Menu
Op dinsdag 27 september 2011 werd op initiatief van Lia Versteege een ledendag gehouden, waarvoor 13 Kringleden zich hadden aangemeld, die zich samen met 2 bevriende belangstellenden verzamelden bij de firma Polylac Holland BV in het Groningse Leek, om kennis te maken met de kunststof Marlan.

Dolf Boorsma, projectleider van Polylac, opende de bijeenkomst met een inleiding over de geschiedenis, de eigenschappen en de toepassingsmogelijkheden van dit materiaal, dat sinds 1986 in Europa uitsluitend bij Polylac wordt vervaardigd en verwerkt. Het bestaat voor het grootste deel uit minerale vulstoffen die verwerkt zijn in een hoogwaardige polyesterhars. Het wordt geleverd in platen met een dikte van 6, 12, 18 en 24 mm en wordt ook in mallen en matrijzen gegoten tot waskommen, spoelbakken, wastafels, luidsprekerkasten enzovoort. Het kan tijdens het hardingsproces gemakkelijk gebogen worden, en met de speciale Polymix lijm in kleur kunnen losse onderdelen naadloos en onzichtbaar worden verlijmd. Het heeft een parelachtige uitstraling. Ca. 90% van de productie is wit, maar het wordt ook geleverd in meer dan 50 standaardkleuren, waaronder veel granitomengsels. Ook individuele kleuring is mogelijk. Het is een slechte warmtegeleider, vrijwel onbrandbaar, niet poreus, en bestendig tegen vele chemicaliën, maar zelf milieuvriendelijk. Restanten worden niet beschouwd als chemisch afval, en kunnen na vermaling hergebruikt worden als vulmiddel. Het kan ook in blokken gegoten worden, en bewerkt als hardhout ( zagen, boren, frezen, draaien, graveren, droogschuren en polijsten ). Het soortelijk gewicht is 1.7 kg/l, aanzienlijk lichter dus dan natuursteen. De kostprijs is vrij hoog. Een halffabrikaat plaat van 12 mm dik en een oppervlak van 4,59 m2 in een standaard Uni-kleur kost ruim 900 Euro en in granitomix is dat minimaal 1036 Euro. Bij uitvoering van een ontwerp komen daar bewerkingskosten bij. Een blikje van 150 gram Polymix lijm plus katalysator kost 20,16 Euro excl. BTW.

Door de aantrekkelijke eigenschappen van het materiaal heeft de firma Polylac Holland BV echter niet te klagen over de omzet, en daarom is zij bereid om, als sponsor in natura, kleine ontwerpen van Kringleden, na technische beoordeling en instemming van Polylac Holland BV, gratis uit te voeren.


Het sponsoraanbod van Polylac is ongetwijfeld door velen in dank ontvangen. Voor wie belangstelling heeft: het internetadres is www.marlan.com