Menu

20210901JohanSietzemaLandvastOp zaterdag 4 september 2021 opent de expositie Beeldschetsen van kringlid Johan Sietzema in Cultureel Centrum Landvast te Alblasserdam. U bent van harte uitgenodigd.

 

Locatie Landvast, Haven 4, Alblasserdam

Tijdstip 15.00 uur

Informatie en route www.landvast.nl 

 

Johan Sietzema

Zijn leven als kunstnaar is één lange studie.Naar constructie, naar vorm, naar het materiaal dat de natuur voorhanden heeft, naar oude bouwwijzen en naar de beeldende werking van natuurlijke processen. Zijn oeuvre vormt de weerslag van dit onderzoek. Series tekeningen, maquettes, foto’s en notities begeleiden en geleiden zijn blik. Een gigantisch dagboek, dat er uit ziet als een gevoelig gedicht.

Telkens weer ontstaat een beeld, dat zich volzuigt met het geleerde. Takken en twijgen vormen beelden die op harige beesten lijken. Een boomstronk krijgt een top van organisch materiaal en verandert in een zwam. Uit griendhout vlecht hij wanden voor staketsels van stammetjes. Veen en leem worden om takken en staken geduwd. Soms bouwt hij daar een oven omheen, zodat de kwetsbare vorm kan worden gebakken en bewaard.

Het zijn vormen geworden, die herinneren aan de gelaagde rotspartijen die millennia geleden door gigantische krachten in het landschap werden opgestuwd.

Sietzema is er thuis. Hij geeft vorm met natuur, als natuur. Zijn groeibouwsels raken iets universeels.

Ans van Berkum, 2004