Menu

Momenteel zitten de kringleden Joop Haring en Wil van Blokland voor een werkperiode van 2 maanden in  Jingdezhen, de beroemde porseleinstad in China, waar het mooie witte porselein vandaan komt. Hij gaat daar in een studio werken en hoopt dan nieuwe keramische beelden te maken. Veel kunstenaars uit veel landen werken er. Eerder deed Joop al verslag van hun aankomst in Shanghai en de eerste indrukken van het provinciestadje van 1,2 miljoen inwoners: Jingdezhen, de stad waar alles om porselein draait, met een traditie van 1300 jaar.

 

Hier volgt deel 2 van zijn verslag.

...Hier in Jingdezhen, China hebben we nog ruim een week te gaan in onze residency. We hebben hier nu 2 maanden gewerkt en veel geleerd van werken met porceleinklei en glazuren. Je kan met deze klei heel dun werken, bijna doorzichtig, maar dat vereist veel oefening...


In mijn sculpturen heb ik veel gewerkt met een mix van een donkere klei met witte porceleinklei in combinatie met celedonglazuren, die speciaal voor de porcelein zijn ontwikkeld. Allemaal heel technisch, maar dat hoort bij dit vak. In de studio zijn op dit moment 10 kunstenaars, waarvan de helft keramisten. Veel zijn hier al vaker geweest en komen met hun ervaring in deze klei nu productie maken. Veel designers die een ontwerp hebben ontwikkeld en dat hier in een productielijn willen opzetten. Het is goed werken met Chinezen en de meeste bedrijfjes zijn hier alle dagen open. Ook op zondag! Tegenover onze Pottery Workshop heb je al die bedrijfjes zitten. Mallenmakers, glazuurmannen en boxmakers.Ieder zijn eigen specialiteit! De hele dag krioelt dat door elkaar en is werkelijk fantastisch om te zien. In de stad zelf is natuurlijk meer te doen dan alleen maar keramisch gedoe. 

Opvallend is dat veel dezelfde winkels naast elkaar zitten. Daar op zijn ze gegroepeerd lijkt wel. Zo heb je een straat waar 15 gereedschapswinkels naast elkaar zitten met veel dezelfde spullen. Hoe dat zit met de concurentie begrijp ik niet helemaal, maar het is wel fascinerend. Haaksslijpertje voor € 15, zaagjes, hamertjes in alle maten!  Als je ervan houdt, een eldorado!
Voor de 'teambuilding' zijn we een avondje met een groep Chineze kunstenaars en designers, naar een Karaoke bar geweest. Een inmens gebouw waar je in een soort spiegelpaleis naar een ruimte wordt geleid met een enorm videoscherm en jukebox waar je videoclips kan uitzoeken en meezingen!Naarmate het bier en de wisky vloeit, gaan de Chinezen harder zingen. Wij ook trouwens. Volgende dag kon ik alleen nog fluisteren...

Vorige week heb ik in het Education Centre een lezing gegeven over mijn werk. Hier komen elke week zo'n 150 studenten op af die hier aan de universiteit keramiek studeren.(waar heb je dat in Nederland?) Veel nemen hun digitale camera mee om vooral meer te weten te komen over ons 'foreigners' en hoe wij in ons werk staan. Erg leuk om te doen en na afloop is er bier en meer praat. Er is veel belangstelling op keramiek gebied in China.
Deze week was CCTV, de Chinese televisie in de Pottery Workshop om een item over het residency program te maken. Wil heeft hier haar werk laten zien en een interview gegeven. Dus dat komt nog eens in 100 mln huiskamertjes op de buis.


We hebben nog een klein tripje gemaakt van 3 dagen in de Yellow Mountains. Dat ligt zo'n 300 km ten noord-oosten van Jingdezhen. Het is een bijzonder gebied met zo'n 70 bergpieken op een relatief klein oppervlak. Het is dit gebied dat veel Chinese kunstenaars in hun aquarellen hebben vastgelegd vanwege de romantische setting; ook Quilin in het zuiden van China is zo'n plek. Een echte toeristen trekpleister, voornamelijk Chinese rijke mensen die hier komen. In het hoogseizoen in april sta je drie uur te wachten voor de kabelbaan, maar nu was het er rustig.

We hadden echt mazzel met een zonovergoten dag. Eén overnachting op de top (1850m) in hotel met 'sunset en -rise'! De voetpaden bestaan hier alleen uit trappen.Alles perfect aangelegd en door een heel leger van Chinzen wordt dit onderhouden.Waarschijnlijk hebben we meer dan 20000 traptreden gelopen.Spierpijn! Maar de Chinese voetmassage lost dit weer op.

De komende week nog een paar beelden in de oven en alles opruimen en verpakken. Verzenden duurt ruim 2 mnd per schip... maar hopen dat het heel aankomt.

Het verlangen naar hagelslag/ouwe kaas of gewoon Amsterdam, begint nu toch te knagen.

Tot ziens,
Joop