Menu

RKDMonograph ‘Natura Artis Magistra: kunstenaars in Artis’ online

Op 1 mei 2013 is het precies 175 jaar geleden dat de Amsterdamse dierentuin Natura Artis Magistra werd opgericht. Vanaf 1838 kwamen naast de reguliere bezoekers ook veel  kunstenaars naar Artis om te tekenen en te schilderen ‘naar het leven’. De dierentuin onderhield ook nauwe banden met de Rijksacademie en met kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae.

Ook waren de beeldhouwers  ruim vertegenwoordigd en leverden hun artistieke bijdragen. Enkele namen van beeldhouwers die lid waren dan wel zijn van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers: Hetty Heyster, Joop Hollanders, Samuel Klinkenberg, Hildo Krop, Frank Letterie, Joseph Mendes da Costa, Charlotte van Pallandt, Theresia van der Pant, Gerarda Rueter, W.R. Schildmeijer, Jan Trapman,  Lambertus Zijl en Stephanie Rhode

Naar aanleiding van het Artis-jubileum verschijnt nu in de reeks digitale publicaties RKDMonographs, de publicatie ‘Natura Artis Magistra: kunstenaars in Artis’ van de hand van Kriszti Vákár, waarin de geschiedenis van de bijzondere band tussen Artis en zijn kunstenaars wordt beschreven. Ook de geschiedenis van deze beroemde dierentuin, zijn museale functies, directeuren en gebouwen komt uitvoerig aan bod.

De RKDMonographNatura Artis Magistra: kunstenaars in Artis’ is raadpleegbaar via:  www.rkdmonographs.nl