Menu

20111202landfallzuidasboekpresentatieOp vrijdag 2 december 2011 om 17.00 uur presenteren het Virtueel Museum Zuidas en Jap Sam Books het boek Landfall, rijk geïllustreerd en zeer mooi vormgegeven. Landfall documenteert het gelijknamige (tijdelijke) project dat door het kunstenaarsduo Elodie Hiryczuk en Sjoerd van Oevelen van 2005 tot 2011 te zien was aan de Zuidas te Amsterdam.
Voor Landfall bezochten Hiryczuk en Van Oevelen Surtsey, het jongste eiland ter wereld. In 1963 ontstond dit eiland ten zuiden van IJsland door een enorme eruptie van de oceaanbodem. De kunstenaars maakten op dit eiland, dat eigenlijk alleen toegankelijk is voor wetenschappelijke doeleinden, foto’s met een panoramacamera. Terug in Amsterdam plaatsten zij tien enorme billboards met deze foto’s op dezelfde oriëntatiepunten op de Amsterdamse Zuidas. De oppervlakte van Surtsey komt namelijk overeen met de plattegrond van het nieuwe zakencentrum, waar de wolkenkrabbers zich op eenzelfde wijze door de aardkorst lijken te stuwen.

Landfall wordt gepresenteerd op vrijdag 2 december om 17.00 uur in Amsterdam Bright City tijdens het Radio Amsterdam FM-programma ‘Casual Friday’. Robert Dijckmeester, zakelijk directeur van Dienst Zuidas neemt dan het eerste exemplaar in ontvangst. De gebeurtenis wordt live uitgezonden op videoscherm CASZuidas op het Zuidplein, nabij station Zuid-WTC.

Momenteel hebben Hiryczuk / van Oevelen een expositie in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, 1016 GT Amsterdam (t/m 23 december 2011). www.de-expeditie.com 
voor meer informatie  http://www.virtueel-museum.nl/nl/home/