Menu

Gietcollectief sCULpTUUR, gieterij voor en door kunstenaars

kroesuitoven3.jpg

 

Stichting Gietcollectief sCULpTUUR opgericht in 1998 is een giet(kunstenaars)collectief dat sinds 1999 zijn basis heeft in Hoogvliet. De stichting en de gieterij draaien volledig op onbetaalde krachten, dus zonder winstoogmerk. Een gebruiker van de gieterij is zelf verantwoordelijk voor het resultaat van het gieten. Daarom is kennis en ervaring wel een vereiste om geheel zelfstandig deel te nemen.

Voor de mensen die nog geen ervaring hebben zijn er mogelijkheden om deze kennis op te doen via een workshop bronsgieten. We proberen een collegiale sfeer te behouden maar hanteren noodzakelijk wel enige voorwaarden. Mallen dienen aangeleverd te worden voorafgaand aan een gietsessie op een daarvoor afgesproken datum. Wanneer een gebruiker mallen aanlevert wordt hij deelnemer en wordt geacht zelf mee te werken aan veel voorbereidende en bijkomende werkzaamheden zoals het plaatsen van de mallen in de oven. Het gieten gebeurt door ervaren leden met ieder een eigen taak. De deelnemende kunstenaars nemen aan het eind van de gietsessie de beelden in de mallen mee. De mallen kunnen niet op de gieterij worden uitgehakt en afgewerkt. Er wordt altijd met brons gegoten in een legering 90/10. Dit is een mooi brons van hoge kwaliteit. Er kunnen in overleg ook andere legeringen of andere metalen gegoten worden, zoals aluminium.

 

Voor de mallen en het brons rekenen we een tarief. Mallen van S (tot 20 kg) 14,- euro, M (20 tot 60 kg) 22,- euro, L (60 tot 100 kg) 40,- euro en tenslotte XL (meer dan 100 kg) > 58,- euro. Brons kost per kilo 15,62 euro.

Ben je geïnteresseerd? Op dinsdag 26 mei 2009 bestaat de gieterij 10 jaar. Je bent van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje dit samen met het Gietcollectief te vieren en voor meer informatie over de stichting en de gieterij. Je ben welkom vanaf 16.00 uur op de Baarshof 27 te Hoogvliet.

Voor meer informatie: www.gietcollectief.nl

Eelke van Willegen (lid NKvB)

T 10 51 49 56 22

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.