Menu

Hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika

Deze zomer is in Den Haag de tentoonstelling The Rainbow Nation met hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika. Met ruim vijftig sculpturen van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse kunstenaars van de afgelopen zestig jaar. Van 29 mei t/m 9 september op het Lange Voorhout en van 8 juni t/m 30 september in Museum Beelden aan Zee.

Woensdag 18 juli is het wereldwijd Nelson Mandela Dag. In Den Haag wordt dan het Nelson Mandela-monument van Arie Schippers onthuld. Bij deze gelegenheid organiseren Stichting Den Haag Sculptuur en Museum Beelden aan Zee de uitgebreide zomertentoonstelling The Rainbow Nation: Hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika. Op het Lange Voorhout en in Museum Beelden aan Zee is de ontwikkeling te zien van de Zuid-Afrikaanse beeldhouwkunst in de afgelopen zestig jaar. Van de donkere dagen van de Apartheid via de bereikte vrijheid in 1994 - de eerste verkiezingen voor alle rassen, waarbij Mandela tot president werd verkozen - tot de huidige periode van transformatie.

De beelden reflecteren die politieke en maatschappelijke omwenteling. In onderwerpen, gebruik van materialen, van figuratief naar non-figuratief. Kunstenaars ontworstelden zich aan de onderdrukking en ontplooiden hun creativiteit. Ze zochten en hervonden hun identiteit, die geworteld is in cultuur en tradities. Dit geldt zowel voor de zwarte, blanke als coloured kunstenaars. Ten opzichte van andere kunstuitingen gebruiken de Zuid-Afrikaanse beeldhouwers vele materialen zoals ijzer, brons, hout, papier, cement, koeienhuid en gevonden voorwerpen. Dat gebruik van gevonden voorwerpen is enigszins karakteristiek voor Zuid-Afrikaanse sculpturen. Gedeeltelijk om financiële redenen, maar vooral omdat ze een geschiedenis en diepere betekenis hebben.

www.museumbeeldenaanzee.nl of www.denhaagsculptuur.nl