Menu

20110519FuturoBoijmansFuturo, utopie in constructie
Tentoonstelling 21 mei – 9 oktober 2011

Na een grondige restauratie toont Museum Boijmans Van Beuningen één van zijn nieuwste aanwinsten: een mobiele vakantiewoning ontworpen door de Finse architect Matti Suuronen. De zogenaamde Futuro (1968) is opgenomen in de museumcollectie en is vanaf dit voorjaar te zien in een tentoonstelling samen met voorwerpen uit de collectie.

De ufo-achtige Futuro gaat zijn landingsplaats vinden in de grote Bodon zaal van het museum, te midden van een twintigtal prenten en circa honderd kunstnijverheid- en design objecten uit de gehele tijdsspanne van de collectie. Er zijn prenten te zien van Albrecht Dürer en Pieter Bruegel, maar ook modern design zoals de beroemde stoel van de Amerikaanse ontwerpers Charles en Ray Eames of een draagbare radio in de vorm van een armband. Tevens worden er enkele aanwinsten en collectiestukken hedendaagse kunst getoond. In de tentoonstelling staat de zoektocht naar de perfect geconstrueerde vorm centraal.

Futuro
Aan het ontwerp van de Futuro lag aanvankelijk een puur architectonisch doel ten grondslag. Matti Suuronen werd in 1965 gevraagd een ski cabine te ontwerpen die snel te verwarmen was en makkelijk op te bouwen in ruig, onbegaanbaar terrein. Suuronen koos voor de ellipsoïde (een driedimensionale ellips) als basisvorm vanwege de optimale duurzaamheid. Volgens de architect combineert deze ellipsvorm een grote ruimtelijke ervaring met minimaal materiaalgebruik en bezit tegelijkertijd een ultieme schoonheid. Met een diameter van 8 meter en een inhoud van 140m3 biedt de Futuro ruimte aan 8 personen. Het geprefabriceerde interieur bestaat uit een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer. De demonteerbare vakantiewoning van licht kunststof is geschikt voor massa-productie en weerspiegelt het geloof in technologie en het vertrouwen in welvaart van de jaren ’60. In de loop der jaren is de Futuro van ingenieursvernuft naar cultureel icoon veranderd.

Tentoonstelling
De rode draad in de tentoonstelling is de eeuwenoude zoektocht naar de perfecte vorm, die zijn oorsprong deels in de mathematica en de geometrie vindt. Deze zoektocht naar de ideale verhouding is herkenbaar in de tentoongestelde objecten. Zo is de constructie van de Futuro gebaseerd op de gulden snede en bestaat de kern van de 16de eeuwse Nautilusbeker uit de Nautilus Pompilius zeeschelp: een perfect voorbeeld van logaritmische verhoudingen in de natuur. Ook de bolvaas van Copier en het model van de futuristische ligfiets uit 1987 weerspiegelen het concept van de perfecte functionele en esthetische vorm, dat vele denkers en makers door de geschiedenis heen heeft gefascineerd.

www.boijmans.nl