Menu

ActieNKvBmidresOpen brief aan regering en volksvertegenwoordiging

OPNIEUW DREIGENDE BTW-verhoging: nekslag voor veel kunstenaars

Met de nota “Ruimte voor cultuur, uitgangspunten voor het cultuurbeleid 2017-2020” lijkt Minister Bussemaker een ambitie te hebben uitgesproken die een wat minder schrale benadering van de kunstwereld inhoudt dan die welke voorheen in regeringskringen de gangbare was. Helaas moet de nadruk worden gelezen op het woordje “lijkt”. De herziening van het belastingstelsel met de voorgenomen verhoging van het btw-tarief naar 21% doet elke vorm van ondernemerschap in de beeldende kunst teniet.

Arbeidsintensieve activiteiten met een hoog btw tarief belasten, is de doodsteek voor een grote groep zzp’ers die al jaren in stille armoede leeft en die het hoofd nog maar net boven water kan houden. Het aankondigen van deze maatregel terwijl de nota nog besproken moet worden, is voor onze beeldhouwers vergelijkbaar met het voornemen een riool aan te leggen met daarbij de aankondiging dat de waterleiding wordt afgesloten.

De gevolgen hiervan zullen niet alleen voor onze zzp’ers en al die kleine zelfstandigen die op hun manier de crisis hebben overleefd door heel ouderwets de tering naar de nering te zetten, maar ook voor onze omgeving, onze leefruimte. Het wordt dor en kaal. Dat wilt u niet.

Het is ook onbegrijpelijk en getuigt van een “ivoren toren” mentaliteit. Geen idee wat er in de samenleving leeft en wat die samenleving nodig heeft.

De 15% extra BTW die we over onze werken zullen moeten berekenen, zullen we uit eigen zak moeten betalen. Maar die zak is al leeg. Zo belanden we allemaal in de bijstand iets wat de regering zegt te willen vermijden en bestrijden. Intussen leiden juist dit soort maatregelen naar precies dit, naar men zegt, ongewenste gevolg: Bijstand.

Onze kunstenaars willen dat niet en willen u dat duidelijk laten weten. Het is schrijnend dat een beeldhouwer voor zijn uiterst arbeidsintensieve werk 21% BTW moet gaan berekenen. Voor bouwvakkers, schoenmakers, fietsenmakers en kappers bijvoorbeeld, geldt wat ons betreft hetzelfde: hoge arbeidsintensiviteit tegen laag btw tarief.

De verhoging van het btw-tarief in de kunsthandel was voor de kunstproducent al een indirecte extra belasting. Door een directe tariefsverhoging op ons werk, wordt ons werk onverkoopbaar en worden wij overbodig. Wij menen zeker te weten dat u dat niet wilt.

Kunstenaars werken individueel en hebben geen lobbyisten. Wat niet wegneemt dat u wel degelijk rekening moet houden met onze belangen. Wij roepen u op te verhinderen dat de voorgenomen btw-verhoging op arbeidsintensieve diensten en werken wordt doorgevoerd voor nu en voor de toekomst. Pas als ook onze economie duurzaam is hersteld, valt er misschien iets te verhapstukken, maar tot die tijd: GEEN BTW-VERHOGING.

Amsterdam, 24 juni 2015

het bestuur van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers