Menu

 

art-crubls_schenkeschansDit jaar organiseert Art-Crumbles Nijmegen van 30 april tot 17 juli 2011 in samenwerking met ArToll uit Bedburg-Hau (D) een grensoverschrijdende kunstroute in het kader van het 425-jarig bestaan van het dorpje Schenkenschanz in Duitsland.
Art-Crumbles is een initiatief dat eigen-zinnige grensoverschrijdende kunstprojecten en happenings in (openbare) ruimtes ontwikkelt en organiseert, met als doel de hedendaagse kunsten en het publiek dichter bij elkaar te brengen.
Schenkenschanz is een klein dorpje in de Duitse gemeente Kleef (deelstaat Noordrijn-Westfalen) met 99 inwoners. Schenkenschanz was in Duitse, Franse (1672-1681) en Spaanse (1635-1636) handen, maar vooral van Nederland De Schenkenschanze werd in 1586 aangelegd door Martin Schenk van Nijdeggen als vesting bij het strategisch belangrijke gebied rond de splitsing van de rivieren Rijn en Waal. Het was de toegangspoort naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De grondlegger van Schenkenschanz verdronk op 10 augustus 1589 bij een vlucht uit een boot op de Waal in een poging Nijmegen in te nemen. Aangezien het lichaam van Maarten Schenk van Nijdeggen, zich in Nijmegen in de Stevenskerk bevindt, wordt er naast de kunstroute rondom en in Schenkenschanz een Art-event georganiseerd in de stad Nijmegen.

Deze route begint met een opening 1 mei 15h in de StevensKerk te Nijmegen, 1 mei tot en met 14 mei 2011 expo in de Stevenskerk in Nijmegen, 14 mei 10.30  een Performing Procession door de binnenstad van Nijmegen, 22 mei openluchttentoonstelling in Schenkenschanz ( D ) ,boottocht over de Waal en educatieproject. Om de verbinding tussen de beide organisatoren en de plaatsen Nijmegen en Schenkenschanz aan te geven heet het project pARTner&co, 425 jaar Schenckenschanz.
Deelnemende kunstenaars: Arno Arts, Claus van Bebber, Dini Thomsen, Evelien Melis,Marijke Schlebusch,Jacqueline Hnassen, Lobke Burgenrs,Meg Mercx, Pat van Boekel, Horst Jewanski, Achim Schroten, Rob Verwer, Sigrid Neuwinger, Toon Elfrink.

Meer informatie www.art-crumbles.nl