Menu

Kunstenaars met geld op de bank!!!

Het monumentale landhuis – een voormalige orangerie – in het Amersfoortse stadspark Randenbroek heeft een metershoog atelier en diverse bijgebouwen.

Eigenaar is Ton Mooy, beeldhouwer en bekend van de restauratie van de Sint-Jan in Den Bosch. Niet gek dus dat het huis volstaat met beelden van bijbelse taferelen en historische figuren. Voor een verhaal over zijn ‘engel met mobiel’ zijn onlangs nog de Arabische tv-zender Al-Jazeera en de Amerikaanse krant The New York Times op bezoek geweest.

Mooy kocht het huis in 1991, na een ingrijpende renovatie door de gemeente. Deze had Randenbroek tot ‘cultureel park’ benoemd en wilde er graag een kunstenaar laten wonen. ‘Daarom was het niet al te duur,’ blikt Mooy terug.

Boven bevinden zich drie slaapkamers. De tuin grenst aan het park, dat vrij toegankelijk is. ‘Maar door de heggen heb je hier volop privacy,’ zegt Mooy. Het park wordt bewoond door eekhoorntjes en roofvogels. Toch ligt de historische binnenstad vlakbij.

Liefst ziet de gemeente hier volgens Mooy weer een kunstenaar terugkeren. Vanwege de prijs is de kans daarop klein, dus staat het te koop voor iedereen. De beeldhouwer kocht het pand voor omgerekend ongeveer 193.000 euro, en verbouwde er nog eens voor ruim een ton aan.

De pacht van de grond rondom het huis is voor de komende vijftig jaar afgekocht. Mooy vraagt 975.000 euro. Met de locatie als unique sellingpoint een redelijke prijs. Overigens staat in een ander park in Amersfoort een nóg duurdere orangerie te koop. De liefhebbers kunnen dus kiezen.

http://www.tonmooy.nl/
(artikel Elsevier no 14 dd 7 april 2012)