Menu

Regelmatig ontvangen onze leden mails waarin hulp wordt ingeroepen door een collega in nood in het buitenland en dringend geld wordt gevraagd te storten op een onbelkende bankrekening. NIET OP INGAAN. Niet zelden belanden er oproepen in de mailbox van onze leden waarin een buitenkansje wordt aangeboden om te werke en te exposeren in een ver land, waarbij de kunstenaar alleen de reiskosten vooruit moet storten op de rekening van de organsiatie. NIET DOEN.
Heb je maar de geringste twijfel? Controleer altijd waar het bericht vandaan komt, is de mail goed geformuleerd, klopt de afzender en is er een website waar aanvullende informatie te krijgen is. Blijft de twijfel, neem dan contact op met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Hieronder een voorbeeld van zo'n aanhoudende reeks symposia in Senegal.

In juni 2014 waarschuwden enkele Nederlandse en Europese collega's voor een oproep voor een symposium in Senegal. Let op, reageer niet op deze uitnodiging! Ondanks de openlijke waarschuwingen viel er op 4 september 2014 weer een uitnodiging in onze mailbox. De tekstkleur is hetzelfde, de tekst is wat door elkaar gehusseld, de datums en de titel zijn aangepast, maar de doelstelling lijkt hetzelfde: geld uit de zakken kloppen van beeldhouwers. Een belangstellende wordt gevraagd de helft van het vliegticket over te maken op een Western Union-rekening met de belofte dat het geld bij aankomst cash wordt terugbetaald. YUiteraard moeten dan al de alarmbellen gaan rinkelen. Toch ziet het er allemaal overtuigend uit, want er wordt geschermd met de naam van Ousmane Sow en het Senegalese Ministerie van Cultuur (zie eerdere waarschuwing).
Op 4 oktober 2014 was het weer raak met het volgende symposium, weer met belachelijk korte voorbereidingstermijnen:

"The 1st International Sculpture Symposium Dakar   D.I.S.S.2014 - SENEGAL 2014
Ousmane Sow sculptor in association with the Ministry of Culture of Senegal organizes the 1st International Sculpture Symposium Dakar 2014

Dakar from November  25 To December 15 - 2014

The objectives of the symposium are as follows:
- Promoting the arts and artists and make Senegal an artistic destination.
- Linking relationships between artists from both sides
- Artistic and cultural exchange between the two sides
- Exchange of artistic experiences between artists from countries
Northern and southern countries