Menu
Expositie t/m 19 februari 2012, Galerie 14-16 Posthuys, De Koog, Texel.

Jarenlang was textiel hét medium voor kringlid Marian Smit. Ze werd er in de jaren zeventig in opgeleid in Amsterdam. Dat ze er in de loop van de tijd toch afstand van deed, was niet omdat textiel uit haar gratie was geraakt. Integendeel. Ze spreekt er nog steeds met liefde over. Ze had echter het idee dat het medium haar belemmerde. Omdat ze niet met bestaande stoffen werkte maar alles zelf ontwierp en maakte, werd het voor haar een erg arbeidsintensief medium. Belangrijker wellicht nog was, dat het ontstaansproces – het weven van de stoffen – improvisatie en een grote rol voor het toeval vrijwel uitsloten. Het medium reguleerde te veel haar artistieke vrijheid.

De overgang naar papier is daarom niet verwonderlijk. Papier is sneller en het is niet nodig vooraf te bepalen hoe het uiteindelijke werkstuk er moet gaan uitzien. Tijdens het werkproces kan Marian Smit nog steeds allerlei andere beslissingen nemen, zichzelf laten verrassen, zichzelf en het materiaal uitdagen. Papier is directer, flexibeler en meegaander. Licht en beweging zetten als het ware de ruimte in beweging.
Omdat Smit haar werken niet belast met een bepaalde en daardoor bepalende inhoud, is het voor haar mogelijk en ook prettig om te reflecteren op het werk van anderen, maar ook om met een andere kunstenaar samen te werken en te komen tot één ruimtevullende installatie. Ze deed dat eerder met bijvoorbeeld Maurice Christo van Meyel. Het is zeker niet uitgesloten dat ze dat vaker zal doen.
Het ligt voor de hand een relatie te leggen tussen de sculpturen van Marian Smit en de abstracte ‘mobiles’ van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder (1898-1976). Het grote verschil is echter dat, juist door het materiaal, de sculpturen van Smit een veel grotere kwetsbaarheid uitstralen.

Galerie 14-16 Posthuys Texel
Brink 14-16, 1796 AJ De Koog, Texel, 0222-327840/06-41378884, open: wo t/m zo 13.00-19.00, en op afspraak
Expositieperiode van 18 december t/m 19 februari 2012