Menu
Beeldend kunstenaars protesteren tegen de voortschrijdende uitholling van de kunstsubsidies. Het Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst begint op Valentijnsdag (14 februari) een handtekeningenactie, als signaal aan de politiek. Heb hart voor de kunst! Investeer in kunstenaars!  In maart komt het Fonds Beeldende Kunst en Vormgeving met een advies hoe de pot voor de beeldende kunst moet worden verdeeld.

actieplaatjezkgk.jpgNederlandse kunstenaars doen het goed in binnen- en buitenland, maar er is te weinig geld. En het is de bedoeling van de regering dat de schaarse middelen naar nog minder kunstenaars gaan. Velen zullen hun beroep niet meer kunnen uitoefenen. Kunstenaars luiden de noodklok. De plannen leiden tot felle discussies, onder meer op de website kunstsubsidiedebat.nl. Een petitie van Lisa Couwenbergh en Ewoud van Rijn werd door ruim 800 kunstenaars ondertekend. En in december ontketende het Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst een emailbombardement aan de Tweede Kamerleden. Duizenden kunstenaars uitten hun onvrede,  waardoor de KunstKoopregeling kon worden gered. Nu start het Platform een handtekeningenactie, die breed door de kunstwereld wordt gedragen.

  • In 2004 waren er nog maar 571 van de 12.000 kunstenaars die een individuele subsidie ontvingen! Het aantal startstipendia daalde van 131 (2002) naar 61 (2006). Geef meer beurzen en startipendia! Meer geld voor het Fonds BKVB!
  • In 2005 werd bepaald dat 16,7 miljoen, de zogeheten Geldstroom Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) uit de vroegere BKR, niet meer rechtstreeks aan kunstenaars mocht worden uitgekeerd. Een substantieel deel moet worden geoormerkt voor kunstenaars.
  • De eisen van de WWIK (nu ongeveer 40 miljoen) worden steeds verder opgeschroefd, en kunstenaars mogen hier slechts vier van de tien jaar gebruik van maken. Er vallen steeds meer mensen buiten de boot.. De WWIK moet worden verruimd.
  • De budgetten voor kunst in openbare ruimte daalden. Er zijn steeds minder opdrachten. Hoog dit op. Investeer in kunst! 
  • Trek de kunstbegroting op van 0,48% naar van 1 % van het BNP zoals in Frankrijk. 
  • Creëer een Fonds ‘De Mecenas' voor kunstenaars (privaatgeld plus overheidsgeld zonder winstoogmerk). 
  • Zet de Nederlandse kunst in de schijnwerpers met een volwaardig podium (vgl. Tate Britain), en meer beeldende kunst op tv (bv. serie Kunst Na Karel Appel),
  • Een site kunstenaarsopfilm.nl.
  • Maak kunstaankopen voor particulieren fiscaal aftrekbaar

Kunstenaars houden ons een spiegel voor en dat is essentieel in een samenleving die de vrijheid hoog in het vaandel heeft. Daarnaast zorgt de kunst voor een economische impuls. Heb hart voor de kunst! Investeer in kunstenaars!

Teken op http://zonderkunstenaarsgeenkunst.wordpress.com/

De actie wordt ondersteund door FNV-Kiem, de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, Sjarel Ex (directeur museum Boymans van Beuningen), Tijmen van Grootheest (voorzitter College van Bestuur Gerrit Rietveld Academie), Stijn Huijts (directeur Het Glaspaleis), Ingrid Rollema (directeur Vrije Academie, Den Haag), Erik Bos (galerie Nouvelles Images) en galerie Tanya Rumpff

Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst wordt gedragen door Frode Bolhuis, Jane Boyd, Ida van der Lee, Jerome Symons, Audrey Soudant, Abraham Vega, Henk Visch, Joost Conijn, Elisabeth Stienstra, Thom Puckey, Eylem Aladogan, Karin Arink, Esther Didden, Jan Grolleman, Loes Heebink en Anne Berk.

Contactpersonen: Anne Berk, tel. 075 6846840, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. - Frode Bolhuis, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.