Menu

20110807annemiebogaertsobrasAnnemie Bogaerts heeft na haar werkverblijf in residentie OBRAS-Portugal het volgende verslag gemaakt.


In mei en juni 2011 heb ik gewerkt in Obras, een kunstenaars-residentie in Portugal. Het was een inspirerende periode in de beste residentie die ik tot nu toe bezocht. De fundatie wordt gedragen door Carolien van der Laan en Ludger van der Eerden, ze hebben hart voor kunst en ondersteunen kunstenaars in alle artistieke en praktische zaken. Ze kennen de streek en ook het kunstklimaat bijzonder goed, leggen contacten met gemeenten en kunstinstanties, zodat sommige kunstenaars die in de residentie verblijven de gelegenheid krijgen hun werk te presenteren in de omgeving.

Iedere bezoeker heeft een eigen kamer èn atelier. Ikzelf werkte in een vrij grote hal, waar normaliter workshops plaatsvinden (van masterclass muziek tot dans - alle disciplines komen aan bod). Je kunt er ook goed buiten werken, rondom de gebouwen en vooral in de natuur, want Obras ligt afgelegen in de stilte, enkele kilometers van Evoramente, een klein dorpje. De omgeving is mooi, een licht glooiend landschap vol kurkeiken, prachtig licht met mooie zonsondergangen, spectaculaire luchten en wolken. En de temperatuur is er van behaaglijk tot warm.

Ik maakte kennis met verschillende internationale kunstenaars met uiteenlopende disciplines - een fotograaf uit Singapore, een schilder uit Wales en Zweden, een theatervrouw uit Finland die La Divina Commedia gaat opvoeren in een marmergroeve in Estremoz, etc..

Het is gebruikelijk om tijdens de eerste week een kleine presentatie van eigen werk te geven, om zo gelijktijdig kennis te maken met de andere kunstenaars. Regelmatig is er shared dinner waar je elkaar, ook buiten het atelier, in een gezellige sfeer ontmoet. Aan het einde van mijn verblijf werd een Open Atelier georganiseerd, waar de aanwezige kunstenaars een eindpresentatie gaven. Het Open Atelier werd bezocht door o.a. enkele galeriehouders uit Algarve en de kunstorganisator en directeur van het gemeentelijke museum van Estremoz.

Mijn plan was om in Obras, naast grafisch werk, ook enkele try-outs te maken voor een vloerinstallatie. Uiteindelijk heb ik twee installaties gemaakt met materiaal uit de directe omgeving: marmerpoeder (losgekapt, zongedroogd en gezeefd afvalmateriaal uit de marmergroeve), rode aarde en kurk. Bij de presentatie van vloerinstallatie ”Borba Land” heeft Miira Sippola (Fi) een performance gegeven als reactie op de installatie. Ook Sippola junior trad op met een speelse afsluiting van de installatie. Beide performances zijn te zien op YouTube (zoekterm: foundation Obras … vergeet vooral niet een reactie te geven J).

Obras selecteert via een eenvoudige applicatie op professionaliteit, recente activiteiten, voorgestelde projecten of plannen, om te zien of aan wederzijdse verwachtingen kan worden voldaan.
Meer informatie vind je op de website www.obras-art.org.   en in de volgende  Blog

Annemie Bogaerts