Menu

drierivierenroutepapendrecht1.jpgVan 12 juni tot en met 30 september 2010 wordt in het kader van de Drie Rivierenroute de expositie Het Moment gehouden, een tentoonstelling van Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst.

 

Op het voormalig Fokkerterrein aan het Merwehoofd te Papendrecht wordt sinds 2002 een herontwikkelingsplan ten uitvoer gebracht. Langs de dijkpromenade aan de Merwede zien we de nieuw opgetrokken appartementen grenzend aan de gekromde nieuwe dijkpromenade. Een promenade die een fraai uitzicht biedt op het Drie-rivierenpunt van Papendrecht, Zwijndrecht en Dordrecht en voor wandelaars en fietsers goed toegankelijk en sociaal veilig is.

De stichting Beeldenpark Drechtoevers (opgericht in 1996 en beheerder van het beeldenpark in Zwijndrecht, tegenover het Merwehoofd), zag in deze locatie de uitdaging om vanaf  2010 wisselexposities onder de titel Het Moment te realiseren die een sleutelfunctie vervullen tussen het landschap van de rivier en de ingerichte ruimte. Het Moment als een moment van rust of actie, verwondering en gedachten of wellicht reflectie.

drierivierenroutepapendrecht.jpgRein Geurtsen & Partners, verantwoordelijk voor het herontwikkelingsplan van het Merwehoofd, ontwierp speciaal op verzoek van de stichting een sokkelplan voor de dijkpromenade. Vijf sokkels liggend over de lage muur en drie in de verharding spelen op een mooie manier in op de bestaande inrichting van dit gebied. Behalve deze acht sokkels zijn, aansluitend op de beeldenroute, op nog vijf andere locaties sculpturen te zien. Dertien zeer diverse sculpturen tegen de achtergrond van het weidse panorama op het hart van de Drechtsesteden.

De stichting Beeldenpark Drechtoevers heeft voor deze primeur beelden uit de Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst gekozen. De figuratie speelt binnen deze kunstdiscipline al ruim een eeuw, naast allerlei andere kunststromingen, een voorname rol en kent inmiddels een grote variatie, niet alleen qua stijl, maar ook qua materiaalkeuze en beeldtaal. Het Moment heeft tot doel een indruk te geven van de ontwikkelingen die hedendaagse Nederlandse beeldhouwers ervaren en uitten in hun werk. Ook wil de stichting juist de vitaliteit van en innovatie binnen de figuratieve beeldhouwkunst voor het voetlicht plaatsen.

Vrijstaande beelden van bijvoorbeeld torso's, liggende of staande figuren met een begrijpelijke of juist mysterieuze beeldtaal in steen, brons of ander materiaal gecreëerd door vooraanstaande kunstenaars tonen zo een doorsnede van de hedendaagse figuratieve beeldhouwkunst. Bovendien wil de stichting met deze beeldenroute inzicht geven in de uitdaging waarvoor de individuele beeldhouwers zich geplaatst zien om hun ideeën en emoties naar driedimensionaal werk te vertalen.

De selectiecommissie koos de volgende kunstenaars: de Kringleden Per Abramsen, Joost Barbiers en Willem Lenssinck en voorts Natasja Bennink, Maite Duval, Maria Glandorf, Mart de Greef, Pepe Gregoire, Eppe de Haan, Maja van Hall, Karianne Krabbendam, Bert Nijenhuis en Kees Verkade.

Ter gelegenheid van de expositie is een catalogus samengesteld als inleiding op de getoonde kunstwerken. Tevens wordt de wandelroute begeleidt door een kaart en korte inleiding op de ontwikkeling van de Drechtoeversteden en het drie rivierenpunt. Het beeldenpark Drechtoevers in het Noordpark te Zwijndrecht is vrij toegankelijk en de Fast Ferry en Waterbussen maken het u gemakkelijk ook die expositie te bezoeken.