Menu

Van 1 tot en met 18 november 2012 kan je in De Luchtballon genieten van de 12de editie van Artikel 27. Dit jaar staat alles in het teken van de "Utopie". Na Heusden-Zolder trekt deze tentoonstelling verder naar Brussel, Geel, Gent en ... ( alle voorstellen welkom). Eind mei wordt alles verscheept naar Havanna, Cuba.

Utopiart 27 wil concrete stappen zetten om het 27ste artikel uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens meer bekend te maken en verder te realiseren. Dit 27ste artikel zegt "Iedereen heeft het recht om deel te nemen aan het culturele leven van een gemeenschap en te genieten van kunst". Art 27 wil een partnerschap aangaan om via beeldende kunst de globalisering positief te benaderen en lokaal stimuli te geven om dat fundamentele mensenrecht tastbaar te maken.

De inzet van kunstenaars, waaronder kringlid Merel Holleboom, is van wezenlijk belang voor een gemeenschap, lokaal en wereldwijd. Naast de culturele impact, het zin geven aan het lokale en globale samenleven, kunnen cultuur en kunst ook bijdragen aan een economische opleving : creatieve impulsen, gekoppeld aan realistische planning geven meer overlevingskansen en nieuwe oplossingen voor oude problemen.

Utopiart 27 kijkt vanuit een mensenrechtenperspectief naar de utopieën van kunstenaars in Noord en Zuid. Concreet zal er een uitwisseling plaatsvinden tussen het werk van kunstenaars uit Cuba, Mali en Vlaanderen - waarbij de ene verder werkt op de ideeën van een ander. Het publiek - kinderen en volwassenen in groepsverband of individueel -  kan hier van getuigen in tentoonstellingen, workshops en een e-learningplatform dat ook na het project toegankelijk zal inspireren. Het Netwerk in Noord en Zuid blijft zoeken naar creatieve input en tegelijk in economische afzet van kunstproducten.

Bezoek ook de projectsite : www.artikel27.be en www.utopiart27.net