Menu
Artist in Residence is voor mij, kringlid Adri Huisman, opstaan om zes uur, het weer is aangenaam om deze tijd, de natuur is mooi en dichtbij, een soort van Zwarte Woud, maar dan een beetje dichter bevolkt en een groeiende stad van 750.000 inwoners die nog flink aan het groeien is. Niet zo snel als de andere steden.
Vanmorgen om half acht zat ik in de Chinese kerk, een gemeenschap van 400 leden, 100 jaar oud, en tussen 1960-1980 gesloten in de revolutie periode. Inmiddels zittend in een nieuw gebouw van ongeveer een paar jaar oud. Vanaf 7 uur is de kerk open, de dienst begint om 8 uur en duurt tot ongeveer half tien. Het Chinees beheers ik niet zodoende,  met een tolk ging het beter.. Vorige week begreep ik er niet veel van, de melodie ken ik van de thuis situatie. Er was een kerkelijke Chinese kunstenaar gevonden die mij vorige week er met een taxi naar toe bracht, alleen sprak hij eigenlijk geen Engels, inmiddels weet ik dat hij het wel kan lezen.
Een Chinees-Engels bijbel van de voorganger verkregen, op deze manier kon ik wat meer van het geheel volgen. Na de dienst kon er gegeten worden, Chinees basis voedsel, een soort van waterrijst met toevoegingen. Ging er gemoedelijk aan toe, Xingwen mijn Chinese kerkvriend inmiddels ging na de kerk met ons mee naar de vazenfabriek om onze geschilderde vazen te bewonderen. De afgelopen week hebben we zijn werk in zijn studio bewonderd, het is een kunstenaar met een gedegen opleiding in Beijing en sinds een aantal jaren schildert hij op dik papier kleurrijke grote  werken, die agezet worden in een gallerij in Beijing. Heel bijzonder werk dus, deze reageerde enthousiast weer op mijn werk. Ik ga hem donderdag op de keramiekbeurs  zien in Jingdezhen. Bijzonder hoe je hier kennis maakt met nieuwe mensen.
Het kunstenaarscentrum waar ik in verblijf is uit hout opgetrokken in traditionele Chinese stijl, op zich heel bijzonder. Ontmoet er mensen uit allerlei streken van de wereld die hier zijn vanwege het bijzondere porcelijn. Hier kwam vroeger het porcelijn van de keizer vandaan, van bijzonder witte kwaliteit. Er zijn nog steeds veel bedrijven die iets met de productie van porcelijn van doen hebben. In de buurt zit hier een fabriek die metershoge vazen produceert, de enige in deze stad, een technisch hoogstandje waar weer internationale kunstenaars gebruik van maken.
Het werken in de fabriek tussen de fabrieksmensen is inspirerend, we maken mooie werken en het stimuleert ons enorm. Vandaag weer een aantal vazen aan toegevoegd.
In de avond om half zeven met de andere Nederlanders en een Amerikaan gegeten. Het Chinese eten went en is gekruid en op zich wordt er smakelijk hier gekookt.
Zo gaat een dag snel voorbij hier. Morgen in de studio dingen afmaken, een gebouw met een mooi uitzicht op de bergen en een rijstveld.
Woensdagavond zitten we in het centrum vanwege de keramiekbeurs die donderdag opent. We gaan het zien, het is een technische beurs met een kunstonderdeel, ga er een dag in de stand helpen, we gaan het beleven.

http://www.ccs-cicc.com/Conferences/TEIM2012/English/index.html  15-18 oktober 2012

http://www.terra-delft.nl/node/1044   -   18-21 oktober 2012

Mailbericht van Adri Huisman dd 14.10.2012