Menu
 Verkiezing van Kunstenaar van het Jaar 2008 georganiseerd door Stichting Kunstweek.

Op 1 juli start de eerste publieksronde van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2008! Dan kunt u stemmen op een van de 90 genomineerde kunstenaars en zelf ook een niet genomineerde kunstenaar voordragen. Welke beeldende kunstenaars waardeert u het meest? Vanaf 1 juli krijgt u alle kans om uw mening kenbaar te maken. Nog een paar dagen . . .


De huidige verkiezingsronde.

Over een paar dagen sluit de eerste verkiezingsronde, waarin de panelleden hun meest gewaardeerde kunstenaars voor nominatie hebben voorgedragen. De 90 kunstenaars met de meeste voordrachten, zijn genomineerd voor de eretitel Kunstenaar van het Jaar. Op 1 juli worden de genomineerde kunstenaars bekend gemaakt en vanaf die dag kunt u stemmen. Hier vindt u alle ooit genomineerde kunstenaars.


Het panel.

De basis voor de verkiezing wordt gelegd door het panel, dat bestaat uit circa 100 kunstkenners, waaronder directeuren van kunstmusea, conservatoren, docenten kunstgeschiedenis, kunsthistorici, kunstrecensenten, directeuren van instellingen voor kunsteducatie en anderen die als deskundig gekwalificeerd kunnen worden. Voor de namen van de panelleden klikt u hier.


Kunstenaar van het Jaar.

Sinds 2003 wordt jaarlijks de Kunstenaar van het Jaar gekozen. In het eerste jaar ging de eretitel naar Corneille, in 2004 kreeg Jurriaan van Hall de titel. In 2005 werd Jacques Tange winnaar en in 2006 sleepte Jeroen Hermkens de titel in de wacht. Vorig jaar werd Ad Arma Kunstenaar van het Jaar. Wie zal dit jaar Kunstenaar van het Jaar worden?
Voor de volledige uitslag van de verkiezing van vorig jaar klikt u hier.


De waarde van de verkiezing.

De opzet van de verkiezing geeft zowel een groot aantal deskundigen als het publiek gelegenheid invloed uit te oefenen op de uitslag.
Elk jaar heeft de verkiezing meer waardering gekregen, hetgeen onder meer blijkt uit het voortdurend toegenomen aantal stemmen dat in het kader van de verkiezing wordt uitgebracht. Dit jaar vindt de verkiezing voor het zesde achtereenvolgende jaar plaats en zullen door het panel en het publiek samen naar verwachting circa 45.000 stemmen worden uitgebracht. Mede dankzij het massale engagement is de uitslag van de verkiezing steeds meer een weerspiegeling van de tijdgeest. Daarmee schrijft de verkiezing elk jaar een stukje (kunst)geschiedenis.


Het protocol van de verkiezing.

De doordachte opzet van de verkiezing valt en staat met een integere uitwerking en invulling ervan. Het Organiserend Comité van de verkiezing ziet toe op een stipte naleving van het protocol. Het grote aantal stemmen, de controle daarop, de techniek die achter de verwerking van de stemmen zit en de digitale èn manuele filters die pogingen om te malverseren vrijwel uitsluiten, maken dat de uitslag van de verkiezing een betrouwbaar beeld geeft van de actuele waardering van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk. En die blijkt elk jaar weer een beetje te veranderen. Dat is ook elk jaar het verassende van de laatste ronde van de verkiezing waarin het publiek uit de 8 finalisten de winnaar bepaalt.


U ontvangt dit jaar nog 6 nieuwsbrieven over de verkiezing Kunstenaar van het Jaar.

begin juli (met bekendmaking van de genomineerde kunstenaars en uitnodiging om te stemmen)
medio augustus (met tussenstand van het aantal stemmen)
begin september (met bekendmaking van de 25 halve finalisten)
begin oktober (met bekendmaking van de 8 finalisten)
begin november (met bekendmaking van de winnaars)
medio december (met aanvullende informatie en terugblik)

Verantwoording.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezing wordt sinds 2003 jaarlijks georganiseerd door Stichting Kunstweek. De Kunstweek is een volledig particulier initiatief gesteund door talloze instanties, bekende personen en autoriteiten in de kunstwereld. Als beeldende kunst een rol speelt in uw leven, kunt u uw sympathie voor het werk van de Kunstweek tonen, door Vriend(in) van de Kunstweek te worden. Bedrijven kunnen lid worden van de Kunstweek Business Club.