Menu
Sinds juli 2006 is de A50 tussen Oss en Eindhoven opengesteld voor het publiek. Een nieuwe weg in een oud landschap, die een aantal aanwezige verbanden doorsnijdt. Het kunstproject aan de A50 wil de relatie van de weg met zijn omgeving weer optimaliseren. Ook wil het onderzoeken tot welke verbindingen, verhalen en ervaringen deze weg aanleiding geeft. Niet alleen voor de snelweggebruiker, maar ook voor de omwonenden en het langzaam verkeer dat het landschap rond de snelweg doorkruist.

Kunst aan de A50, Het Raamwerk

In 2006 publiceerde landschapsarchitect Paul Roncken in opdracht van de NBKS en Provincie Noord-Brabant het boekje ‘Kunst aan de A50, het Raamwerk'. In deze ‘atlas' brengt hij de cultuurhistorische en landschappelijke wetenswaardigheden van het gebied in kaart op basis van informatie, verhalen en anekdotes van meer dan veertig gesprekspartners. Bij nadere analyse blijkt dat de regio tussen Oss en Eindhoven drie verschillende identiteiten heeft, nauw verbonden aan een specifiek landschapstype. Om deze identiteiten te accentueren en vervolgens weer met elkaar te verbinden stelt Paul Roncken vier kunstprojecten voor: één aan beide uiteinden van het tracé, één min of meer in het midden en één in de directe omgeving van de snelweg.

Om het grootschalige kunstproject te kunnen realiseren, bundelden een aantal belangrijke partijen op het gebied van ruimtelijke ordening en hedendaagse kunst hun krachten: Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat Noord-Brabant, de acht A50 Gemeenten, de landelijke Stichting voor Kunst en Openbare Ruimte en de NBKS. Daarnaast wordt in verschillende fasen van het kunstproject samenwerking gezocht met organisaties die op lokaal niveau actief zijn, zoals lokale kunstcommissies, heemkundekringen en culturele instellingen. Het project loopt nog zeker tot 2010 door.

Voor meer informatie:
Bas Veldhuizen, adviseur gemeenten, bedrijven en instellingen
T: 076-5205333, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.