Menu

adefluiterurunday2lowres_.jpgDe beeldhouwstad van Argentinië, Résistencia, heeft Adri De Fluiter uitgenodigd om vanaf 11 juli 2010 een speciaal project te realiseren op het water. Dit in het kader van het tweehonderdjarig bestaan van de stad en tevens in het kader van de elfde biennale voor beeldhouwkunst die van 17 tot 27 juli 2010 wordt georganiseerd en waaraan een tiental internationale kunstenaars deelneemt.

 

adefluiterurundaylowres.jpgFundacion Urunday is de verantwoordelijke organisatie en nodigt sinds 1988 beeldhouwers uit om ter plekke monumentale sculpturen te realiseren. Dit laatste gebeurt in het park bij het Museum voor Beeldhouwkunst gelegen aan de Rio Negro. Deze rivier is ook de plaats waar Adri's twintig meterhoge vlammen in het front van het museum op het wateroppervlak zullen verschijnen. De vlammen worden gemaakt van houten plaatmateriaal, rood gelakt en daarna gemonteerd op boomstammen die als drijvers dienen. Door middel van touwen die dwars over de rivier zijn gespannen, kunnen de twintig elementen precies in het midden van de stroom worden geplaatst, waar ze met een totale lengte van ca. 165 meter de bocht in de rivier zullen volgen. De werkperiode is van 11 juli tot 20 juli 2010. De laatste datum is tevens die waarop de stad tweehonderd jaar geleden werd gesticht. De andere beeldhouwers arriveren op 17 juli.

Naast zijn werk als kunstenaar, is Adri tevens geïnstalleerd als lid van een driekoppige jury die de beeldhouwwerken van de andere kunstenaars moet beoordelen en bepalen welke kunstenaars prijzen winnen.

Résistencia noemt zichzelf ‘la Ciudad de Esculturas’ (Stad van de Beeldhouwwerken). Men is al jarenlang bezig om de stedelijke ruimte te verrijken met beeldhouwwerken en intussen zijn er ruim vierhonderd geplaats. De stad ligt zo’n duizend kilometer ten noorden van Buenos Aires in de provincie Chaco. De provincie waarin zich ook het Nationale Park Gran Chaco bevindt. Enkele honderden kilometers verder naar het noorden op de grenzen met Brasilië en Paraquai zijn de wereldberoemde watervallen in Iguazu te vinden. De Fundacion Urunday biedt na afloop van het kunstproject een meerdaagse reis aan om genoemde bezienswaardigheden te bezoeken.

Informatie over het kunstproject, de stichting en over Résistencia is te vinden op www.bienaldelchaco.com