Menu
(bron website Algemeen Dagblad, http://www.ad.nl/
CDA: Te veel geld gaat naar ‘onzinkunst'
DEN HAAG - Kunstenaars worden door de rijksoverheid financieel te veel in de watten gelegd. Dat vindt het CDA, dat vandaag (zondag 26 oktober) voorstelt het mes te zetten in een ‘regeling met gouden randjes’, die miljoenen euro’s kost.

 

 

afbeelding vergroten Nicolien van Vroonhoven. FOTO ANP

In het Algemeen Dagblad (website) valt het volgende te lezen:

Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven heeft het gemunt op de afspraak dat van ieder bouwproject van de overheid ongeveer 1 procent van de kosten aan kunst wordt besteed. ,,Op zich is dat prima, maar de manier waarop het nu gebeurt loopt uit de hand.’’ Zo werd naar aanleiding van een verbouwing in de Tweede Kamer een ‘lichtprojectie met vallende blaadjes’ gecreëerd. ,,Die kan je in een hoekje zien; daar heeft de gewone burger niks aan.’’ Andere voorbeelden: fotografie in gevangenissen, twee bijzondere hekwerken en een beeldentuin op het dak van het nieuwe belastingkantoor in Apeldoorn.
Van Vroonhoven pleit voor kunst in de openbare ruimte, zodat meer mensen er van kunnen genieten. ,,Het geld kan bijvoorbeeld aan een theatervoorstelling in de straat waar wordt gebouwd, worden besteed.’’ De regeling kost het Rijk jaarlijks zo’n 3 miljoen euro, aldus het CDA. De fractie wil er alleen bij nieuwbouw gebruik van maken. ,,Nu ligt de grens bij verbouwingen van enkele tonnen. Kunstenaars beginnen al zodra we de toegangspoortjes van de Kamer vervangen.’’