Menu

Gestolde kleurenexplosies van Heringa/Van Kalsbeek.

Met de kunstenaarsgesprekken van het bkkc en museum voor hedendaagse kunst De Pont kom je meer te weten over het werk en drijfveren van de (beeldend) kunstenaar. Elke derde donderdag van de maand interviewt kunsthistoricus Rebecca Nelemans een andere maker. Het publiek krijgt de kans vragen te stellen en zo actief deel te nemen aan het gesprek. Op donderdag 17 november is de uit 's-Hertogenbosch afkomstige Liet Heringa van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek te gast in het auditorium van museum De Pont in Tilburg.

De bekendste werken van het duo Heringa/Van Kalsbeek zijn ruimtelijke sculpturen met grillige vormen, die doen denken aan zacht waaiende wieren of kleurrijk koraal uit de onderwaterwereld, inktvlekken of verstilde ontploffingen in de ruimte alsof iemand het beeld op pauze heeft gezet. Soms overweldigend groot, zoals de installatie 'Prolong' die van 2008 tot 2010 drie jaar lang op het terrein van Lowlands te zien was, dan weer klein en subtiel. De beelden in de meest prachtige kleuren zijn opgebouwd uit heel diverse materialen. Dat kan een mix zijn van touw, veren, schelpen, bestaand porselein, brons, hout, planten overgoten met kunsthars, kunstbloemen en noten. Met de natuur als inspiratiebron, spelen de onbeheersbare processen van groei, bloei en verval de hoofdrol.

Liet Heringa (1966) en Maarten van Kalsbeek (1962) werken sinds 1998 samen als kunstenaarsduo onder de naam Heringa/Van Kalsbeek. Aan de sculpturen is niet af te lezen door wie welk deel is gemaakt. Ze werken om de beurt en soms tegelijk aan een beeld. Stukje voor stukje ontstaat er iets, door te wachten, kijken en los te laten. Onvoorspelbaarheid en toeval spelen een grote rol. Regelmatig wordt met opzet een ongeluk veroorzaakt om te zien wat er ontstaat. Laag voor laag bouwen ze tot er iets is gegroeid dat organisch aandoet.

De overdadige werken en collages van het duo zijn chaotisch en wispelturig. Overweldigen. Bewegen. Lijken te leven. Complexe beelden die vanaf een afstand goed te bevatten zijn voor de toeschouwer de laatste jaren. Vaak uiterst symmetrisch tot je je verplaatst en er een geheel nieuwe vorm ontstaat. De driedimensionale werken verdienen het om van alle kanten bewonderd worden. Kijk opnieuw en ontdek weer andere dingen. Dichtbij verliest de kijker zich in de vele verrassende details; doorkijkjes, bloemen en zelfs kleine beeldjes.

Het werk van het duo wordt geëxposeerd in binnen- en buitenland. Ze worden vertegenwoordigd door Vegas Gallery in Londen. Nog tot 15 januari is werk te zien in het SM's in 's-Hertogenbosch en vanaf januari 2012 in Londen.


www.heringavankalsbeek.nl

Meer informatie

Donderdag 17 november 2011 | 20.00 – 21.15 uur | Zaal open 19.45 uur | Toegang 4 euro

Museum De Pont, Wilhelminapark 1, 5041 EA  Tilburg

www.bkkc.nl/kunstenaarsgesprekken | www.depont.nl