Menu
De zomer van 2012 staert met de feestelijke opening van de Koninginnenbank. In de Koninginnenbank worden de volgende maanden een 20-tal koninginnen en bijenvolken gehuisvest die er aan het eind van het seizoen zullen overwinteren en in 2013 worden uitgezet in de stad. 
De honingbij staat centraal in het kunstproject Honing Bank dat de Franse kunstenaar Olivier Darné en het collectief Le Parti Poétique in opdracht van Stroom Den Haag ontwikkelt. Darné, die vrijdag 22 juni ook aanwezig zal zijn, is al tien jaar door dit intrigerende insect gefascineerd, als imker en als kunstenaar.

De bij speelt als bestuiver van bloemen, bomen en planten een cruciale rol in ons ecosysteem en functioneert als een graadmeter voor de kwaliteit van ons milieu, zowel op microniveau van de schaal van een tuin als op macroniveau van landen en continenten. Is er sprake van ecologische armoede, dan gaat het ook slecht met de bij.

De Koninginnenbank naar ontwerp van Olivier Darné + Le Parti Poétique verrijst op de achterplaats van Stroom Den Haag. Onder het toeziend oog van Imkersvereniging Den Haag e.o. worden er 20 koninginnen en 200.000 bijen grootgebracht en onderhouden. Zij vormen de schatkamer van de Honing Bank, het internationale project dat het belang van de bijen voor het kwetsbare ecosysteem visualiseert. Het kunstwerk nodigt niet alleen uit tot de ontwikkeling van een duurzamer gebruik van de openbare ruimte, maar ook tot het vergroten van bewustzijn in de omgang met elkaar en met onze leefomgeving.

www.stroom.nl