiding van Britta Böhler (advocate, oud-senator voor Groen Links en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam) met elkaar en de zaal in gesprek. De kunst- en cultuursector zit in zwaar weer. De legitimiteit van overheidssubsidies staat in veel Europese landen ter discussie nu de sector niet langer ingezet hoeft te worden om ‘het Westen’ te verdedigen tegen het ‘Oostblok’ en vice versa.

Vervolgens modereert Britta Böhler een discussie met Joop Daalmeijer (voorzitter van de Raad voor Cultuur in Nederland), Donato Giuliani (Adjunct - Directeur Regionale Initiatieven Nord-Pas de Calais), Pal Hatós (directeur Balassi Bálint, Hongaars Cultuur Instituut in Boedapest) en Barbara Kisseler (wethouder cultuur in Hamburg). Centrale vraag is hoe ‘Europees’ de cultuur van de lidstaten is. Hebben lidstaten het gevoel dat cultuur die binnen hun landsgrenzen is gemaakt bijdraagt aan wat we Europees noemen? Hoeveel speelruimte hebben Europese cultuur politici eigenlijk?

We zien uw aanmelding graag tegemoet via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na inschrijving ontvangt u voorafgaand aan de bijeenkomst een bevestiging. Voor meer informatie zie www.eunic-Netherlands.eu